Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

09. 03. 2013. 09:01 >> 08:57

HOLOCEN

Globalna temperatura alarmantno visoka

Temperature vazduha su više nego ikada u posljednjih 4.000 godina, tvrde načunici i predviđaju da će u budućim dekadama nadmašiti dosadašnje rekorde.

 

 

Prethodna istraživanja, koja su obuhvatila period od 1.500 godina unazad, sugerišu kako je rapidno povećanje temperatura, koje se dogodilo u prošlom vijeku, a za koje se vjeruje da je posljedica ljudske aktivnosti, premašilo rekrode zagrijavanja tokom tog perioda.

Novo istraživanje takođe je potvrdilo da je moderno zagrijavanje, koje nam se događa posljednjih godina, jedinstveno u tom dugom periodu.Planeta će, kažu naučnici, biti zagrijana isto koliko je bila tokom najtoplijeg perioda moderne geološke ere poznate pod imenom holocen, a mogla bi biti i toplija.

Taj period počeo je prije 12.000 godina, kada je sunce uzrokovalo topljenje ledenog štita širom sjeverne hemisfere. Načnici vjeruju da je umjerena klima tokom holocena dovela do uspona ljudske civilizacije prije 8.000 godina i nastavlja ga održavati jer omogućava uzgajanje raznovrsne hrane širom planete.

 

 

 

Nakon tog perioda temperatura se stabilizovala, a zatim je nastupio period zatopljenja, koji je trajao 5.000 godina, navodi se u istraživanju objavljenom u žurnalu "Science, Shaun Marcott" u SAD-u.

Nakon toga nastupio je perod zahlađenja u kojem su Vikinzi koji su naselili područje Grenlanda pomrli. Ali, to se sve dešavalo pod uticajem prirodnih faktora pa su biljne i životinjske vrtse, uspjele da se prilagode. Ukoliko bi oni još uticali na klimu, Zemlja bi za nekoliko hiljada godina ponovo ušla u ledeno doba.

Ipak, naučnici smatraju da do toga neće doći zbog drastično velikog efekta staklenika koji će to spriječiti.
Upravo zbog toga, upozoravaju naučnici sa univerziteta Pensilvania , doživjećemo velike toplotne udare koji će uništiti mnoge biljne vrste i izazvati stres za ljudsku civilizaciju.

"Mi i druga živa bića možemo se adaptirati sporijim promjenama kakve su bile prije nekoliko hiljada godina. Ali ovo se dešava nepredviđenom brzinom koja mijenja klimu u smjeru koji je veoma zabrinjavajuću", rekao je dr  Majkl I. Man.(Njujork tajms)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније