Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

20. 10. 2014. 22:44 >> 23:32
1

NEGATIVNE VIBRACIJE

Evo zašto nema "dislajka"

Ako je Fejsbukov “lajk” kulturološka ikona, onda je “dislajk” pravi mit na internetu. Hiljade korisnika je potpisivalo peticije da se uvede dugme “dislajk”, milioni su osjećali potrebu za njim, ali Fejsbuk nikako da ga uvede, piše danas “Indipendent”.

Razlog tome, prema tvorcu "lajka", leži u negativnim, "nesrećnim posledicama", do kojih bi došlo kad bi se korisnicima dala moć da pokažu svojim prijateljima koliko im se stvarno dopadaju njihovi linkovi, fotografije, statusi ili komentari.

Bret Tejlor, bivši direktor tehnološkog odeljenja u Fejsbuku, izjavio je za "Tek Rejdar" da je tokom stvaranja "lajka" vođena rasprava o “dislajku”, ali da se potencijalni negativni ishod činio prevelikim.

"Razlog zbog kojem smo napravili "lajk" na prvom mjestu je to što je bilo mnogo toga na čemu su ljudi željeli da odaju nekome priznanje, ali nisu imali šta da kažu. A gomila komentara je bila tipa "cool" ili "wow", pa je tako dugme "lajk" omogućilo ljudima da iskažu šta misle jednim klikom", naveo je Tejlor.

Međutim, kako je objasnio, "dislajk" nikada ne bi funkcionisao na taj način i samo bi podstakao "negativne vibracije" – napisati loš komentar je teže nego kliknuti na dugme.

"Imam osjećaj da, kad bi postojao "dislajk", ispoljio bi se veoma negativan socijalni aspekt. Ako želite da nešto ocijenite "dislajkom", treba da napišete komentar jer vjerovatno postoji riječ za ono što hoćete da izrazite", zaključio je Tejlor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније