Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92 ]

22. 09. 2014. 10:58   >>  10:58

NOVO OTKRIĆE

Džinovski dinosaur živio i u vodi

Više od jednog vijeka, naučnici su bili na tragu Spinosaurusu. Konačno su pronađeni novi tragovi, koji donose nova naučna saznanja. Džinovski dinosaur je izgleda vodio dvostruki život - i na zemlji i u vodi.

 

Dugo vremena naučnici nisu mogli dalje da istražuju najvećeg dinosaura, mesoždera – spinosarusa. Jer kosti koje je početkom dvadestog vijeka pronašao njemački istraživač dinosaura Ernst Štromer fon Rajhenbah u potpunosti su uništene u Minhenu tokom bombardovanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, prenosi Dojče vele.

Do tada je jedino bilo poznato da je Spinosaurus, koji spada u takozvane teropode – sa svojom veličinom i neobičnim kičemnim stubom predstavljao pravi kuriozitet među praistorijskim životinjama.

Sada su se pojavili novi ostaci dinosaura o kojima pišu istraživači, ukazujući na važno saznanje: Spinosaurus aegyptiacus očigledno je bio prvi dinosaur koji je bio prilagođen kako životu na zemlji, tako i u vodi.

Paleontolog Nizar Ibrahim iz Čikaga, sa svojim timom je oktrio nove ostatke dinosaura u Sahari, na istoku Maroka. Među njima je dio lobanje, kičmeni stub, pojas karlice i ekstremiteti. Od njih su naučnici napravili digitalni 3D model dinosaura.

Fosilni ostaci pokazuju da je Spinosaurus bio najveći poznati dinosaur, koji je pre oko 95 miliona godina hodao zemljom. Bio je dug preko 18 metara, a težak oko 20 tona.

U prilog tome da je bio plivač, u izveštaju američkih istraživača izdvojene su sljedeće anatomske karakteristike dinosaura:

-ravna stopala, kojima je mogao dobro da se kreće u vodi

- manja karlična kost i zadnje noge kraće od njegovih bliskih rođaka

- težište tijela vjerovatno se nalazilo više pozadi, što je trebalo da bude prednost za kretanje u vodi

- vrat, kičmeni stub i rep životinje bili su prilagođeni lovu pod vodom

Istraživač dinosaura Ken Kerpenter sumnja u teoriju o plivajućem džinovskom dinosauru. Vode u tom okruženju tada nisu bile dovoljno duboke za plivanje, objašnjava direktor Praistorijskog muzeja u Prajsu, u sjevernoameričkoj državi Juta, za agenciju AFP. Za anatomske karakteristike može biti i drugih objašnjenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније