Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 03. 2013. 09:02 >> 08:55

NEOBIČNO PUTOVANJE

Mjesto s najboljim pogledom na kometu

Njemačka turistička agencija "Eclipse Reisane" organizuje dvosatni let koji će zainteresovane "svemirske turiste" odvesti u susret kometi koja će 16. marta proći "blizu" Zemlje. Cijena karte od 359 do 509 eura.

 

Jedna njemačka turistička agencija prodaje avionske karte za let koji će 88 putnika, zaljubljenika u astronomiju, omogućiti da iz veće blizine posmatraju jednu od dvije retke komete koje će ove godine proći pored Zemlje. 

Turoperater "Eclipse Reisen" iz Bona udružio se sa čarter agencijom "Air Partner" i aviokompanijom "Air Berlin" kako bi organizovala specijalni let 16. marta kada kometa Pan-STARRS bude prolazila kroz Sunčev sistem, na udaljenosti od 160 miliona kilometara od Zemlje. 

Posljednja kometa koja je "prohujala" našim nebom bila je Hejl-Bopova kometa, koja je posjetila Zemlju 1997. dok je kometa 17P/Holmes nakratko prošla pored naše planete 2007. 

Boing 737-700 će letjeti cik-cak na 11.000 metara visine kako bi putnici što bolje vidjeli kometu. Avion, koji može da primi 144 putnika, poletjeće sa svega 88 njih kako bi svi oni mogli da sjede pored prozora.

U avionu će biti stručnjak iz astronomije koji će putnicima davati informacije o kometi Pan-STARRS koju su astronomi sa Havaja otkrili 2011.

Ovoj kometi je trebalo nekoliko miliona godina da doputuje iz Ortovog oblaka, ogromne kolonije ledenih objekata koja se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema, a naš "gost" će ponovo biti tek za 110.000 godina.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније