Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

08. 03. 2013. 13:37 >> 13:31
1

ŠTAP ZA HODANJE

Starenje u budućnosti biće zanimljivo iskustvo

Štap za pomaganje pri hodanju, u sebi ima blutut, vajfaj, dži-pi-es i senzor za mjerenje otkucaja srca. Japanska kompanija "Fudžicu" (Fujitsu), osmislila pomagalo koje bi u budućnosti moglo da olakša život starijim osobama, ali i onima koji se o njima brinu.



'New Generation Cane' ili štap za hodanje nove generacije, predstavljen je na svjetskom Kongresu mobilne tellefonije u Barseloni (Mobile World Congressu) i izazvao veliko interesovanje.

Iako je još u fazi koncepta, štap za hodanje koji u sebi sadrži Bluetooth, GPS, WiFi i može se spojiti na mobilnu mrežu, više podsjeća na nešto iz naučnofantastičnih filmova filmova nego na štap koji biste kupili djedu ili baki. 

Pored futurističkog izgleda, postoji i niz  LED dioda ugrađenih u sam štap, koje služe za navigaciju. 

Princip je vrlo jednostavan. Pomoću aplikacije na računaru učita se neka lokacija (npr., kuća korisnika štapa). Zahvaljujući GPS-u, štap prepoznaje put kojim se korisnik kreće i navodi ga u pravom smjeru paljenjem zelenih lampica u obliku strelica. 

Ukoliko korisnik krene u nekom drugom smjeru, štap počinje da vibrira, a LED diode poprimaju crvenu boju i upozoravaju korisnika da promijeni smjer. 


 



Istom se aplikacijom može pratiti i kretanje korisnika i odrediti njegova trenutna pozicija. 

Osim što može da služi kao uređaj za navigaciju, štap je opremljen senzorom za očitavanje otkucaja src,a pa se pomoću računarske aplikacije može pratiti i zdravstveno stanje korisnika. 

Ima i jednu manu, a to je kratko trajanje baterije - svega dva do tri sata.

Ali ukoliko "Fudžicu" zaista odluči da krene u proizvodnju 'New Generation Cane-a', vjerovatno će poraditi i na tom problemu.(Didžital trends)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније