Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

22. 08. 2014. 10:31 >> 10:31

AUTOSTOPER

Hičbot i njegov put kroz Kanadu

Hičbot, mali robot sa šarenim čizmama, protekle tri nedjelje autostopom je proputovao Kanadu - od Halifaksa na istočnoj obali, do Viktorije na zapadnoj. Sada je stigao na cilj.

Tijelo mu se sastoji od obične kante, ruke i noge napravljene su od sunđera za plivanje, a na nogama ima šarene gumene čizme - robot Hičbot najneobičnija je pojava u kanadskom saobraćaju. Sa podignutim palcem pored puta, čeka na dobrovoljca koji će ga sa sobom povesti. Njegov cilj je da prođe čitavu Kanadu. 

Tvorci Hičbota (hitchBOT) su Frauke Celer i njen kolega Dejvid Smit sa Rajerson univerziteta u Torontu. Svojim istraživačkim projektom željeli su da ispitaju da li jedan robot može da se osloni na ljude. Hičbot posjeduje kameru i mikrofon i može da prepoznaje jezike i pokrete. Kada je riječ o kretanju, upućen je na ljude.

Hičbot je na put krenuo 27. jula, iz Halifaksa na istočnoj obali. Poslije skoro tri sedmice i 6.000 pređenih kilometara u nedjelju je stigao na zapadnu obalu. Mnogo ranije nego što je planirano. Kako bi slobodno vrijeme - do velike dobrodošlice u Viktoriji, gdje je putovanje trebalo da se završi- što bolje iskoristio, Hičbot je posjetio Sietl i Britansku Kolumbiju.

Ime Hičbot potiče od engleske riječi "hitschhiking", sto znači putovati autostopom. Put je prevalio presijedajući čak osamnaest puta. Međutim, nije sve vrijeme bio na drumu... 

Mali robot na putu je bio pozivan na brojne proslave i u televizijske emisije. Sve pozive nije mogao da prihvati. Ipak, jednom vozaču je pravio društvo na jednoj svadbi u Britanskoj Kulumbiji, a našao je vremena i da prisustvuje svečanoj ceremoniji jednog indijanskog plemena.

Danas se završava Hičbotovo putovanje. Do daljnjeg! Istraživači iz drugih zemalja već se interesuju da li bi kanadski robot imao volje da proputuje njihove zemlje. Da li će mali robot ponovo krenuti na put ili će možda dobiti i brata, o tome njegovi tvorci još razmišljaju. Jedno je sigurno: projekat će se nastaviti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније