Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Daily Mail ]

20. 04. 2013. 16:52 >> 16:51

PRIJE 10 MILIJARDI GODINA

Da li je život postojao i prije Zemlje?

Život je postojao i prije Zemlje, a vjerovatno potiče van Sunčevog sistema, tvrde naučnici.

Genetičari su koristili teoriju koja se obično primjenjuje u povećavanju brzine računara i primijenili je na život.

Rezultati ukazuju da se život prvi put pojavio prije oko 10 milijardi godina, mnogo prije Zemlje, za koju se vjeruje da ima tek 4,5 milijardi godina.

Murov zakon odnosi se na to da računari eksponencijalno postaju sve složeniji, po stopi od otprilike dvostruko više tranzistora po integrisanom kolu na svake dvije godine.

Ako se taj zakon primijeni na samo nekoliko posljednjih godina kompjuterskog napretka i to unazad, doći ćete do šezdesetih godina kada je izmišljen prvi mikročip.

Aleksej Šarov iz Nacionalnog instituta za starenje u Baltimoru i Ričard Gordon iz Laboratorije za morske vrste u Floridi odlučili su da primijene ovu teoriju na život i provjere kada je on počeo.

Naučnici su se složili da je moguće mjeriti složenost života po stopi po kojoj stvorenja napreduju od prokariota do eukariota do složenijih stvorenja poput crva, riba i konačno sisara.

„Linearna regresija genetske složenosti sugeriše da je život nastao prije 9,7 milijardi godina sa mogućnošću greške od +/- 2,5 milijardi godina“, rekli su oni u izvještaju objavljenom u internet žurnalu „Arxiv“.

Ova teorija podržava ideju o panspermiji, hipotezi koja zagovara da oblici života mogu da se prenose asteroidima i kometama po drugim krajevima svemira.

Ipak, naučnici priznaju da je njihov rad čisto teoretski.

„Postoji mnogo hipotetičkih elemenata našeg argumenta, ali to je ono što je potrebno kako bi se došlo do šireg pogleda na stvarnost“, rekao je Šarov.

Kada bi se kladio da li je ono što govori istina, dodao je on, „rekao bih da sam 99 odsto siguran da je život počeo prije Zemlje“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније