Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

04. 03. 2013. 12:47   >>  12:43

ISTRAŽIVANJE

Ženski mozak manji, ali učinkovitiji

Nedavno istraživanje pokazalo da su ženski mozgovi, uprkos tome što su od muških manji u prosjeku za 8 odsto -učinkovitiji.

 

Naučnici već neko vrijeme pokušavaju da otkriju zašto žene mogu biti jednako inteligentne kao i muškarci, iako su njihovi mozgovi u prosjeku osam odsto manji. 

Novo  istraživanje univerziteta u Los Anđelesu i Madridu pokazalo je da veličina u ovom slučaju nije bitna jer su ženski mozgovi učinkovitiji, a u njemu je izveden niz testova inteligencije kod muškaraca i žena. 

Iako su im mozgovi manji, žene su imale bolje rezultate u induktivnom zaključivanju, pri određenim vještinama koje uključuju brojeve i u praćenju situacije koja se mijenja, dok su muškarci bolji kad je u pitanju tzv. prostorna inteligencija.

Istraživači su zaključili da su ženski mozgovi u stanju da izvrše određene zadatke uz puno manje utrošene energije:

"Na strukturalnom nivou žene pokazuju veću učinkovitost koja zahtjeva manje neurona za postizanje rezultata koji su jednaki muškima", stoji u zvaničnim  rezultatima.

"Rezultati istraživanja pokazuju da veličina mozga nije bitna kada su žene u pitanju. Manji obim bi mogao da znači bolju povezanost nervnih ćelija i aktivniju signalizaciju među njima. A to znači i da je učinkovitiji", izjavio je Trevor Robins, profesor na Kembridžu za "Sandej Tajms" (Sunday Times).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније