Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

01. 08. 2014. 15:46   >>  15:46 1

MOŽE LI BRŽE?

Danci razvili najbrži internet na svijetu

Bijes zbog presporog preuzimanja filmova sa interneta, mogao bi da postane stvar prošlosti.

Naučnici su stvorili najbržu mrežu na svijetu putem koje možete preuzeti film u treptaju oka. 

Danski stručnjaci postigli su nevjerovatne brzine zahvaljujući optičkim vlaknima nove generacije koji prenose 43 terabita u sekundi. 

Naučnici Extreme Tech firme kažu da to znači da je preuzimanje filma od jednog gigabajta moguće za samo 0,2 milisekunde. 

Ovo je rekordna brzina, koju su postigli istraživači Tehničkog univerziteta u Danskoj, a koji su ranije, sa 32 terabita u sekundi, držali stručnjaci Karlsrue tehnološkog instituta u Njemačkoj. 

Danski tim koristio je optičko vlakno sa više jezgara koje je razvila japanska firma Nippon Telegraph and Telephone Corporation. 

Ovaj tip vlakna sadrži sedam jezgara, umjesto jednog koje se nalazi u standardnim vlaknima. Zanimljivo je da je iste širine kao "obična" optička vlakna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније