Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index ]

01. 04. 2021. 22:47   >>  23:47

117 SOJEVA

U okeanima našli bakterije nevidljive imunom sistemu

Bakterije koje su naučnici prikupili na 4 kilometra ispod površine Tihog okeana toliko su strane ljudskom organizmu da su zapravo nevidljive našem imunološkom sistemu.

Taj nalaz je u potpunoj suprotnosti s jednim od glavnih načela imunologije - da je ljudski imunološki sistem evoluirao tako da može registrovati svaki pojedini mikrob.

"Ideja je bila da naš imunološki sistem pruža generalni otpor i da ga ne zanima predstavlja li nešto prijetnju ili ne. No niko do sada nije testirao tu pretpostavku", rekao je za Live Science imunolog Džonatan Kagan iz Dječje bolnice Boston.

Skupljali bakterije podmornicom

Kako bi testirali tu već prihvaćenu hipotezu, stručnjaci su morali pronaći bakterije za koje je malo vjerojatno da su do sada imale kontakt s imunološkim sistemom sisavaca. Stoga su posegnuli duboko u Tihi okean.

"Nijesmo samo tražili na velikoj dubini, već i na području Tihog okeana koji je najzaštićeniji i najudaljeniji", objasnio je morski ekolog Randi Rotjan sa Univerziteta Boston.

"Na dubini od 4000 metara nema sisavaca, a radi se o ekvatorijalnom području na kojemu nema kitova. To je bilo dobro mjesto za traženje bakterija koje su potpuno različite od onih koje susrećemo na kopnu", dodao je.

Naučnici su podmornicom na upravljanje sakupili morske bakterije iz uzoraka vode, sunđera, morskih zvijezda i sedimenata. Nakon toga su u laboratoriji razmnožili 117 pronađenih sojeva bakterija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније