Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

28. 02. 2015. 23:46   >>  23:33

NEPOZNATA ISTORIJA

Arheološka otkrića o kojima se ne uči u školi

Arheologija iznova i iznova iznenađuje čovječanstvo nekim nevjerovatnim otkrićem. Sajt "Viralnova" napravio je listu od deset najspektakularnijih koji se ne nalaze u knjigama istorije, a sudeći po tome koliko su zanimljivi - trebalo bi.

1. Lans o' Medou

Iako mnogi i dalje vjeruju da je Kristofer Kolumbo otkrio "Novi svijet", istina je ta da su ovaj dio Sjeverne Amerike davno prije njega posjetili Vikinzi.

2. Saksavajman

Ova tvrđava nalazi se na obodu Kuska u Peruu i bivša je prijestonica carstva Inka.

Facinantan je način na koji je masivno kamenje složeno. Naime, toliko je zbijeno da je između njih nemoguće provući čak ni parče papira.

3. Mohenjo-daro

Ovaj grad podignut je 2.600 godina prije nove ere, a nalazio se na teritoriji današnjeg Pakistana.

Ovo je prvi zabilježen primjer gradsko-urbanističkog plana u istoriji. Grad je čak imao i kanalizaciju, davno prije Rimljana.

4. Sunčeva kapija

Nalazi se u zapadnoj Boliviji, i predstavlja kamenu kapiju, nekadašnji ulaz u Tivanaku castvo, koje se prostiralo od Perua do zapadne Bolivije prije 1.500 godina.

Tivanaku su bili najmoćnija južnoamerička civilizacija prije Inka.

5. Tuneli iz kamenog doba

Pronađeni tek prije nekoliko godina, ovi fascinantni tuneli izgrađeni su u kamenom dobu.

Protežu se od Škotske do Turske, i prolaze kroz skoro cijelu Evropu.

6. Gobekli Tepe

Pošto su otkrili ovo blago na sjeveru Turske, arheolozi su u potpunosti promijenili sliku o porijeklu ljudskog društva.

Gobekli Tepe potiče iz 10.000 godine pijre nove ere, a u sklopu ovog grada pronađene su prostorije koje podsjećaju na crkve, kao i dokazi o nevjerovatno razvijenoj agrikulturi.

7. Kamene sfere iz Kostarike

O ovim sferama se zna jako malo, sem toga da ih je vjerovatno napravio narod Dikisa koji je živio od 700. do 1530. godine. Kostarikanska legenda kaže da su ove sfere zapravo svete relikvije davno izgubljenog grada Atlantide.

8. Jonaguni

Debata među arheolozima traje od trenutka kada je ovaj spomenik otkriven ispod mora u Japanu.

Jedni tvrde da je nastao ljudskom rukom, dok drugi tu pretpostavku negiraju. Ovaj spomenik poznatiji je pod nadimkom "Kornjača".

9. Nedovršeni obelisk

Nedavno je pronađen u Asuanu, mjestu u Egiptu. Izradu ovog obeliska naručila je prva žena faraon Hatšepsut sredinom 1500-ih godina prije Hrista.

10. Pećine Longju

Ove pećine u istočnoj Kini, koje je stvorio čovjek, napravljene su još u 212. godini prije nove ere. Najintrigantniji dio ovih pećina su minuciozno urađene gravure duž čitavog zida i plafona.

(Buka)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније