Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

02. 12. 2014. 17:22   >>  17:19

HOKING UPOZORAVA

VI može dovesti do kraja čovječanstva

Poznati britanski astrofizičar Stiven Hoking upozorio je da vještačka inteligencija (VI) može dovesti do kraja čovječanstva.

Hoking je za BBC kazao da aktivnosti koje se preduzimaju kako bi se proizvele "misleće mašine" predstavljaju opasnost za ljudsko čovječanstvo.

Smatra da su primitivni tipovi vještačke inteligencije, koji su do sada razvijeni u svijetu, bili korisni.

"Ipak, pokušaj da se stvori nešto što će sustići čovjeka ili pak prevazići ljudsku inteligenciju može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Vještačka inteligencija može nastaviti da se i dalje razvija pa čak i da se preoblikuje. Ipak, ljudi koji su ograničeni izuzetno sporom biološkom evolucijom ne mogu se takmičiti s takvom silom. Vještačka inteligencija može dovesti do kraja ljudske rase na Zemlji", rekao je Hoking.

Britanski naučnik, koji je u svijetu poznat po knjigama o crnim rupama i porijeklu svemira, istakao je da bi prenos nekih ljudskih poslova na inteligentne mašine mogao dovesti do toga da milioni osoba ostanu bez posla, ali i drugim oblicima dubokih kriza.

Na kraju je izjavio kako je potrebno pronaći način da se ukloni opasnost koju slobodi izražavanja, ali i privatnom životu predstavljaju internet kompanije.

Vještačka inteligencija u računarskom svijetu označava oponašanje ljudskog procesa razmišljanja. Cilj primjene vještačke inteligencije u različitim računarski baziranim sistemima je da se automatizuje proces korelacije, koju inače ljudski mozak može veoma dobro da obavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније