Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

19. 04. 2014. 09:47 >> 09:46

KRITIKE

Gugl skenira vaše mejlove

Suočen sa kritikama da nije dovoljno transparentan, Gul je dopunio uslove korišćenja jasnim navodima da skenira sve mejlove korisnika.

 

To rade automatizovani sistemi koji elektronsku prepisku „čitaju” da bi blokirali viruse i spam, ali i da bi na osnovu sadržaja bolje prilagodili oglase.

„Ova analiza se obavlja na poslatim, primljenim i sačuvanim mejlovima bilo kog naloga”, navela je kompanija.

Ovim je Gugl jasno stavio do znanja da obavlja baš one aktivnosti zbog kojih ga kritikuju i tuže aktivisti za zaštitu privatnosti i obrazovni sektor.

„Želimo da naša politika bude jednostavna i lako razumljiva korisnicima. Sada će mnoge stvari biti još jasnije. Promjene su zasnovane na povratnim informacijama koje smo dobijali”, rekao je predstavnik Gugla.

Skeniranje mejlova je posljednjih mjeseci bilo u fokusu zapadnih medija, ali aktivisti za zaštitu privatnosti smatraju da ovo nije najgore što poznata informatička kompanija radi i da su problematičniji neki drugi aspekti njegovog djelovanja.

„Stvarno je opasno to što Gugl obrađuje informacije u odjeljenju analitike, i što na osnovu pojedinačnih naloga može da vrši profilisanje. Ta količina informacija koju imaju o nama treba da zabrinjava, i zbog toga što je privlačna vladama i zbog povremenih curenja informacija”, prokomentarisao je za Gardijan Džim Kilok, izvršni direktor američke grupe „Otvorena prava”.

Reklame se na svim platformama Gugla plasiraju na osnovu korisnikove prepiske i cijelog profila na njegovom servisu, koji obuhvata rezultate pretrage, korišćenje mapa i pregleda na „Jutjubu”. Po tome se prikazuju oglasi procijenjeni kao relevantni, kako bi se povećala šansa da ih korisnici „kliknu”, a Gugl i njegovi klijenti ostvare što više prihoda.

U novim uslovima korišćenja jasno stoji: „Naši automatizovani sistemi analiziraju vaš sadržaj, uključujući imejl da bi vam ponudili lično relevntne proizvode i usluge, kao što su prilagođeni rezultati pretrage, reklame i zaštita od spama i malvera.”

 

Skeniranje i indeksiranje elektronske pošte koja ne može u potpunosti da se isključi (dok oglasi mogu da se blokiraju u podešavanjima), moglo bi da predstavlja kršenje američkog zakona FERPA. To je zakon iz 1974. koji se odnosi na podatke koji se o učenicima skupljaju tokom obrazovanja i iskorišćen je kao osnova za pokretanje nekoliko tužbi protiv Gugla u Kaliforniji.

Studenti su tužili kompaniju da je prešla „jezivu liniju” prikupljajući podatke o korisnicima Guglovih aplikacija za obrazovanje da bi im na osnovu njih plasirali reklame.

Iako u ovoj aplikaciji, rasprostranjenoj u američkim obrazovnim ustanovama i širom svijeta, nema reklama ukoliko se drugačije ne podesi, strahuje se da bi prikupljeni podaci mogli da se koriste na ostalim Gugl platformama, kao što su pretraga i Jutjub.

Osim toga, postoji opasnost da tako prikupljeni podaci u digitalnoj eri ostanu kao neizbrisiv digitalni profil. Na primjer, ako nastavnik preko te aplikacije pošalje roditelju poruku da dijete ima neki psihički problem, to može da ostane u profilu te osobe i da je prati doživotno.

„Ko zna šta će Gugl da radi s tim podatkom i kakve probleme može da napravi u budućnosti. Nekada bi on ostao u nekoj fioci, a danas osobu može da prati doživotno”, komentariše Bredli Šir, američki advokat specijalizovan za privatnost u digitalnoj eri.

Neki stručnjaci kažu da je pomenuti zakon zastario da bi u 21. vijeku, kada obrazovanje prelazi u „oblak”, definisao šta su podaci o učenicima. Pored Gugla sve više kompanija nudi besplatna tehnološka rješenja za škole, a zauzvrat dobijaju pristup podacima o učenicima – gdje su, koje uređaje koriste, s kim komuniciraju i slično, piše Hafington Post.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније