Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

28. 02. 2013. 11:03   >>  11:00

Helicoprion

Rekonstruisan izgled najveće ribe svijeta

Naučnici konačno uspjeli da rekonstruišu izgled osam metara dugačkog čudovišta koje je prije 270 miliona godina plivalo okeanima.

 

 

Ogromna riba nazvana Helicoprion na donjoj je čeljusti imala neobičnu spiralu zubi kojima je  rastrzala plijen u malene komade.

Najveća zbirka njenih fosilnih ostataka pronađena je u Ajdahu i pohranjena je u Prirodnjačkom muzeju Državnog univerziteta Ajdaho. Drugi ostaci pronađeni su u dijelovima Jute i Vajominga koji su prije 250 miliona godina takođe bili potopljeni morem. 

Naučnicima je trebalo više godina za rekonstrukciju jer je kostur nemani bio izgrađen od hrskavice koja je slabo očuvana u ostacima. Niko nije znao kako smjestiti spiralnu šegu u tijelo životinje koja se smatrala nekom vrstom morskog psa.

Međutim, najnovija računarska tomografija i druge analize pokazale su ne samo kako je Helicoprion izgledao, već i da je zapravo bliži rođak tzv. morskih štakora(Chimaeridae), porodice riba iz podrazreda cjeloglavki (Holocephali).

'Nove CT snimci ove jedinstvene vrste iz Ajdaha pokazuju kako je bila smještena spirala zubi u njenim čeljustima, otkrivaju kako je izgledala i kako se hranila', rekao je voditelj istraživanja Leif Tapanila profesor na Državnom univerzitetu Ajdaho.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu "Bajolodži Letrs" (Biology Letters) vizualizacija je utemeljena na čvrstim dokazima.

3D rekonstrukcijom naučnici su takođe utvrdili da se nazubljeni kotač okretao poput motorne šege i rezala meso lovine kada je neman zatvarala ralje .Ogromno stvorenje bilo je teško gotovo pola tone i bilo je najveća poznata riba koja je ikada plivala morima.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније