Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Blic/Jutarnji.hr ]

01. 07. 2015. 11:49 >> 11:43
3

PROPALE MILIJARDE

Fijasko najskupljeg borbenog aviona

“Najmoderniji” borbeni avion na svijetu, američki lovac-bombarder F-35 Lightning II (“Munja”), doživio je totalni fijasko na nedavnim manevrima, na kojima se sukobio sa avionom kojeg bi trebalo da zamijeni - F-16 Falcon (“Soko”).

F-35, koji proizvodi kompanija “Lockheed Martin”, zamišljen je kao svevremenski višenamjenski borbeni avion, namijenjen za napade na kopnu, vazdušnu odbranu i nadgledanje. Pentagon planira da novom letjelicom zamijeni više serija ostarjelih aviona, među njima višenamjenske lovce F-16 Falcon, protivtenkovske avione A-10 Thunderbolt, mornaričke višenamjenske lovce F/A-18 Hornet i taktičke mornaričke avione AV-8B Harrier, koji mogu sletati vertikalno.

Planira se proizvodnja tri varijante te letjelice - F-35A namijenjen avijaciji, F-35B namijenjen marincima, koji bi mogao sletati vertikalno, i F-35C namijenjen mornaričkoj avijaciji, prilagođen za uzletanje s nosača aviona.

Do sada se cio program proizvodnje sukobio s mnogim problemima i devet godina nakon prvog leta avioni F-35 još uvijek nijesu spremni za vojne operacije. Cijena jednog aviona skočila je s 51 na 134 miliona dolara, a do kraja 2014. proizvedeno ih je samo 115.

Do sada je u proizvodnju i razvoj utrošeno oko 400 milijardi dolara, a ukupna cijena održavanja i korišćenja procjenjuje se na više od bilion dolara - preko 1000 milijardi.

Kada je započeo razvoj F-35, “Lockheed Martin” je tvrdio kako će nova letjelica biti četiri puta učinkovitija od prethodnika u vazdušnoj borbi, osam puta učinkovitija u napadima na zemlju, i tri puta učinkovitiji u nadgledanju i suzbijanju neprijateljske protiv vazdušne odbrane. S vremenom, predviđanja su se smanjila do tvrdnje da će biti “barem” jednako manevrabilan kao i F-16.

Sada su se ta predviđanja pokazala potpuno netačnim u praksi.

Neimenovani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva testirao je F-35 protiv inače starog F-16, aviona koji je razvijen krajem 70-ih godina prošlog vijeka, i zaključio kako je u bliskoj borbi F-16 nadmoćan po skoro svim kriterijumima.

“F-35 imao je osetnu slabost po pitanju energije, napisao je pilot u izveštaju na pet stranica koji je procurio u medije. Izvodili smo tradicionalne osnovne lovačke manevre u ofanzivnim, defanzivnim i neutralnim postavkama, na visinama od 10.000 do 30.000 stopa”, objasnio je pilot.

Jedan od najvećih promašaja u istoriji avijacije

F-35 letio je ‘čist,’ bez projektila u odjeljenju za bombe ili montiranih na krilima, dok je F-16 letio uz hendikep - dva velika rezervoara za gorivo ispod svakog krila, što je znatno umanjilo njegove sposobnosti.

Ipak, ta prednost u bliskoj borbi nije značila ništa. F-35 bio je pretrom da bi pouzdano mogao da porazi F-16, čak i s teškim rezervoarima.

“Nedovoljna brzina podizanja - energetski deficit naspram suparničkog aviona bi samo rastao s vremenom. Letačke karakteristike nijesu bile ni intuitivne ni povoljne”, napisao je pilot.

Pilot modernijeg aviona pokušao je da “pogodi” stariji sa svojim topom, ali se manji F-16 prelako izmicao.

“Umjesto da ga uhvatim nespremnog naglim podizanjem prema gore, nos se presporo dizao, i mogao je lako da tempira svoje izmicanje prije nego što bih stigao da naciljam”, stoji u izvještaju.

Kada je F-16 proganjao F-35, pilot najskupljeg aviona na svijetu nije mogao da se izmakne topovima, opet zbog presporog podizanja.

“Ako letite u F-35, nema smisla upustiti se u borbu okretanja s drugim lovcem. Nema nikakvih razloga za borbu u takvom scenariju”, rekao je pilot.

Ipak tu nije bio kraj problemima. Pilot je otkrio da, zbog prevelike kacige, ne može da pomjera ni glavu unutar skučenog kokpita.

“Kaciga je bila prevelika da bih mogao da vidim iza letjelice, napisao je. F-16 mu se nekoliko puta prišunjao s leđa.

Najgore od svega je što se radilo o F-35A varijanti, koja je trebalo da bude najagilnija i da ima najbolju manevrabilnost, za razliku od ‘B’ modela s turbinom za vertikalno slijetanje u sredini, i ‘C’ modela s većim krilima za lakše polijetanje s brodova.

U bliskoj borbi između aviona lovaca, premoć određuju zakoni fizike. Avion koji ima veću energiju - veći zbroj visine i brzine - uvijek će biti u prednosti. Prema izvještaju probnog pilota, F-35 gubio je energiju brže od F-16, a dobijao je sporije, uvijek se borio s nedostatkom. Pilot, koji je imao veliko iskustvo i na F-15 avionima proizvedenim u 80-im godinama, odgovorno tvrdi kako je i taj avion “značajno superioran” novoj uzdanici američke vojske.

Nebo pripada Kini i Rusiji?

Nakon odustajanja od daljeg razvoja presretača F-22, čiji su razvoj obilježili brojni padovi i smrti probnih pilota, Pentagon je budućnost američkog vazduhoplovstva odlučio da stavi na kocku sa samo jednim avionom - F-35. Na papiru, radilo se o idealnom kompromisu koji je trebalo da smanji cijenu proizvodnje i zadovolji finansijske odbore kongresa, ali u praksi, radi se o letjelici koja je zamišljena za ispunjavanje previše uloga koje međusobno nijesu kompatibilne.

Kako bi se snizili troškovi, sve tri verzije aviona imaju većinu zajedničkih djelova i gotovo identičan trup. Ipak, taj oblik zadebljanog trupa odabran je kako bi se ispunile želje marinaca za avionom s turbinom za vertikalno sletanje. Takav dizajn čini avion težim, manje aerodinamičnim i prisiljava dizajnere na brojne druge kompromise, poput ugradnje samo jedne mlaznice na zadnjem dijelu aviona, umesto dvije koju ima većina “suparnika”.

F-35 jedini je avion koji će SAD proizvoditi u narednih 20 godina, i prodavati svim svojim saveznicima, a već sad postoje ozbiljne brige da se u vazdušnoj borbi ne može nositi s novom generacijom ruskih i kineskih lovaca.

Kineski J-31 očita je kopija F-35, čiji su nacrti ukradeni u hakerskim napadima čak dva puta od 2007. godine do danas. No, J-31 uklonio je najgori element dizajna F-35 - njegovu centralnu turbinu. Zahvaljujući tome, kineski inženjeri su napravili lakši, čvršći i agilniji avion s dvije zadnje mlaznice i središnjim rezervoarom za projektile, koji zbog turbine ne staju u F-35. Na kineskoj kopiji čak su osigurali i bolju pozadinsku vidljivost.

U simuliranim ratnim igrama “think-tanka” američkih vojnih stručnjaka, održanim 2008. godine, neučinkoviti američki avioni F-35 i F-22 nijesu pružili gotovo nikakav otpor kineskom vazduhoplostvu u fiktivnoj vojnoj akciji aneksije Tajvana, što pruža sliku budućnosti u kojoj ruska i kineska vojska mogu diktirati svjetsku politiku.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније