Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

13. 04. 2013. 19:58 >> 19:59

TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA

Kako će izgledati ratovanje u budućnosti?

Iako se svi nadaju da u budućnosti neće biti vojnih sukoba, poput onih iz prošlog vijeka, napeta situacija u istočnoj Aziji, ali i neriješeno žarište na Bliskom istoku i sukobi u Africi, govore nam da je rat svjetskih razmjera samo pitanje vremena.

Željeli mi to priznati ili ne, ali da nije bilo ratova i drugih oružanih sukoba širom svijeta, ne bi bilo toliko tehnoloških dostignuća.

Vojska je u istoriji odigrala veliku ulogu u otkrivanju i stvaranju novih tehnologija, koje su poslije našle svoju primjenu i u komercijalnom sektoru. Dovoljno je spomenuti GPS ili internet.

Ali, kako tehnologija napreduje, tako će se i vojska morati pobrinuti da održi korak s komercijalnim sektorom.

Već sad se radi na vještačkoj inteligenciji koja bi za potrebe vojske nadzirala neprijateljsku stranu i analizirala njihove komunikacije ili u zonama sukoba identifikovala prijateljske i neprijateljske jedinice.

"National Defense" napravio je listu nekoliko tehnologija koje možemo očekivati u vojnoj upotrebi u budućim oružanim sukobima.

Oružje koje ne ubija

Ono što je sigurno je da će vojska u budućnosti morati razvijati pametnije i sofisticiranije oružje koje neće ubijati neprijatelje, već ih samo onesposobljavati.

Takvo oružje može sadržati suzavac ili gumene metke, ali i ispuštati glasne zvukove ili jake bljeskove svjetlosti, koji će dezorijentirati neprijatelja.

Američka vojska radi na 'oružju usmjerene energije' koje koristi princip mikrotalasa da bi izazvalo osjećaj vrućine na koži mete, ali ne prodire dovoljno duboko u kožu da uzrokuje oštećenja.

Takođe, u nekoliko se navrata spominjalo lasersko oružje (zvuči kao nešto iz naučne fantastike), koje bi uništavalo oružje, ali ne i povrijedilo osobu koja ga drži u ruci.

Komunikacija bilo kad i bilo gdje

Vrijeme komunikacije Morseovim kodom i običnim radiotalasima ostalo je u prošlom vijeku. Danas vojska iskorišćava sve što joj je dostupno.

Od interneta, preko pametnih telefona, do GPS-a, vojnici su u svakom trenutku u vezi sa komandom, koja tačno zna gdje se nalazi koji vojnik.

Američka vojska već koristi 'prenosne' 3G mreže koje se mogu jednostavno postaviti bilo gdje i tako osigurati kanal za komunikaciju.

Također, testiraju se različiti tableti i pametni telefoni koji bi vojnicima trebali olakšati primanje i slanje informacija, geografskih karata, praćenje satelitskih snimaka, ali i izviđanje.

'Cyber ratovanje'

Međutim, što je komunikacija lakša, lakše ju je i zlouporijebiti. Tako već sad čitamo o 'cyber ratovima' i 'cyber sigurnosti'.

Neki stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti ratovi voditi u virtualnom svijetu, bez vatrenog oružja, ali s mnogo opasnijim oružjem - informacijama.

Već sad možemo pratiti međusobne optužbe Kine i SAD-a o 'cyber špijunaži', napadima na energetska i nuklearna postrojenja ili vladine kompjutere.

Takvi napadi u budućnosti će vjerovatno biti učestaliji, što će vojske natjerati na angažovanje programera i stručnjaka za računarsku sigurnost. Oni neće morati znati sastaviti i rastaviti pušku, već će im ratište biti serveri i računala.

Pametni roboti

U filmu 'Terminator' pametni kompjuteri, koje su stvorili ljudi, okreću se protiv njih i pokušavaju uništiti cijelo čovječanstvo.

Iako je to tek holivudski scenario, vojske širom svijeta rade na pametnim robotima, koji bi imali vještačku inteligenciju i bili toliko napredni da mogu sami da razmišljaju.

Naime, trenutno čovjek upravlja robotom direktno ili pomoću ranije napisanog računarskog programa. Ali u oružanom sukobu, u kojem se situacija mijenja iz sekunde u sekundu, takvi roboti nemaju previše svrhe.

Vojskama širom svijeta potrebni su roboti koji, poput pravih vojnika, mogu 'razmišljati na nogama'.

Iako su vojske daleko od toga da stvore savršenog vojnika robota, sve ukazuje na to da se istraživanja kreću upravo u tom smjeru.

I dok njihovi zagovornici tvrde da bi se na taj način smanjili troškovi i ljudske žrtve, protivnici ističu da bi ljudi ipak morali zadržati barem djelomičnu kontrolu nad tim robotima.

Nepoznate tehnologije

Ko zna kakvu tehnologiju za američku ili kinesku vojsku razvijaju njihovi inženjeri ili znanstvenici, a o kojoj se još ništa ne zna?

Godinama se spominje kriogenika kao tehnologija za spašavanje života na ratištu.

Ali šta će se tačno koristiti na ratištu u budućnosti, tek ćemo vidjeti. Možemo se samo nadati da nova oružja neće svojom snagom napraviti više štete nego što će donijeti koristi.

(tportal.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније