Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

26. 07. 2015. 23:49 >> 23:34
1

HVALA TEHNOLOGIJI

Djevojčici rekonstruisali lobanju 3D štampanjem

Nakon operacije koja je trajala 17 sati, trogodišnjakinja s nadimkom Han Han će moći da živi mnogo normalnije, zahvaljujući medicini i tehnologiji 3D štampanja kojom joj je rekonstruisana lobanja. Bez operacije, ta djevojčica bi teško dočekala kraj ljeta.

Han Han je, naime, rođena s hidrocefalusom, poremećajem proširenja moždanih komora zbog nakupljanja likvora, tečnosti okružuje mozak i kičmenu moždinu sa svih strana u vidu ”jastuka” i pruža im zaštitu u njihovom koštanom oklopu. CT snimci su pokazali da je 'mozak djevojčice tečnost napunila 80 odsto', a lobanja joj se povećala četiri puta više nego što je to trebalo.

Potpuna 3D rekonstrukcija je uključivala 3D štampanje titanijumske lobanje kako bi djevojčici mozak bio zaštićen nakon operacije. Han Han je na intenzivnoj njezi, a tokom narednih mjeseci i godina, normalni koštani rast bi trebao da počne preko titanijumskog materijala i kreira potpuno novu lobanju, piše Tportal.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније