Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

27. 11. 2014. 23:48 >> 23:44

NA 1.000 STEPENI

Ljudski DNK preživio put u svemir

Naučnici koji su poslali mali dio DNK u svemir raketom, izjavili su da su "potpuno iznenađeni" time što je više od pola uzorka ostalo netaknuto. Uprkos tome što su temperature, prilikom kratkog putovanja u suborbitalni prostor oko Zemlje i nazad, dostizale i do 1.000 stepeni Celzijusa, DNK uspjela je da preživi.

To znači da je mogućnost da su vanzemaljski molekuli života dospjeli na Zemlju iz svemira sasvim realna, kažu naučnici.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Plos One sproveli su naučnici Univerziteta u Cirihu u Švajcarskoj.

Texus-49 suborbitalna misija lansirana je iz evropske baze Esrange u Kiruni na sjeveru Švedske i imala je za cilj proučavanje uticaja gravitacije na gene ljudskih ćelija unutar rakete.

Međutim, naučnici su odlučili da testiraju i efekte svemirskog putovanja na DNK na spoljnjem dijelu rakete i otkrili da ona može da preživi.

Mnogi stručnjaci vjeruju da su komete na Zemlju donijele organske "gradivne blokove" života, poput aminokiselina.

Neki odlaze i korak dalje i tvrde da je i sama DNK mogla da dospije na našu planetu u meteorskoj prašini.

"Ova studija dokazuje da DNK može da preživi ekstremne uslove u svemiru. Rezultati pokazuju da uprkos oprezu, svemirski brodovi mogu prenijeti zemaljski DNK na druge svjetove i to moramo imati u vidu kada budemo tražili vanzemaljske oblike života", objašnjava profesor Oliver Ulrih sa istog univerziteta.

Ranije u avgustu tragovi planktona i drugih mikroorganizama pronađeni su na spoljnoj strani Međunarodne svemirske stanice.

Ruski kosmonauti kažu da su ih vjerovatno tu donijela vazdušna strujanja sa Zemlje.

Interesantno je da su ti sićušni organizmi uspjeli da prežive u vakuumu i uprkos ledenim temperaturama, nedostatku vazduha i kosmičkom zračenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније