Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, rtcg.me ]

18. 02. 2021. 21:08   >>  22:41 1

NASA

Rover sletio, stigli prvi snimci sa Marsa

Rover američke svemirske agencije NASA je sletio na Mars poslije sedam mjeseci putovanja, više decenija rada i više milijardi utrošenih dolara.

Uspješno sletanje potvrđeno je radio porukama poslatim sa Marsa nazad na Zemlju iz kratera nazvanog Jezero, koji će se ispitivati narednih više godina.

Slijetanje je moglo da bude potvrđeno poslije 11 minuta koliko je trebalo poruci da stigne. 

"Slijetanje potvrđeno. Odbrojavanje do Marsa je završeno, ali misija tek počinje", napisala je u Tviter poruci američka svemirska agencija.

Stigli su i prvi snimci sa Marsa nakon slijetanja.

Manevar slijetanja je bio jako opasan zbog reljefa kratera. 

Zadatak rovera će biti da odgovori da li je život nekad postojao van Zemlje.

Krater "Jezero" nazvan po bosanskom mjestu

Istražitelji misle da je tajkrater prije 3,5 milijardi godina imao jezero oko 50 kilometara u prečniku. Krater je nazvan Jezero prema bosanskom mjestu čiji su mještani danas preko video bima u dvorištu jedne škole pratili prenos slijetanja rovera američke svemirske agencije.

Nešto poslije 21.30 po srednjeevropskom vremenu letjelica je ušla u atmosferu Marsa brzinom od 20.000 kilometara na čas, zaštićena svojim termičkim štitom koji je odbacila tek kada se otvorio veliki supersonični padobran. Osam raketa je usporila letjelicu da bi se spustila na svojih šest točkova suspendovanih na kablovima.

Prvi put je eksplicitno rečeno da je misija američke svemirske agencije da se nađu tragovi ranijeg života na Crvenoj planeti, tako što će se godinama skupljati uzorci stijena.

Zapečaćene tube treba zatim da se vrate na Zemlju u jednoj misiji u budućnosti tokom 2030-ih, da bi se tu analizirali i možda na kraju uspjeli da odgovore na jedno od pitanja koje nas opsijeda vjekovima, odnosno da li smo sami u Univerzumu, rekao je Tomas Zurbuhen, pomoćnik direktora za nauku u Nasi.

"Perseviran" - najveća i najkompleksnija letjelica

Letjelica nazvana Persevirans (Perseverance-izdržljivost) najveća je najkompleksnija ikad poslata na Mars. Izgradila je Džet Propalšon laboratorija u Kaliforniji, teška je jednu tonu i opremljena je robotskom rukom dugom preko dva metra i sa 19 kamera.

Američki robot je vozilo veličine automobila, tehnološki najsavremeniji ikad napravljen, sa brojnim kamerama, mikrofonima, bušilicama i laserima. Vozilo sa šest točkova koje ide na pogon plutonijuma treba da izvadi sitne geološke uzorke koje bi trebalo da se vrate nazad na Zemlju oko 2031. Ukupan trošak je preko osam milijardi dolara.

Prvi uzorci mi mogli da počnu da se skupljaju ovog ljeta.

U prvim mjesecima misija neće biti posvećena svom glavnom cilju, tada će se sprovoditi paralelni eksperimenti.

Snimiće prve zvuke sa Marsa

NASA hoće da dokaže da je moguće da motorizovana letjelica leti na drugoj planeti. Helikopter nazvan Indženuiti (Ingenjuity) treba da uspije da se digne u vazduh čija gustina je jedan odsto od atmosfere Zemlje. Takođe dva mikrofona bi mogla prvi put da zabilježe zvuke sa Marsa.

NASA će takođe ekperimentisati o proizvodnji kisonika direktno na licu mjesta preko instrumenta veličine akumulatora za automobil koji funkcioniše malo kao biljka, udiše ugljen dioksid iz marsovske atmosfere. Taj kiseonik bi mogao da služi ljudima koji bi došli da se tu nastane, ali takođe i kao gorivo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније