Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

03. 12. 2020. 12:23 >> 12:24

NAKON 33 GODINE

Dron ušao u peti reaktor Černobilja

Dron nazvan Elios 2 ušao je prvi put u peti reaktor nuklearne elektrane u Černobilju nakon 33 godine.

Dron Elios 2 pripada kompaniji Flyability, a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju gdje se dogodila katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je prvi put da se vrši provjera petog reaktora.

U vrijeme katastrofe je peti blok nuklearne elektrane bio u završnoj fazi izgradnje te zbog toga nikad nije završen, a nije se ni znalo da li bazeni u petom reaktoru sadrže šipke s osiromašenim uranijskim gorivom. Upravo zbog toga je dron Elios 2 ušao u reaktor te je ustanovljeno da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Dron Elios 2 se inače koristi za inspekciju nuklearnih elektrana. Letjelica može ustanoviti koliko je vremena potrebno za gašenje nuklearne elektrane kako bi se obavila inspekcija te ključni zadaci održavanja. Misija u Černobilju je bila zahtjevna jer je dron morao preletjeti zid visok 70 metara, a ako bi došlo do gubitka signala, dron bi bio izgubljen.

Ipak, misija je bila uspješna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je razlog za zadovoljstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније