Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

03. 04. 2013. 16:10   >>  16:11 1

40

Mobilni - srećan rođendan!

Na današnji dan, 3.aprila 1973., Martin Kuper je prelazio Šestu Aveniju noseći uređaj koji je promijenio istoriju više nego što je iko mogao da zamisli.

Uređaj je bio prvi ručni telefon i Kuper je pozvao novinare da ga snime kako uspostavlja prvi poziv.  

Čak su i sofisticirani Njujorčani ostali zapanjeni - telefon ne samo da je bio bežični, već je bio (relativno) kompaktan i lagan: 25 centimetara dug i težak nešto više od kilograma.

Kuper, danas 84-godišnjak i dalje radi u Silikonskoj dolini, a počeo je kao bivši marinac i inženjer, kada se priključio Motoroli 1952. Počeo je kao instalater autoradija i radio je na ranim prototipovima vokitokija za ljekare.

Ipak, izum koji je najviše uicao na gotovo 6 milijardi uređaja koje danas imamo, je mikrofon koji su policajci iz Čikaga držali na remenu kada bi se udaljili od patrolnih kola.

Priznaje da mu je inspiracija za prvi mobilni telefon (Motorola DynaTAC) bio uređaj za komunikaciju koji je koristio kapetan Kirk iz "Zvjezdanih staza".

Prvi poziv je bio upućen Džoelu Engelu, njegovom internom rivalu iz kompanije "AT&T Bell Labs", a ostalo je istorija.(Dejli bist)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније