Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

28. 02. 2013. 13:04   >>  12:58

501 dan

Traži se bračni par za put na Mars

Milijarder i prvi svemirski turista Denis Tito riješio da prvi pošalje ljude na Crvenu planetu 2018. jer bi sljedeća prilika bila tek 2031.

 

 

 

Tito je otkrio detalje o prvoj ljudskoj misiji na crvenu planetu, koju njegova fondacija "Inspirejšn Mars" planira da izvede za manje od pet godina.

On je tom prilikom izjavio da ljudi koji stoje iza projekta žele da za 501-dnevno putovanje na Mars angažuju jednog muškarca i jednu ženu, po mogućnosti bračni par.

On je naveo i da će misija, čiji se troškovi procjenjuju na jednu do dve milijarde dolara, biti finansirana iz privatnih izvora, putem donacija i sponzorstava.

Američki milioner se obavezao da će platiti početne troškove za razvoj tehnologija neophodnih za ostvarenje prve misije sa ljudskom posadom na Mars, čiji će zadatak biti da se približi na oko 240 kilometara od površine "crvene planete" i da se potom bezbjedno vrati na Zemlju.

U izjavi za Rojters, Tito je rekao da on želi da bude prvi koji će poslati ljudsku posadu na Mars.

"Ukoliko to ne učinimo 2018, sljedeća prilika će nam se ukazati tek 2031, a dotle će konkurencija biti velika", objasnio je on razlog svoje žurbe.

"Ljudsko istraživanje svemira je kritični katalizator našeg budućeg razvoja i prosperiteta", istakao je 72-godišnji Tito na konferenciji za štampu koja je održana u Vašingtonu.

"Ovo je "Misija za Ameriku" koja će pospešiti znanje, iskustvo i dati zamah novoj velikoj eri svemirskog istraživanja", dodao je on.

NASA je pozdravila najavljeni Titov projekat, navodeći da je njegov program dokaz "smjelosti američke komercijalne vazduhoplovne industrije i avanturističkog duha američkih istraživača".

Američka svemirska agencija je izjavila i da će nastaviti razgovore o mogućoj saradnji sa Titovom fondacijom.Stručnjak za svemir Džon Logsdon je bio skeptičniji, ističući da predložena misija "nije nemoguća, ali je malo vjerovatna".

Bivši direktor Instituta za svemirsku politiku na Univerzitetu Džordž Vašington rekao je da će glavni problem biti finansiranje i tehnička izvodljivost projekta, kao i veliki rizik kojem će posada morati da se izloži.

"Kada se jednom otisnu, nema povratka... niti skretanja", kazao je Logston.

Letjelica s kojom Tito i njegova fondacija namjeravaju da pošalju ljudsku posadu na Mars bila bi osnovne građe, sa 17 kubnih metara prostora. Plan je da se na crvenu planetu pošalju jedan muškarac i jedna žena, po mogućnosti bračni par koji je, po njima, idealan izbor za jedan tako dug period izolacije.

Zadatak dvoje astronauta bio bi da održavaju letjelicu, sprovode naučne eksperimente i budu u stalnom kontaktu sa Zemljom.

Svemirska kapsula bi bila opremljena sistemom sličnim onim koji NASA koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a koja je kadra da reciklira vazduh, vodu, urin i znoj.

Datum lansiranja misije predviđen je za 5. januar 2018. Kapsula bi trebalo da na Mars stigne 228 dana kasnije, obavi krug oko planete i vrati se na Zemlju.

U povratku bi putovanje trebalo da traje 273 dana i da se završi ulaskom u zemljinu atmosferu pri brzini od 51.119 kilometara na sat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније