Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Buka ]

31. 07. 2014. 16:12 >> 16:12

OD JANUARA U VB

Automobili bez vozača uskoro na putevima

Cijeli svijet se okreće razvoju nove tehnologije i “bespilotnim” automobilima. Procjenjuje se da 2035. godine automobili neće imati ni volan, papučice, sirenu…

 

Vlada Velike Britanije objavila je da u januaru 2015. planira da pusti autonomne automobile na puteve. Trenutno su dozvoljeni samo na privatnim saobraćajnicama, javlja Skaj Njuz.

Stručnjaci strahuju da će Velika Britanija zaostajati za SAD-om, Japanom i Njemačkom ukoliko ne uvedu autonomne automobile iduće godine, jer je još prošle godine ministarstvo saobraćaja najavilo da će biti pušteni na puteve do kraja 2013.

Britanska vojska, naime, već koristi ovakva vozila koja su napravili dizajneri MIRA-e.

U Japanu, Singapuru i Njemačkoj već su probali da puste u saobraćaj ovakav tip automobila. Švedska će uskoro slijediti taj primjer, a Volvo je dobio dopuštenje za testiranje 1.000 automobila. U Kaliforniji su već legalni.

Istraživači iz Oksforda razvili su 'RobotCar' kojim se može upravljati iPadom. U automobil su ugradili 3D senzore i navigacioni sistem koji košta 5.000 funti.

 Gugl je u maju predstavio novi model automobila - bez papučica, objavio je The Gardian. 

“Želimo da izrazimo srdačnu dobrodošlicu ovoj inicijativi Vlade. Na taj način mijenja se potencijal ove tehnologije”, rekao je direktor Volva UK, Nik Konor.

Sve ovo upućuje na neizbježan dolazak "pametnih" automobila, koji bi trebalo da smanjie, ako ne i u potpunosti iskorijene saobraćajne nesreće i smrt na cestama.

Naučnici s Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) sproveli su studiju u kojoj navode da će do 2035. godine automobili biti bitno drugačiji od današnjih. Podsjećaće na Guglov auto, odnosno neće imati volan, papučice, niti retrovizore. Jer im to neće biti potrebno.

Najveće prepreke za prihvatanje autonomnih automobila su pravna odgovornost, vlasti i reakcija potrošača. Troškovi, infrastruktura i tehnologija ne smatraju se tolikom preprekom.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine ispitanika, čak 56 posto, vjeruje da će za dvadeset godina najvažnija biti senzorska tehnologijas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније