Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ CNN ]

01. 06. 2015. 16:47   >>  22:35 1

ISTRAŽIVANJE

Android čuva sve, nema brisanja

Nikad ne možete biti potpuno sigurni da ste izbrisali sve podatke s Android telefona, pokazalo je istraživanje britanskih inženjera.

Ako ste nedavno prodali svoj Android telefon, postoje šanse da su Vaše poruke, mejlovi, fotografije i dalje u sistemu smartfona, čak iako ste očistili memoriju.

Nova studija istraživača računarskih sistema na Univerzitetu u Kambridžu pokazuje da “povratak na fabrička podešavanja” zapravo ne briše sve s telefona.

Tržište upotebljivanih pametnih telefona je ogromno, a oko 630 miliona primjeraka podložno je tom problemu. Analitičari Vol Strita očekuju da će tržište nastaviti da raste do 2018.

Istraživači su testirali 21 telefon, i to Guglove modele, HTC, LG, Motorolu i Samsung. Svaki je mogao da vrati navodno izbrisane poruke, kredencijale za Gugl nalog i razgovore na aplikacijama za čatovanje.

Neki mejlovi ostaju u sistemu i nakon brisanja, a “tokeni” aplikacija kao što su Fejsbuk i druge društvene mreže takođe se pohranjuju u sistemu pametnog telefona.

Uređaji koji su podložni tom problemu su HTC One, HTC Sensation XE, Motorola Razr I, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy S Plus i drugi.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da Google Nexus 4 ima najbolje performanse, iako je i taj model pokazao neke nedostatke.

Prema istraživanju, dio krivice snosi Gugl, jer je tvorac Android sistema. Međutim, krivci su i proizvođači pomenutih modela. Ako ste prinuđeni da prodate Vaš telefon, ne postoji način da budete sigurni da ste izbrisali sve podatke, zaključuje se u studiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније