Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

07. 03. 2013. 11:15 >> 11:10

ISTRAŽIVANJE

Otkrivena tajna folklandskog vuka?

Grupa naučnika najvjerojatnije otkrila tajnu naseljavanja folklandskog vuka, koji je na tim ostrvima istrijebljen 1876.

 

Radilo se o životinji koja je postojala u vrijeme Čarlsa Darvina koji se pitao kako je sisar koji je izgledao dijelom kao vuk, a dijelom kao lisica, stigao na ostrva gotovo 500 kilometara udaljene od kopna.

Vuk, jedini folklandski autohtoni sisar, koji se hranio pingvinima i drugim malim životinjama, prvi je put otkriven u 17. vijeku. Od 1834. kada je Darvin postavio pitanje o tome kako je smeđedlaki mesožder stigao na ostrva, teorije su se množile.

Tim naučnika iz Australije, Argentine i Čilea na tragu je rješenja, prema časopisu "Nejčr komjunikejšn" (Nature Communications). Testirali su DNK s muzejskih primjeraka folklandskog vuka i uporedili ga s genetskim kodom izumrlog južnoameričkog vuka.

Imali su gotovo istovjetne genome i hronologija pokazuje da su se razdvojili tokom posljednjeg ledenoga doba koje se završilo prije 10 do 20 hiljada godina.

U to vrijeme nivo mora bio je puno niži nego danas i obala južnog dijela Argentine i istočnog dijela Čilea puno je dublje ulazila u ledeno područje južnog Atlantika.

"Moguće je da je vuk je kolonizovao Folklandska ostrva preko uske plitke morske brazde, dok je bila zaleđena", zaključili su.

Nakon što se vuk odomaćio na ostrvima, ostao je izolovan kad je ledeno doba završilo i kad se podigao nivo mora , što je udaljilo kopno od ostrva.

Vuk je istrijebljen zbog krzna i radi zaštite domaćih životinja. Naseljenici bi polupripitomljene životinje dovabili komadom mesa i potom ubili. U četiri decenije  je nestao, a posljednja dva vuka koja su u London prebačena iz puke znatiželje, umrla su bez potomstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније