Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

23. 02. 2013. 13:45 >> 13:44

ŠTIT KAO KOFER

Zaštita od asteroida

Čime možemo da se suprotstavimo "upozorenjima iz svemira"? Kanadska svemirska agencija priprema "pakleni plan".

 

 

 

Planeta je na meti raznih nebeskih tijela (eksplozija meteora nad Rusijom, asteroid  DA14, proletio iznad Zemlje).

Ako projekat Kandske svemirske agencije bude išao po planu, ona će lansirati svemirski teleskop NEOSSat koji će detektovati i pratiti sve objekte koji prolaze u blizini Zemlje. 

Ovaj relativno mali uređaj treba da se otisne u svemir 25. februara. 

Iako će ovom teleskopu biti teško da prati manje meteore, poput onog koji je pao na Rusiju, ovo će biti prvi satelit te vrste.

Uz to, imaće dvostruki zadatak – osim što će nadgledati asteroide, pratiće mogućnost sudaranja satelita i svemirskog otpada koji se nalaze u orbiti.

 

 

 

 

 

Težak sveka oko 65 kg, 12 miliona dolara vrijedan NEOSSat, provodiće polovinu vremena bilježeći i prateći aseroide.

Istraživači kažu da može pronaći barem stotinu novih tokom prve godine rada. 

“Ova letjelica dizajnirana je da pretražuje nebo u blizini Sunca, što je težak zadatak za bilo koji teleskop na Zemlji, kaže Alan Hildebrand, planetolog na Univerzitetu u Kalgariju (Kanada) i vođa NEOSSat misije. 

Opremljen posebnim zaklonom od sunčeve svjetlosti, ovaj teleskop biće usmjeren ka suncu, kako bi bilježio fotografije i razotkrio asteroide prečnika od jednog kilometra koji prijete da preijseku zemljinu orbitu. 

Asteroidi iz dalekih djelova solarnog sistema ponegad “prozuje” pored Zemlje, ali su najopasniji oni koji uporno presijecaju orbitu. 

Letjeći u polarnoj orbiti na oko 700 kilometara više od zone u kojoj počinje zamagljujući uticaj atmosfere, mala letjelica biće na neprekidnoj dužnosti. 

Ipak i dalje ostaje problem praćenja manjih meteora s kojim će naučnici, prije ili kasnije, morati da se uhvate u koštac.(NATIONALGEOGRAPHIC.COM)

 

Ovdje možete vidjeti snimak Kandske svemirske agencije:

 




Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније