Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ blic.rs ]

29. 10. 2014. 13:22 >> 13:47

PREDSTAVLJEN U BEČU

Ovo je budućnost - leteći automobil

Na "Pioneers" festivalu u Beču slovačka firma "AeroMobil" predstavila je vozilo o kome su mnogi maštali - leteći automobil.

Najnoviji model letećeg automobila ove male slovačke firme se zove "AeroMobil 3.0" i predstavlja treću generaciju futurističkog modela na kome ova firma radi posljednjih 25. godina.

"Verujemo da će lični prevoz biti zauvijek promijenjen", rekao je predsjednik firme Juraj Vakilik na konferenciji za štampu. "Mislimo da je vrijeme da lični prevoz postane emocionalniji i ličniji".


Leteći automobil je dizajnirao Stefan Klein, osnivač i predsednik Zavoda za dizajn transportnih sredstava na Akademiji lijepih umjetnosti Slovačke, a prve nacrte za ovo vozilo je predstavio još 1989. godine.

Nanoviji model 3.0 je trenutno u procesu sertifikacije i uskoro će biti dostupan za komercijalnu upotrebu. Karoserija vozila je izgrađena od kompozitnih materijala koji obezbjeđuju čvrstinu, ali i malu težinu, a ispod haube se nalazi autopilot sistem i napredni sistem za aktivaciju padobrana.

Za sada su kao ciljne grupe odabrana tržišta u razvoju u kojima nema mnogo infrastrukture poput puteva, auto-puteva i aerodroma.

Vozilu ne treba veliki prostor za uzlijetanje i slijetanje, a gorivo može da sipa u svakoj pumpi. Kokpit prima dva putnika, maksimalna brzina u vazduhu iznosi 200km/h, a na zemlji 160km/h.

Za sada nije saopštena cijena ovog vozila.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније