Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

23. 04. 2013. 08:46   >>  08:47

BAZA ŽIVOTA

DNK slavi 60. rođendan

Prije 60 godina, 25. aprila 1953., Frensis Kris i Džejms Votson prvi put su u jednoj studiji opisali strukturu DNK (dezoksiribonukleinska kiselina), molekul u obliku dvostrukog heliksa, koji sadrži genetsku baštinu života, tj. uputstva za razvoj i pravilno funkcionisanje svih živih organizama.

 

Svojim člankom, objavljenom na jednoj stranici u britanskom naučnom časopisu "Nejčr" (Nature), dva mlada naučnika (Krik je imao 36, a Votson samo 25 godina) napraviće revoluciju u svijetu biologije i genetike.

U to vrijeme se već znalo za postojanje DNK, kao i za njegovu ulogu u nasljeđivanju. Prethodnim istraživanjima bila je utvrđena i njegova hemijska priroda: skup nukleotida međusobno povezanih u dugim nizovima.

Premda su naslućivali djelove od kojih se DNK sastoji, istraživači nijesu znali šta ih povezuje i kako su spojeni - imali su sastavne djelove, ali ne i uputstvo za montažu.

Krik i Votson su prvi uspjeli da predlože korektan trodimenzionalni model DNK, tj. "strukturu dvostrukog heliksa uvijenog oko iste ose".

Dvojica istraživača su svoje otkriće zasnivali na eksperimentima Morisa Vilkinsa i Rosalinde Franklin, koji su izučavali rendgenske difrakcione obrasce DNK niti.

Zajedno sa Vilkinsom (Rozalinda Frenklin je u međuvremenu umrla), Krik i Votson će 1962. godine podijeliti Nobelovu nagradu za medicinu.

Frensis Kris je preminuo u julu 2004., nekoliko mjeseci prije Vilkinsa. Džejms Votson je nedavno proslavio 85. rođendan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније