Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

02. 05. 2021. 10:36   >>  10:47

SPACEX

Kapsula sa četiri astronauta sletjela na Zemlju

Četvoro astronauta, troje Amerikanaca i Japanac, napustilo je juče Međunarodnu svemirsku agenciju (MSS) u kapsuli kompanije SpaceX, nakon više od 160 dana provedenih u svemiru. Sletjeli su jutros u Meksički zaliv.

Amerikanci Majkl Hopkins, Viktor Glover, Šanon Volker i Japanac Soiči Noguči bili su u novembru 2020. godine prvi astronauti operativne misije koje je na MSS prevezla svemirska kompanija Ilona Maska, nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner.

Ovi astronauti su uspostavili rekord najdužeg boravka u svemiru kao posada lansirana u američkoj svemirskoj letjelici.

Kapsula "Crew Dragon" odvojila se od MSS-a po planu (subota u 20:35 sati na američkoj istočnoj obali, nedjelja u 2:35 sati po srednjoevropskom vremenu). Povratak na Zemlju je trajao oko šest i po sati.

Četvoro astronauta su po planu sletjeli u Meksički zaliv u nedjelju u 2:57 po lokalnom vremenu (08:57 sati po srednjoevropskom). Kapsula je pala u more blizu grada Paname na Floridi koristeći posebne padobrane kako bi se ublažio pad.

Astronauti NASA, uputili su se kući u istoj kapsuli kojom su prošlog novembra odletjeli na svemirsku stanicu. Očekivalo se da će povratak trajati samo šest i po sati.

SpaceX je ciljao da sleti oko tri ujutro u Meksički zaliv u blizini obale grada Panama na Floridi, a obalska straža je zbog mraka postavila dodatne patrole i reflektore.

Četiri astronauta trebalo je već da se vrate na Zemlju, ali snažni vjetar zadržao ih je na svemirskoj stanici još nekoliko dana duže.

Odlaganje polijetanja sa MSS omogućilo je Gloveru da u petak proslavi 45. rođendan u svemiru.

Na MSS ostalo je sedam astronauta: trojica Amerikanaca, dva Rusa, Japanac i Francuz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније