Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

20. 03. 2013. 14:02 >> 13:54
2

KLIMATSKE PROMJENE

Biće sve više razornih uragana

Broj snažnih atlantskih oluja sličnih uraganu Katrina, koji je prije osam godina razorio južnu američku obalu, mogao bi značajno da se poveća u ovom vijeku.

Novo istraživanje pokušava da procijeni koliko najrazornijih uragana može da stvori očekivani porast globalnih temperatura. 

Ekstremne oluje vrlo su osjetljive na temperaturne oscilacije i broj uragana poput Katrine mogao bi da se udvostruči zbog porasta globalnih temperatura u XX vijeku, saopštili su naučnici u novom broju časopisu "Proceedeings of the National Academy of Sciences." 

Ukoliko temperature nastave da rastu u 21. vijeku, kao što mnogi klimatolozi predviđaju, broj uragana poput Katrine mogao bi da se najmanje udvostruči sa svakim stepenom Celzijusa porasta globalne temperature i da bi uragani slični Katrini mogli da pogode SAD svake dvije godine. 

Eeksperti Ujedinjenih nacija za klimatske promjene izradili su kompjutersku simulaciju koja sugeriše da bi globalne temperature mogle da porastu između 2° i 6° Celzijusa do kraja vijeka. (USA Today)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније