Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 04. 2013. 08:40 >> 08:42

KLJUČNI KORAK

Japanski naučnici pročitali snove

U najnovijem japanskom istraživanju, naučnici su, uz pomoć magnetne rezonance, uspjeli da "pročitaju" snove sa 60 do 70 odsto preciznosti.

Istraživači su uspjeli da, kako kažu, prvi put u svijetu dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Sajens", stručnjaci ATR kompjuterske laboratorije za istraživanje procesa u mozgu iz Kjota, navode da su, koristeći magnetnu rezonancu, uspjeli da lociraju aktivne dijelove mozga tokom prve faze sna i utvrde šta spavači vide u svojim snovima.

Japanski istraživači su snimali mozak trojice volontera tokom spavanja. Čim bi zaspali, naučnici bi ih budili i tražili od njih da opišu svoje snove. Cijeli proces je ponovljen 200 puta.

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su kreirali bazu podataka u kojoj su objekte svrstavali u slične vizuelne kategorije.

U sljedećem koraku, bili su u stanju da predvide slike koje su spavači vidjeli sa preciznošću od 60 odsto, pa čak i 70 odsto u slučaju 15 specifičnih objekata, uključujući ljude, riječi i knjige.

"Naš je zaključak da smo uspješno dešifrovali pojedine snove sa prilično visokim stepenom preciznosti", kazao je vođa istraživanja Jukijasu Kamitani.

"Snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, ali su njihova funkcija i značaj ostali nedokučivi", kazao je Kamitani za AFP.

"Vjerujem da je ovaj rezultat ključni korak koji će nas dovesti do preciznog čitanja snova", naveo je on.

On je, međutim, priznao da je još dug put do razumijevanja sna u cjelini.

Obrazci za dešifrovanje snova se razlikuju od čovjeka do čovjeka, a baza podataka koju su razvili ne može se primijeniti na sve, već mora da se prilagođava svakoj pojedinačnoj osobi.

"Još je puno toga što je nama nepoznato", kazao je Kamitani čiji je eksperiment obavljen u okviru vladinog programa proučavanja mozga za koji je ministarstvo nauke i tehnolohije, samo u protekloj fiskalnoj godini, izdvojio 3,4 milijardi jena (35 miliona dolara).

"Ova studija će možda jednog dana omogućiti hedikepiranim osobama da pomJeraju proteze uz pomoć mozga ili će dovesti do otkrića lijeka za demenciju i druga mentalna oboljenja", naveo je predstavnik ministarstva, prenijele su agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније