Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

21. 03. 2013. 10:09   >>  10:00

ISTRAŽIVANJE

Zašto mali psi žive duže od velikih

Veliki psi brže stare - što su veći, imaju kraći životni vijek. Novo otkriće moglo bi pomoći pri objašnjenju veza između rasta i smrtnosti.

U prirodi uglavnom vlada pravilo da veći sisari žive duže od manjih – slonovi mogu doživjeti i do 70 godina, a kućni miševi žive samo četiri godine. Ali čini se kako unutar vrsta vlada obrnuto pravilo. Veći miševi, konji i psi žive kraće od manjih primjeraka iste vrste. 

Ljudi uzgajaju pse hiljadama godina i uspjeli su da odgaje neke vrlo neobične primjerke kao mastifa, koji je bio težak 155 kilograma i terijera koji ima samo 110 grama. 

Doge žive oko sedam godina, a pudlice mogu doživjeti i 14 godina. To upućuje na povezanost brzine i količine rasta s dužinom života. 

Naučnici su proučili podatke o životnom vijeku više od 56.000 pasa 74 različitih vrsta i otkrili da veliki psi brže stare. Štaviše, utvrdili su da za otprilike svaka dva kilograma, psi gube oko mjesec dana života. 

Naučnici će se sada usredsrediti na istoriju rasta i zdravlje velikog broja pasa, kako bi otkrili glavne uzročnike smrti kod velikih pasa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније