Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ BBC ]

27. 03. 2013. 17:47   >>  17:49

ŠIROM SVIJETA

Najveći sajber-napad usporio internet

Internet je u cijelom svijetu danas bio nešto sporiji nego inače zbog, kako stručnjaci objašnjavaju, najvećeg sajber-napada u istoriji.

Posljednji u nizu sajber-napada pogodio je brojne servise kao što je npr. Netflix, a stručnjaci strahuju da bi na udaru mogli da se nađu i brojni bankovni nalozi kao i e-mail serveri, piše BBC.

Trenutno pet kompanija iz različitih evropskih zemalja istražuje napad, pa tako počinju da se naziru i prvi pozadinski sukobi koji se kriju iza okršaja.

Neprofitna organizacija „Spamhaus“, sa sjedištem u Londonu i Ženevi, pomagala je e-mail provajderima da zaštite svoje korisnike od spamova i ostalih poruka sa nebezbjednim sadržajem. Na njihovoj listi našla se i holandska kompanija za hostovanje „Cyberbunker“.

Upravo je „Cyberbunker“ kompanija na koju se sumnja da stoji iza napada. Sven Olaf Kamfuis, koji za sebe tvrdi da je predstavnik „Cyberbunkera“, saopštio je da „Spamhaus“ zloupotrebljava svoju poziciju, te da ne bi trebalo takva organizacija da odlučuje o tome kakav će sadržaj doprijeti do korisnika.

Kao odgovor na ovu optužbu iz „Spamhausa“ tvrde da je upravo „Cyberbunker“ u saradnji sa kriminalnim hakerima iz istočne Evrope i Rusije, organizovao napad koji je danas, bar na kratko, usporio internet širom planete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније