Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

29. 05. 2021. 08:35 >> 08:35

RUSIJA

Lansirali raketu sa 36 komunikacionih satelita

Rusija je sinoć lansirala u orbitu Zemlje raketu sa 36 komunikacionih satelita sa novog kosmodroma Vostočni, na Dalekom istoku.

U orbiti Zemlje od rakete Sojuz-2.1b prvo su se uspješno odvojila četiri satelita, navela je kompanija Roskosmos, a potom još četiri, što je potvrdio njen direktor Dmitrij Rogozin, prenosi agencija TASS.

Sateliti se odvajaju u nekoliko faza.

Komunikacioni sateliti "VanVeb" (OneWeb) su lansirani sedmi put, što je istovremeno bilo i četvrto potpuno komercijalno lansiranje sa kosmodroma Vostočni.

Poslije ovog lansiranja, u orbiti Zemlje će biti 218 satelita "VanVeb".

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za 27. maj, ali je odloženo zbog manjih problema na koje su ukazali automatski senzori. Kasnije je kompanija "Arijanaspejs" (Arianespace), operater lansiranja, navela da je prije lansiranja trebalo zamijeniti električnu opremu rakete Sojuz-2.1b.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније