Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Beta ]

04. 02. 2021. 11:08 >> 11:54

OSNIVAČ AMAZONA

Povlačenje, ali ne i odlazak Džefa Bezosa

Uprkos iznenadnoj najavi osnivača Amazona Džefa Bezosa o povlačenju s pozicije glavnog izvršnog direktora giganta elektronske trgovine, jedan od najuticajnijih tehnoloških lidera vjerovatno će i dalje biti uključen u najznačajnije odluke kompanije bez tereta svakodnevnih poslovnih obaveza, dok će moći da se posveti svojim drugim interesovanjima i inicijativama.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija, Bezos je od osnivanja Amazona 1994. postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, s ličnim bogatstvom koje se sada procjenjuje na skoro 200 milijardi dolara, ukazuje Fajnenšel tajms.

U najavi da će kasnije ove godine umjesto njega na čelo kompanije doći dosadašnji glavni čovjek Amazonovog odjeljenja za klaud računarstvo Endi Džasi, Bezos je rekao da će i dalje biti "uključen u važne inicijative Amazona", ali da namjerava da veću pažnju posveti svojim ličnim inicijativama poput borbe protiv klimatskih promena, kompanije za istraživanje svemira Blu oridžin i lista Vašington post koji posjeduje.

Najava Bezosovog povlačenja se poklopila s objavom da je Amazon ostvario rekordne kvartalne prihode od 125,6 milijardi dolara, što je više od 40 odsto u istom periodu lane i što je, kako ističe Fajnenšel tajms, lagodno nadmašio očekivanja Volstrita.

Kada je riječ o povlačenju Bezosa iz Amazona "odlazak" je relativan pojam, to ipak jeste veliki potez, ocjenjuje Volstrit džurnal.

Čak i u tehnološkoj industriji koja osnivačima kompanija daje mitski status, Bezos je svijet za sebe, ističe američki list. Fejsbuk je jedini drugi veliki tehnološki gigant kojim još aktivno upravlja njegov osnivač, premda je Bezos već bio 10 godina u poslu kada je Mark Zakerberg došao na ideju o društvenoj mreži.

S prihodom u 2020. godini od oko 386 milijardi američkih dolara, Amazon je prema tim rezultatima četiri puta veći od Fejsbuka, i to je mnogo više nego što su ikada imali Epl, Majkrosoft ili Gugl pod upravom svojih osnivača.

Ipak, tranzicija je jednog dana bila neizbježna, ističe Volstrit džurnal, posebno kada je riječ o 57-godišnjem milijarderu koji voli da se petlja u rakete, dnevne novine i nauke o životu.

Takođe, dodaje list, vjerovatno neće biti boljeg vremena, pošto je Amazon zaokružio godinu kada je njegovo ionako snažno poslovanje pojačala pandemija, koja je podstakla i kupovinu preko interneta i potražnju za uslugama klaud računarstva.

Prodaja u cijeloj godini porasla je za 38 odsto, što je najveći rast te kompanije od 2011, kada je godišnja prodaja bila oko jedne osminu trenutne.

Bezosova najava je bila pravo iznenađenje, mada treba imati u vidu da je njegovo bogatstvo skoro 200 milijardi dolara, ukazuje BBC, ističući da se s takvim bogatstvom mogu učiniti mnoge stvari, a posebno osoba s velikim ambicijama kao Bezos.

Iako Bezos ne odlazi iz Amazona, njegov uticaj će biti smanjen, ocjenjuje BBC i dodaje da na njegovo mjesto dolazi diplomac s Harvarda koji je u kompaniji od 1997. i koji je razvio Amazon veb servis (AWS), glavni izvor prihoda kompanije.

Analitičari, ukazuje britanski javni servis, ocjenjuju da odluka da šef klaud poslovanja vodi kompaniju nije slučajna i da ističe središnji značaj koji taj dio operacija ima za Amazon.

I poslije povlačenja s mjesta izvršnog direktora, osnivač Amazona će vjerovatno i dalje utvrđivati nove granice dominantne svjetske kompanije u e-trgovini, dok će njegov nasljednik morati da se nosi sa sve većim naporima da se umanji njena moć, ukazuje Asošiejtid pres.

Iznenadjujuća najava da će Bezos ovog ljeta prepustiti funkciju izvršnog direktora, ne znači da Amazon gubi vizionara koji je internet knjižaru osnovanu 1995. pretvorio u džina vrednog 1.700 milijardi dolara koji ponekad djeluje kao da se bavi svačim po malo.

Osnivač Amazona od ljeta će biti izvršni predsjednik kompanije, što je korporativni govor za čelnike upravnih odbora koji ostaju uključeni u važne operativne odluke, objašnjava AP i ukazuje da se ni investitori nisu uznemirili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније