Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

22. 04. 2013. 12:05   >>  12:08

24 GODINE

VIDEO: „Game Boy“ proslavio rođendan

„Game Boy“ na ovim prostorima nije uveo generacije u svijet video igara kao što je to bio slučaj sa „ZX Spectrumom“, „Commodoreom 64“, „Amigom“ ili „Super Nintendom“, svakako je bio ne tako tiha patnja mnogih klinaca koji su ovu magičnu napravu željeli imati u svom vlasništvu.

Prije točno 24 godine, Nintendo je predstavio svoje „handheld čudo“, „Game Boy“, a japanski su kupci razgrabili inovativnu monokromatsku „zvijer“ po tadašnjoj cijeni od stotinjak dolara.

Iako je broj igara od početka bio zanemarljiv („Super Mario Land“, „Yakuman“, „Baseball“ i „Alleyway“, broj naslova uskoro je porastao, a američko tržište doslovno su osvojili zahvaljujući tajnom oružju naziva „Tetris“. „Game Boy“ je prodat u skoro 120 miliona primjeraka i vremenom se pretvorio u jednu od najpoželjnijih igračaka tadašnjih klinaca.

Internet stranica „Ars Technica“ sastavila je listu od šest razloga zbog kojih je „Game Boy“ jedna od najboljih stvari koja se dogodila svijetu video igara.

1. Tetris

U današnje vrijeme, dobar hardver prodaje dobra aplikacija. „Tetris“ je bio ta aplikacija za „Game Boy“. Legendarna logička zabava Alekseja Pajitnova (prvi put objavljena 1985.) nije se mogla pohvaliti kvalitetnom grafikom, ali zato je imala igrivost koju je malo koja igra mogla nadmašiti. I baš kao što je „zmija“ jedna od najdražih sjećanja vezanih za Nokije, „Tetris“, koji je dolazio s uređajem, postao je to u slučaju „Game Boya“.  

„Tetris“ je ujedno privukao i starije generacije i neočekivano otvorila jedno potpuno novo tržište.

2. Trajanje baterije

Prvi „Game Boy“ mogao se pohvaliti nevjerojatnom izdržljivošću od 10 do 30 sati na samo dvije AA baterije (naravno, Nintendo je dodatno nabrijavao brojke, ali većina korisnika bila je zadovoljna). Konkurencija kao što su „Turbo Express“, „Sega Game Gear“ ili Atarijev „Lynx“, svoje su kolor ekrane i jače procesore platili kraćim vijekom baterije, a Nintendo je naglasak stavio na trajanje užitka igre.

Nintendo je pričekao čak devet godina prije nego se tehnologija mogla uskladiti sa trajanjem baterija, ali na kraju su uspjeli. I upravo je tu ležala tajna njihovog uspjeha jer dok su drugi nudili bolju grafiku i jače procesore, kupci su „Game Boy“ kupovali zbog ekonomičnosti. Istorija je pokazala da je njihova odluka bila pametna.

3. Brend

Uz vijek trajanja baterija, „Game Boy“ se mogao pohvaliti jakim zaleđem. Nintendo je bio gigant na tržištu video igara, a istim su suvereno vladali. Atari u tom periodu nije bio posebno jak jer do kraja osamdesetih narušili su svoj ugled, a Sega je bila na uzlaznoj putanji.

Drugim riječima, Nintendo je bio sinonim za dobru zabavu, a njihove franšize kao što su Super Mario ili Zelda, harale su tržištem. Uz sve to, ostali proizvođači znali su da u sklopu Nintenda imaju utočište pa su svoje naslove radili upravo za ovu platformu.

 

4. Cijena

„Game Boy“ je bio jeftiniji od konkurencije, a u nekim se situacijama radilo o razlici od preko 150 dolara. Naravno, Nintendo si je mogao priuštiti nižu cijenu zbog monokromatskog displeja.

Vremenom se cijena snizila zahvaljujući smanjenju troška proizvodnje, a to im je pomoglo da se na tržištu zadrže puno duže nego je bilo očekivano.

5. Pokemoni

„Tetris“ je bio dobar početak, ali ludilo zvano „Pokemoni“ održalo je legendarni status. U SAD-u i Japanu, ovaj se RPG prodao u 20 miliona primjeraka, a naslov se proširio i na druge njihove platforme. „Pokemon“ je bio „must have“, a klinci su morali „(s)kupit sve“.

Štoviše, održali su popularnost ne samo kasnih devedesetih već sve do 2006. kada su sve ostale platforme zabilježile pad u prodaji. Neki čak tvrde da bi se Nintendo povukao iz prodaje hardvera da prodaja „Game Boya“ i „Game Boy Advancea“ nije bila toliko dobra.

6. Fleksibilnost

Dvadeset godina na tržištu nije jednostavna misija, a svaka nova generacija konzole bila je sve bolja. Manja potrošnja i bolji ekrani prodavali su čak sedam različitih modela koji su se do 2009. pojavili na tržištu, ali svi osim jednog modela bili su kompatibilni sa ranijim modelima. Nintendo je čak u prodaju pustio i adaptere koji su vam omogućavali da igre igrate na televizorima.

 

Nintendo još uvijek dominira „handheld“ tržište svojom DS linijom koja se počela proizvoditi 2004. 

(index.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније