Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

11. 03. 2013. 09:00   >>  08:52

KOD VRANJA

Pronađeni ostaci najstarijih sisara na Balkanu

Stručnjaci Geološkog odjeljenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu u selu Buštranju,u okolini Vranja, pronašli ostatke najstarijih sisara na Balkanu.

 

Istraživač tog odjeljenja Miloš Milivojević kaže da su na lokalitet naišli slučajno, uzeli takozvane probe i ustanovili da postoje ostaci životinja starosti više od 35 miliona godina.

"Nakon konsultacija sa jednim od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Hansom de Brujinom iz Holandije, sa kojim sarađujemo već deset godina na lokalitetima cijelog Balkana, ustanovili smo da je riječ o najstarijim životinjama u jugoistočnoj Evropi" navodi on.

Njegov kolega Zoran Marković dodaje da je pronađena izuzetno značajna fauna sitnih sisara, koji će privuću veliku pažnju arheologa iz cijelog svijeta.

"Pronađeni ostaci predstavljaju prelazne forme iz najstarijih djelova tercijera, koji je na prelazu između mezozoika i kenozoika, a ovo su najstariji sisari koji su nađeni na Balkanu" kaže on.

Navodeći da je najbliža fauna slična ovoj pronađena su Pakistanu, Marković se nada da će biti urađena detaljnija ispitivanja kako bi se dobila kompletna slika o pronađenim fosilima.

Ostaci su pronađeni na privatnom posjedu Boška Stoiljkovića, koji je stručnjacima iz muzeja dozvolio da tu izvode iskopavanja.(Rts)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније