Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta

27. 02. 2021. 23:45   >>  23:46

VRIJEDNO OTKRIĆE

Arheolozi pronašli ceremonijalne kočije u blizini Pompeje

U blizini arheološkog nalazišta Pompeja pronađene su netaknute ceremonijalne kočije, što je okarakterisano kao jedno od važnijih otkrića u toj oblasti u blizini današnjeg Napulja.

Kočija sa gvozdenim elementima i bronzanim ukrasima pronađena je u iskopinama sjeverno od Pompeje, izvan zidina drevnog grada, u blizini štale gdje su ranije iskopani ostaci tri konja.

Arheolozi vjeruju da su ta kola korišćena za svečanosti i parade, možda i za svadbe.

Arheološki park Pompeja je saopštio da je ovo "izuzetno otkriće" i navodi da do sada u Italiji nije pronađen bolje očuvan predmet.

Zidovi i krov zgrade u kojoj se kočija nalazila pomogli su da ostane dobro očuvana.

Erupcija vulkana Vezuva 79. godine nove ere uništila je Pompeju.

Arheolozi su prošle godine na istom području pronašli skelete čovjeka za kog se vjeruje da je bio imućan i njegovog roba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније