Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 03. 2013. 10:30 >> 10:31
1

GLOBALNO ZAHLAĐENJE

Ruski naučnici: Slijedi klimatski obrt!

Ruski naučnici odbacuju teze o globalnom zagrijavanju i najavljuju za 2014. godine početak "malog ledenog doba".

Naučnici su dosad bilježili zagrijavanje klime, koje je na Zemlji počelo u drugoj polovini 18. vijeka, odnosno s početkom industrijske revolucije.

Kako je čovječanstvo povećavalo emisiju ugljendioksida, naučnici smatraju da se istovremeno pojavio i efekt staklene bašte, što je dovelo i do povećanja temperatura.

Ipak, ruski naučnik Vladimir Baškin ne slaže se s tim. On tvrdi da promjena klime ima cikličan karakter i da nije nikako povezana s ljudskim djelovanjem.

Zajedno s kolegom Raufom Galjulinim s Instituta za fundamentalne probleme biologije Ruske akademije nauka, pokazuje kako je dosadašnje zagrijavanje zemlje tek odjek izlaza naše planete iz 'malog ledenog doba'. Obojica smatraju kako nam, naravno prema geološkim razmjerima, predstoji ulazak u novo ledeno doba.

"Malo ledeno doba" nastaje s periodom trajanja od nekih 500 godina. Prethodni takav period bio je sredinom proteklog milenijuma, kad se u Engleskoj zaledila rijeka Temza, Holanđani su se klizali na klizaljkama, a u Rusiji su stranci bili obuzeti strahom, kad su vidjeli da drveće puca od mraza.

Periodi zahlađenja i zagrijevanja imaju intervale od nekih 30 do 40 godina. Na primjer, u Rusiji je bilo zatopljenje 30-tih godina prošlog vijeka, zatim je došlo do zahlađenja s početkom Drugog svjetskog rata, pa je novo zagrijavanje došlo u 70-im godinama prošlog vijeka, itd.

Početak novog ciklusa zahlađenja povezan je s aktivnošću Sunca. Snaga zračenja naše zvijezde opada i to utiče na klimu na Zemlji. Naučna istraživanja klime proteklih geoloških perioda, stavljaju pod sumnju osnovanost zahtjeva Kjoto protokola, tvrdi Vladimir Baškin.

Kjoto protokol ograničava emisiju gasova i dopušta trgovinu kvotama na emisije tih gasova. "Emisija ugljdioksida je normalan prirodni proces, i nije isključivo rezultat ljudske djelatnosti', rekao je Baškin, a prenosi Ruski radio. Okeani Zemlje sadrže 60 puta više ugljdioksida, nego vazduh. Prilikom porasta temperature na planeti, dolazi do njegovog aktivnijeg izdvajanja.

"Globalno zagrijavanje, o kojem se toliko priča, više je marketinški potez, nego naučni problem. To više nije nauka već politika", tvrdi Baškin i dodaje da nas očekuje globalno zahlađenje, a ne globalno zagrijavanje. Ipak, nema potrebe za strahom od zahlađenja, jer će se ono razvijati polako i osjetiće se tek sredinom ovog vijeka.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније