Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ rts.rs ]

24. 01. 2015. 09:50   >>  09:45

POSLJEDICA EROZIJE

Neočekivano otkriće na površini komete

Instrumenti evropske sonde "Rozeta" ukazuju na neobične karakteristike komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, od milja nazvane "Čuri", na koju je prošlog novembra spušten robot "File".

Rezultati sedam studija, objavljenih u četvrtak, potvrđuju da je kometa, široka četiri kilometra i udaljena 510 miliona kilometara od Zemlje, bogata organskim materijama, prenosi Tanjug.

Snimci koje je napravila kamera visoke rezolucije Oziris otkrivaju neobičan oblik jezgra komete, sastavljen od dvije lopte nejednake veličine povezane svojevrsnim "vratom" čije je porijeklo nepoznato.

Naučnici, naime, ne znaju da li je sadašnji oblik komete posljedica erozije ili spajanja dva tijela u vrijeme rađanja sunčevog sistema.

"Rezultati ovih prvih analiza predstavljaju osnovu za nastavak misije", rekao je Mat Tejlor iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Površina komete, prilično homogenog sastava, odlikuje se mnoštvom geoloških struktura koje su rezultat erozije. Uočene su ondulacije identične onima na pješčanim dinama na Marsu.

"Iznenadila nas je raznolikost geoloških struktura", naveo je Hans Nilson sa švedskog Instituta za svemirsku fiziku, koji je jedan od koautora studija.

"Atmosfera komete, mješavina prašine i molekula gasa, nije ravnomjerno raspoređena oko jezgra", dodao je.

Jedan od detektora "Rozete", u orbiti oko komete na udaljenosti od oko 30 kilometara, već je prikupio ogroman broj podataka o česticama jezgra, kao što je njihova veličina i sastav. Istraživači su ustanovili da je jezgro komete jako porozno.

Iznenadilo ih je, takođe, to što je kometa veoma aktivna iako je trenutno jako udaljena od Sunca. Ta aktivnost je koncentrisana na "vratu" komete gdje je detektovan led.

Snimci su omogućili istraživačima da naprave trodimenzionalni model komete i detaljnu topografiju mjesta sletanja robota "File".

Kvalitet mjerenja i ispitivanja "Rozete" će se još poboljšati kada se sonda sredinom februara približi na oko šest kilometara od Čurija.

Ovaj niski prelet, koji dosad nikada nije pokušan, omogućiće instrumentima "Rozete" da naprave snimke i spektar površine dosad najvećom rezolucijom, navodi se u ESA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније