Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ b92/Beta ]

22. 11. 2014. 09:59   >>  09:56

ASTRONAUTSKI TIM

Dvije žene u posadi svemirske stanice

Prva žena astronaut iz Italije, Samanta Kristoforeti poletjeće za Međunarodnu svemirsku stanicu u nedjelju gdje će se pridružiti Ruskinji Eleni Serovoj kao dio dugotrajnog šestočlanog astronautskog tima.

Ovo je tek drugi put u 16-ogodišnjoj istoriji Međunarodne svemirske stanice, da dugotrajna posada stanice ima dvije žene.

Kristoforeti će poletjeti sa kosmodroma u Kazahstanu sa dvojicom kolega astronaouta. Kristoforeti (37) je pilot lovačkih aviona i kapetan u italijanskom ratnom vazduhoplovstvu.

Serova (38), raketni je inženjer i nalazi se u orbiti od kraja septembra. Obje će provesti po šest mjeseci u svemirskoj stanici koja se nalazi na visini od 429 kilometara. One idu stopama šest Amerikanki koje su imale duže boravke na stanici.

Dvije Amerikanke bile su zajedno na stanici sa četiri muškarca 2010. Još dvije žene stigle su do ranga komandanta svemirske stanice. I Serova i Kristoforeti ne vole da odgovaraju na pitanja vezana za to što su žene.

Italijanka je izbjegla većinu pitanja vezanih za njen pol uoči planiranog polijetanja u svemir u nedjelju. Serova je pokušala isto to da uradi prije svog polijetanja na šestomjesečnu misiju krajem septembra, ali su je ruski novinari ipak pitali da li sa sobom nosi šminku i šta će raditi sa kosom tokom šest mjeseci.

Ona je ignorisala pitanje o šminki, a za frizuru je odgovorila. "Imam pitanje za vas, zašto ne pitate za Aleksandrovu kosu na primjer", misleći na kolegu Aleksandra Samokutajeva koji je sjedeo pored nje na konferenciji za štampu.

"Žao mi je, to je moj odgovor, hvala," dodala je.

Kristoforeti je prva žena koju je Evropska svemirska agencija poslala na dužu svemirsku misiju. Serova je samo jedna od četiri Ruskinja koje su letjele u svemir i prva koja će provesti duže vrijeme na ovoj svemirskoj stanici.

Rusija je prvi put poslala ženu u svemir 1963, Valentinu Terješkovu, dvije decenije prije Amerike, a 1984. je imala prvu ženu koja izašla u svemirsku šetnju, Svetlanu Svatiskaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније