Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

RTS [ B.B. ]

12. 10. 2021. 07:33   >>  07:34 1

AMERIČKI NAUČNICI

Zemlju očekuje udar solarne baklje

Prema navodima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, ogromna solarna baklja trebalo bi danas da udari u Zemlju. Ove vrste geomagnetnih oluja može izazvati probleme u elektro i telekomunkacijama na Zemlji.

Oluja koja je poznata po tome što je prati izbacivanje koronalne mase detektovana je u subotu. Javlja se kada dođe do intenzivnog naleta zračenja koje nastaje usljed oslobađanja magnetne energije povezane sa Sunčevim pegama, navodi NASA.

Ove vrste geomagnetnih oluja rangirane su na skali od G1 do G5 (pri čemu je jedna najniže nsage, a pet -najviše).

Iako je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu upozorila da bi oluja mogla dostići kategoriju G2 (koja je umjereno jaka), ona, ipak, može uzrokovati probleme kao što su problemi sa elektro-mrežama, a miljarde ljudi mogu imati probleme u sistemima za komunikaciju.

Takođe, očekivana "baklja" bi mogla da utiče na kretanje svemirskih letjelica, i da uzrokuje probleme sa orijentacijom satelita.

Očekuje se da će se efekti oluje već osjetiti 11. oktobra kasno popodne i uveče, ali i tokom 12. oktobra, prenosi britanski Independent.

Kao rezultat oluje, svjetlost na nebu može se vidjeti večeras iznad Njujorka, ali i na krajnjem sjeveru Britanije. Ipak, zbog prisustva oblaka, neće biti dobro vidljive.

Osvjetljenost noćnog neba vezana je za magnetne bure i sunčeve pege, a takođe i pod uticajem je poremećaja Zemljine atmosfere i magnetnog polja.

Iako solarne baklje mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati odjednom, ova "aktuelna" solarna baklja očigledno neće biti posljednja, jer smo na početku perioda povećane solarne aktivnosti.

Najveća je zabilježena solarna oluja koja je pogodila Zemlju, a koja je nanijela ozbiljna oštećenja telegrafskim komunikacijama, pa čak i izazvala iskrenje telegrafskih stubova, a takođe je šokirala i operatere, dogodila se 1859. godine.

Oluja ovakve vrste je zapravo elektromagnetna eksplozija koja nastaje u Sunčevoj atmosferi. Tada se oslobađaju milijarde tona naelektrisanih čestica koje se uz veliko ubrzanje sudaraju sa svakim objektom koji im se nađe na putu. Drugog septembra 1859. godine - to je bila i planeta Zemlja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније