Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

30. 07. 2014. 22:23 >> 22:24

ZA DUGA PUTOVANJA

Vještački list obavlja fotosintezu

Prvo „vještačko lišće na svijetu“, koje sadrži hloroplaste izvučene iz biljaka kako bi proizvodilo kiseonik, moglo bi da bude korišćeno kako bi se astronautima omogućio kiseonik tokom dugih svemirskih putovanja, piše "Independent".

Lišće, koje je stvorio student Kraljevskog koledža umjetnosti Džulijan Melkiori, apsorbuje vodu i ugljenik poput pravih biljaka ali je napravljeno od čvrstih proteina svile koji bi mogli da astronautima omoguće preživljavanje tokom dugih svemirskih putovanja.

„NASA istražuje različite načine kako bi stvorila kiseonik za duga svemirska putovanja i život ljudi u svemiru. Ovaj materijal bi mogao da nam omogući da znatno brže istražujemo svemir i odemo znatno dalje nego što smo to do sada učinili“, izjavio je Melkiori.

Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa laboratorijom za svilu Univerziteta Tufts što je Melkioriju pomoglo da izvuče hloroplast iz pravog lišća i inkorporira ga u svilu.

„Materijal se izvlači direktno iz vlakana svile. Ovaj materijal ima nevjerovatno svojstvo da stabilizuje molekule. Ekstraktovao sam hloroplast iz ćelija biljaka i postavio sam ga unutar proteina svile. Rezultat toga je prvi fotosintetički materijal koji živi i diše kao pravi list“, dodaje Melkiori.

Međutim, njegove kreacije su trenutno više konceptualne nego praktične (efikasnost procesa fotosinteze nije još testirana) i on se nada da će one biti korišćene u brojnim futurističkim projektima, a možda će lišće čak biti i korišćeno kao filter za vazduh koji će biti postavljan na spoljnu stranu zgrade kako bi upijalo CO2 i ubacivalo svjež vazduh unutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније