Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

17. 04. 2013. 09:36 >> 09:38

U POČETKU BIJAŠE ZVUK

AUDIO: Zvuk svemira nakon Velikog praska

Fizičar Džon Kramer ne samo da je našao dokaz zvuka nastalog u Velikom prasku, već je uspio da napravi i njegovu simuliranu rekonstrukciju.

U trenutku kad je nastajao svemir , kakav mi danas  poznajemo,  odmah nakon Velikog praska, širenje svemira bilo je toliko brzo da je  proizvodilo duboki zvuk, a sami zvučni talasi postajali su izduženi i iskrivljeni.

"Kako se rani svemir širio, zvučni talasi putovali su kroz gusti medij koji je zatvarao sam sebe, tako da je hipersfera svemira zvonila poput zvona', pojasnio je Kramer, koji je profesor fizike na Univerzitetu Vašington.

Efekat, prenesen u okvire naše planete, tvrdi Kramer, bio bi ekvivalentan potresu magnitude 9 stepeni i učinio bi da čitava planeta "zvoni". U slučaju Velikog praska, ta "zvonjava" je zahvatila čitav svemir.(Mashable)

U nastavku možete poslušati kakav se to zvuk čuo u prvim kosmičkim trenucima nakon njegovog postanka:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније