Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

20. 03. 2013. 15:51 >> 15:45

IRA

Kompjuter crta lice kao da je pravo

Div računarske grafike predstavio tehnologiju pomoću koje kompjuteri gotovo realistično mogu da iscrtaju ljudsko lice.

"Fejsvorks" (Faceworks) ne samo što može vjerno da prenese u digitalni svijet izgled ljudskog lica, već može da oponaša i pokrete. 

Još uvijek izgleda pomalo vještački, ali djeluje puno bolje od onog što su kompjuteri mogli dosad da izvedu. Toliko je uvjerljivo da je pomalo jezivo gledati ga.

A Ira, kako je nazvan lik koji je nacrtan, može biti renderovan uz pomoć samo jednog grafičkog procesora. Preciznije, uz korišćenje oko dva teraflopa računarske snage, što je približno pola onoga čime raspolaže Titan, Nvidijin najnoviji grafički čip s čak sedam milijardi tranzistora. 

Tehnologija radi u realnom vremenu, pa bi se mogao pojaviti i u računarskoj igri, a omogućava zumiranje lica, tako da vidite pore, bore, kosu kako leluja na vjetru i druge ljudske osobenosti, poput izraza lica.

U saradnji s računarskom laboratorijom Univerziteta Južna Kalifornija, zabilježili su oko 30 izraza na videu i prema njima oblikovali realistično ponašanje i pokrete računarskog lika.

Nvidija je razvila i metodu renderovanja realističnih morskih talasa. "Vejvvorks" (Waveworks), kako su ju nazvali, olakšaće posao animatorima i dati im mogućnost stvaranja talasa koji se ponašaju kao i oni u stvarnom svijetu.(Venture beat)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније