Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

02. 04. 2013. 11:54 >> 11:58

KRATKI FILM

Sablasni fenomen paralize u snu

Rediteljka Karla Mekinon budila se više puta nedjeljno potpuno nepokretna, s osjećajem da je neko s njom u sobi. Sama se upustila u istraživanje, koje je postalo kratki film i umjetnički projekat o neobičnom i sablasnom fenomenu paralize u snu.

Paraliza u snu se događa kada ljudi postanu svjesni dok su im mišići jako opušteni, u stanju koje im ne dopušta da "dožive" snove. Drugim riječima, mozak je budan, a tijelo i dalje spava. 

To zna da bude zastrašujuće, jer mnogi doživljavaju razne halucinacije, a pogađa od 5 do 60 odsto ljudi.

"Paraliza u snu mi se događala jako često preko ljeta i zato sam postala vrlo zainteresovana za to šta se događa, medicinski ili naučno." kaže Mekinon.

Njeno ispitivanje je dovelo do razgovora s psiholozima i naučnicima, kao i s ljudima koji su doživjeli taj fenomen koji je poznat i u folkloru.

Zanimljivo je da se najčešće radi o natprirodnom stvorenju koje "guši" osobu koja spava: tako se u skandinavskim zemljama govori o prokletoj ženi koja legne osobi koja spava na grudi, u Turskoj se radi o demonu, dok se u Engleskoj radi o vještici. 

Jedan čovjek je pričao o njegovom čestom snu u kojem je doživio nevjerovatno realne halucinacije djevojčice, koja trči oko njegovog kreveta i pjeva brojalice. Ponekad bi djevojčica sjela na krevet i ispitivala ga pitanja i ako ne bi odgovorio, pretvorila bi se u užasnog demona.

Drugi ispitanik je bolovao od narkolepsije (koja može pospješiti učestalost paralize u snu), a njegov se san stopio s realnošću na najgori mogući način. Često je sanjao da je još neko s njim u kući, znao je da čuje glasove i lupanja. Jedne noći se probudio u stanju paralisanosti i shvatio da je još neko tamo, ali se tada radilo o pravom provalniku.

Otkad radi na projektu, Mekinon je naučila kako da kontroliše paralizu i da se smiri kada se nađe u tom stanju.

"Trebalo mi je dugo da prestanem da vjerujem kako su te stvari realne, jer izgledaju vrlo realno", kaže. 

Film, će biti prikazan na  "Rojal koledž of arts" (Royall College of Arts), u Londonu, početkom maja.(Lajv sajens)

Dio možete odgledati ovdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније