RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html Mjesec sjutra najveći i najsvjetliji u 2019. http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/231274/mjesec-sjutra-najveci-i-najsvjetliji-u-2019.html Pun Mjesec će 19. februara biti najveći i najsvetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara. ]]>

Februarski pun mjesec tradicionalno je poznat kao "Sniježni ili Gladni Mjesec", jer se tokom njega često mogu vidjeti najsnažnije sniježne padavine, a dolazi na kraju zime kada se oskudijeva hranom (zbog toga - gladni).

Mjesec će najbliži Zemlji biti u 9:06 sati ujutro, iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3:53 poslije podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17:11, piše Independent.

To je drugi Supermjesec ove godine, poslije Krvavog vučjeg Meseca od 21. januara.

Supermjesec se čine 14 odsto veći i 30 procenata svjetliji od Meseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Sledeća takva pojava, koja se naziva Topli Mjesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proleća. Djelimično pomračenje Meseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sledeća potpuna pomračenja Mjeseca neće se desiti sve do 2021. godine.

Pomračenje je prošlog mjeseca bilo djelimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Međutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svjedočili su o sudaru neodređenog predmeta sa Mjesecom, tokom pomračenja.

Naučnici vjeruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine između 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mjesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 23:32:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/231274/mjesec-sjutra-najveci-i-najsvjetliji-u-2019.html
Moždane funkcije ranoranilaca i "noćnih ptica" različite http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/231163/mozdane-funkcije-ranoranilaca-i-nocnih-ptica-razlicite.html Moždane funkcije "noćnih ptica" i ranoranilaca tokom radnog dana razlikuju se, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC. ]]>

 

Naučnici su dnevno između 8 i 20 sati snimali mozak "noćnih ptica" koje obično idu oko 2.30 sati na počinak, a ustaju oko 10.15, kao i mozak ranoranilaca koji liježu prije 23 sata, a ustaju oko 6.30 sati i utvrdili kod "noćnih ptica" manje konektiviteta u djelovima mozga povezanim sa održavanjem budnog stanja.

Takođe su imali slabiju pažnju, sporije reakcije i i pojačanu pospanost.

Naučnici kažu da to sugeriše da su "noćne ptice" u nepovoljnijem položaju zbog "ograničenja" uobičajenog radnog dana.
Pozvali su na više istraživanja kako bi se razumjele zdravstvene implikacije za "noćne ptice" koje rade ili školuju se u doba dana koje im ne odgovara.

Naučnici su istraživanjem obuhvatili 38 osoba i snimali njihovu moždanu funkciju u mirovanju uz pomoć magnetne rezonance.
šest lica kod restorana balkan

Dobrovoljci su potom u vremenu od 8 sati do 20 sati obavili niz zadataka, a bilježili su i osjećaj pospanosti.

Ranoranioci su bili najmanje pospani i najbrže su reagovali u zadacima koje su dobili u jutarnjim satima, te se pokazalo da su bitno bolje obavljali zadatke u to vrijeme u odnosu na "noćne ptice".

"Noćne ptice" bile su najmanje pospane i najbrže su radile oko 20 sati, iako njihova djelotvornost nije bila značajno bolja od ranoranilaca.

Konektivitet u mozgu u područjima povezanima s boljim učinkom i manjom pospanošću bio je u svakom trenutku značajno veći kod ranoranilaca, što sugeriše da je kod spavalica konektivitet oslabljen tokom čitavog radnog dana, kažu naučnici.

Autorka istraživanja Elis Fejser-Čajlds sa univerziteta Birmingem kaže da bi rezultati istraživanja mogli biti dijelom rezultat "činjence da su noćne ptice ugrožene tokom čitavog života".

Ona podsjeća da "noćne ptice" moraju rano ustajati zbog škole, pa kasnije zbog posla, pa se stalno moraju boriti protiv svoga urođenog ritma.

Naučnica ističe da se mora bolje proučiiti kako prilagođavanje neodgovarajućem radnom vremenu može uticati na zdravlje i produktivnost.

Oko 40 do 50 posto stanovništva sklono je kasnijem leganju i ustajanju nakon 8.20 sati, napominju naučnici.

Uobičajeni radni dan je od 9 do 17 sati, ali to za "noćne ptice" može značiti smanjenu djelotvornost tokom jutra i povećani osjećaj pospanosti tokom dana.

"Kad bismo kao društvo bili fleksibilniji u upravljanju vremenom, mogli bismo puno postići u povećanju učinkovitosti i smanjivanju zdravstvenih rizika".

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sleep.

]]>
Sun, 17 Feb 2019 23:48:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/231163/mozdane-funkcije-ranoranilaca-i-nocnih-ptica-razlicite.html
Naučnici upozorili na poremećaj u lancima ishrane http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/231147/naucnici-upozorili-na-poremecaj-u-lancima-ishrane.html Skoro polovina vrsta insekata je u velikom opadanju, a trećina bi mogla potpuno da nestane, upozorili su naučnici u novoj studiji o polinaciji usjeva i prirodnim lancima ishrane. ]]>

Ukoliko ne promijenimo svoj način proizvodnje hrane, insekti će kao cjelina krenuti putem izumiranja za nekoliko decenija – navodi se u studiji naučnika sa univerziteta u Sidneju i Kvinslendu, prenosi portal Buka.

Oni su upozorili da je u toku šesto masovno izumiranje insekata u posljednjih pola milijarde godina.

Stručnjaci procjenjuju da je 41 odto vrsta insekata u opadanju i da je stopa njihovog izumiranja dva puta veća u poređenju sa kičmenjacima. Svake godine procenat raste za jedan odsto.

Naučnici navode da se biomasa insekata, odnosno njihova ukupna kolektivna težina, svake godine umanji za 2,5 odsto.

"Samo odlučna akcija može da spriječi katastrofalni kolaps prirodnih ekosistema", upozoravaju autori studije koja će biti objavljena u aprilu, prenio je AFP.

]]>
Sun, 17 Feb 2019 20:10:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/231147/naucnici-upozorili-na-poremecaj-u-lancima-ishrane.html
Kopija igrice Super Mario prodata za 100.015 dolara http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230975/kopija-igrice-super-mario-prodata-za-100015-dolara.html Originalna kopija diskete kultne igrice Super Mario Bros prodata je na aukciji za 100.150 dolara, što je čini najskupljom igrom ikada, javlja Verge. ]]>

 

Prema podacima aukcijske kuće Heritage Auctions, igricu je kupila grupa kolekcionara koji će dijeliti vlasništvo nad njom.

"Super Mario Bros nije samo najprepoznatljivija igra svih vremena, već igrica koja je spasila industriju video igara osamdesetih godina. U pogledu rijetkosti, popularnosti i važnosti za kolekcionare, ova igra ima sve. Mario je najpoznatiji fiktivni lik na svijetu, čak više i od Mikija Mausa. Super Mario Bros lansirao je najveću svjetsku franšizu igara, a ova kopija je jedini poznati zapečačeni primjer", kazao je Deniz Kan, predsjednik Wata Games.

Ova kopija originalnog  Super Marija napravljena je 1985. godine. Nintendo je kreirao Super Mario Bros diskete od 1985. do 1994. u raznim varijantama. Prve verzije su zapečačene naljepnicama i bile su dostupne samo u Njujorku i Los Anđelesu. Kopija koja je prodata za više od stotinu hiljada dolara upravo je jedna od onih sa naljepnicom i certifikatom Wata Games.

"Iznad umjetničkog i istorijskog značaja, ova igra je vrhunski očuvana", kaže Kenet Trover, suosnivač Wata igara.

Nije prvi put da je Nintendova igra dosegla veliku cifru. U 2014. godini kopija rijetke igre Nintendo World Championships prodata je za 100.088 dolara na eBayju.

]]>
Fri, 15 Feb 2019 23:45:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230975/kopija-igrice-super-mario-prodata-za-100015-dolara.html
Otkriveni dobro očuvani otisci dinosaurusa http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230896/otkriveni-dobro-ocuvani-otisci-dinosaurusa.html Dobro očuvani otisci dinosaurusa otkriveni su u Kvinslendu, u Australiji, a smatra se da su stari oko 95 miliona godina i da pripadaju različitim vrstama dinosaurusa, prenosi CNN. ]]>

Oko 20 napravljenih otisaka pripadaju velikom sauropodu, tipu dinosaurusa koji je imao dugačak trup i rep i velike, debele noge. Neke vrste sauropoda bile su izuzetno velike iako tim istraživača nije mogao napraviti procjenu veličine dinosaurusa odgovornih za nastanak pronađenih tragova.

Istraživači procjenjuju da je Eliot, sauropod čiji su ostaci otkriveni u Australiji 1999. godine, bio težak oko 20 tona, što dovoljno govori o njegovoj masivnosti. Na lokalitetu se takođe nalaze otisci i manjih dinosaurusa kao što su ornithopod i theropod.

"Ovi otisci su najbolji ove vrste u Australiji i njihov oblik se može razlikovati od svih poznatih otisaka sauropoda širom svijeta", naveli su istraživači.

Tim paleontologa je uspio da prebaci najbolje očuvane otiske u Winton prije nego što je poplava pogodila mjesto pronalaska ovih važnih tragova prošlog mjeseca.

]]>
Fri, 15 Feb 2019 23:33:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230896/otkriveni-dobro-ocuvani-otisci-dinosaurusa.html
Misija rovera Oportjuniti na Marsu je završena http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230798/misija-rovera-oportjuniti-na-marsu-je-zavrsena.html Rover Oportjuniti (Opportunity) je prestao sa radom, pa je i zvanično završena njegova misija na Marsu, saopštila je NASA. ]]>

 

Oportjuniti je na Crvenu planetu stigao 2004. godine i tokom 15 godina funkcionisanja poslao je mnoge važne podatke nazad na Zemlju.

Rover je prešao 45 kilometara po površini Marsa što je apsolutni rekord, a jedno od najvažnijih otkrića do kojih su naučnici NASA-e došli pomoću Oportjunitija je ono da je na Crvenoj planeti nekada tekla voda, što znači da je nekada na njoj mogao postojati život.

 

Oportjuniti se posljednji put "javio" 10. juna prošle godine prije velike pješčane oluje koja je u potpunosti prekrila solarne panele, te je na taj način rover ostao bez napajanja.

 

NASA-ini naučnici su od tog dana više od 1.000 puta pokušali da stupe u kontakt s roverom, ali bezuspješno, a danas je i službeno objavljeno kako je Oportjunitijeva misija na Marsu, koja je prvobitno planirana na samo tri mjeseca, završena.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 22:23:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230798/misija-rovera-oportjuniti-na-marsu-je-zavrsena.html
"Ptica Dodo" nova igrica o Dodiku http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230733/ptica-dodo-nova-igrica-o-dodiku-.html Na Guglovom Plej Storu (Google Play Store) danas se pojavila igrica "Ptica Dodo" u kojoj je glavni lik aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. ]]>

 

Autori igrice su naveli da je u saradnji sa Asocijacijom mladih EZDEA, igrica "Ptica Dodo" danas napokon ugledala svjetlo dana.

"Glavni lik, izumrla ptica Dodo (osim u još nekim krajevima), bori se protiv svog najvećeg neprijatelja, bosanske zastave. Svaka sličnost sa stvarnim likovima je namjerna", stoji u opisu igrice.

Smisao je igrice je u tome da ptica Dodo prolazi između barijera, a to su zastave BiH. U slučaju da se desi da udari jednu od barijera iz ptice Dodo iskaču ljiljani. Muzičku podlogu igrice predstavljaju Dodikove otpjevane pjesme poput "Ne može nam niko ništa", ali i pjesma Mahira Burekovića "Živjela Bosna" iz 1997. godina.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 22:42:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230733/ptica-dodo-nova-igrica-o-dodiku-.html
Moći ćete da prodate domove i da se preselite na Mars http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230576/moci-cete-da-prodate-domove-i-da-se-preselite-na-mars.html Osnivač i direktor kompanije SpaceX Ilon Mask tvrdi da će ljudi moći bez većih problema da napuste Zemlju i započnu život na Marsu. ]]>

 

Mask je sa svojim pratiocima na Tviteru podijelio zanimljiv stav.

"Vjerujem da će selidba na Mars jednog dana koštati manje od 500.000 dolara, a možda i manje od 100.000 dolara. Biće dovoljno pristupačno da će većina ljudi s boljom finansijskom situacijom moći da proda svoje domove na Zemlji i preseli se na Mars ukoliko to budu željeli", napisao je Mask na Tviteru.

Dodao je i da će se oni kojima se ne svidi život na Marsu moći da se vrate na Zemlju potpuno besplatno.

Ovi komentari su uslijedili nakon što je Mask otkrio nove detalje o raketnom motoru svoje nove rakete pod nazivom Raptor i letjelici Star[ip koja će omogućiti let na Mjesec i Mars.

Mask je kazao da je Raptor uključo nekoliko puta u postrojenju kompanije SpaceX u McGregoru u Teksasu, a podijelio je i tehničke podatke prikupljene tokom testiranja.

Raptor motori su ključni za funkcionisanje letjelice Staršip koja će ih imati vjerovatno šest. U međuvremenu, raketni buster nazvan Super Heavy bi mogao koristiti do 31 Raptor motor.

SpaceX planira da testira prototip s Raptor motorima u Teksasu.

Maskov konačni cilj je da ljudima omogući putovanje i život na Marsu. Svoju viziju je otkrio 2015. godine kada je kazao da želi da stvori "rezervu" ukoliko se nešto užasno dogodi na Zemlji.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 23:45:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230576/moci-cete-da-prodate-domove-i-da-se-preselite-na-mars.html
Isus je zapravo bio Grk http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230509/isus-je-zapravo-bio-grk.html Isus Hrist nije Jevrej, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu "Amazon Prime". U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filizof Apoloninus Tajan, koji je propovijedao i činio čuda, zapravo sin Božiji. ]]>

Dokumentarac naime, otkriva da su Isusa zamijenili sa ovim grčkim filozofom koji je živio u isto vrijeme. Opisi Isusovog života i čuda koja je izveo u Novom zavjetu možda su pogrešno protumačeni i njih je, bar kako navodi dokumentarac, činio Apolonije Tjanski, prenosi Dejli Mejl.

"Između njih postoje upečatljive fizičke sličnosti i postoji više dokaza da je Apolonije postojao", navodi se u dokumentarcu. Dokumentarni film Amazona, "Biblijske zavjere", zapravo sugeriše da je Isus mogao da bude Apolonije.

Dokumentarac ne poriče da je Isus postojao kao istorijska ličnost, samo da osoba koja se opisuje u Novom zavjetu može da bude Apolonije.

Apolonije je rođen u 3. ili 4. godini prije nove ere u Centralnoj Anatoliji. I Isus i Apolonije su bili propovjednici i činili su čuda u prvom vijeku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu.

Film objašnjava kako je Apolonije došao do izražaja tako što je činio čuda i sakupljao sljedbenike - na sličan način kao Isus. Bio je Pitagorin učenik, odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu.

"Ubrzo je postao reformator i nastanio se u hramu Eskulapa", navodi se u dokumentarcu.

Rimski imperator Aurelije se čak zarekao da će podići statuu u njegovu čast.

"Navodno je vraćao život mrtvima i govorio o stvarima koje ljudi tada nijesu ni mogli da zamisle. I, za razliku od Isusa, postoje dokazi koji dokazuju da je Apolonije zapravo postojao", navodi se u filmu.

Reakcije na ovaj dokumentarac, očekivano, nijesu bile dobre. Mnogi su komentarisali da u njemu zapravo nije dokazano da je Isus zapravo bio Apolonije.

"Dokumentarac samo pokušava da baci sumnju na Bibliju, bez ikakvih istorijskih dokaza ili intervjua sa pouzdanim stručnjacima, samo čista pretpostavka", napisao je jedan gledalac.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 08:40:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230509/isus-je-zapravo-bio-grk.html
Pogledajte: Robot naučio da kliza http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230082/pogledajte-robot-naucio-da-kliza.html Robot napravljen od modularnih djelova kreiranih 3D printerom sam je naučio da kliza. ]]>

"Pokušavamo da razvijemo tehnike koje će omogućiti robotima da obavljaju različite korisne zadatke. Stoga moraju znati kako da se kreću u različitim okruženjima. Iste tehnike će se koristiti za različite vrste robota. Želim da vidim budućnost u kojoj roboti povećavaju naše mogućnosti. Postoje zadaci koji su preteški za ljude pa se nadam da će jednog dana roboti pomoći u izvršenju tih zadataka", izjavio je švajcarski naučnik Stelian Koros.

Korišćenjem modularnih djelova kreiranih pomoću 3D printera robot može naučiti da se kreće po svim terenima. Takođe može koristiti različit broj nogu ili načina kretanja. Naučnici se nadaju da ovakvi roboti mogu biti korišćeni za potrage i spašavanja, dostavljanje i pomaganje ljudima.

]]>
Thu, 7 Feb 2019 23:49:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/230082/pogledajte-robot-naucio-da-kliza.html
Konačno poruke možete povući i na Fejsbuku http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229954/konacno-poruke-mozete-povuci-i-na-fejsbuku.html Osnivač i direktor kompanije Fejsbuk Mark Zukenberg više nema jedini mogućnost opoziva poruka poslatih putem ove društvene mreže, jer Fejsbuk Mesindžer napokon uvodi ovu opciju za sve korisnike. ]]>

 

Fejsbuk je saopštio da će korisnici Mesindžera koji koriste aplikacije na uređajima s operativnim sistemima iOS i Android dobiti mogućnost povlačenja poslatih poruka nakon što preuzmu najnovije verzije pomenute aplikacije.

Kako bi korisnik iskoristio novu opciju, dovoljan je jedan dodir na poruku u konverzaciji i odabir opcije "remove" (ukloni). Potom će uslijediti pitanje da li želite ukloniti poruku za sve učesnike chata ili samo za sebe.

Međutim, postoji "kvaka", jer mogućnost povlačenja poruke imate samo 10 minuta nakon što ste je poslali. Kada to vrijeme istekne, opcija više nije dostupna.

Fejsbuk radi na opciji povlačenja poruka još od aprila prošle godine kada je određeni broj Zukerbergovih starih poruka misteriozno nestao iz inboxa primatelja. Tada je FB saopštio da su poruke uklonjene zbog pravila o zadržavanju poruka implementiranih 2014. godine.

Kompanija se izvinila jer je opciju omogućila samo svojim zvaničnicima te je obećala da će je dobiti svi korisnici Mesindžera prije nego budu izbrisane poruke ostalih zvaničnika. Konačno je I ispunio to obećanje.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 22:27:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229954/konacno-poruke-mozete-povuci-i-na-fejsbuku.html
Pokušaj da se preusmjeri putanja asteroida http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229906/pokusaj-da-se-preusmjeri-putanja-asteroida.html NASA planira da organizuje misiju čiji će cilj biti da isproba novu tehnologiju koja je osmišljena da preusmjeri asteroide koji su opasni za planetu Zemlju, piše portal Thrillist. ]]>

Riječ je o prvom testiranju pravog odbrambenog sistema planete. U poduhvatu će učestvovati stručnjaci NASE i Evropske agencije za istraživanje svemira, a pokušaće da "izbiju" asteroid sa njegove putanje, tako što će ga pogoditi sondom koja će se kretati brzinom oko 6,44 kilometara u sekundi.

Projekat nazvan DART (The Double Asteroid Redirect Test) obuhvata ciljanje asteroida Didimosa, to jest manjeg objekta koji orbitira oko njega i poznat je kao Didimun (Didijev mjesec).

Nijedna od ovih "svemirskih stijena" ne predstavlja prijetnju za Zemlju: nalaze se na udaljenosti oko 11,25 miliona kilometara od nas kada su nam najbliži. Zbog toga su i odabrani za ovaj eksperiment.

Kada je riječ o veličini, Didimun se može uporediti sa velikom Keopsovom piramidom u Gizi, što ga čini najmanjim asteroidom na koji je poslata sonda.
Međutim, ukoliko bi asteroid te veličine udario u Zemlju pri uobičajnoj brzini od 30,58 kilometara u sekundi, mogao bi da raznese čitav region, navode u Evropskoj agenciji za istraživanje svemira.

NASA planira da sondu lansira 2020. ili 2021. godine, kako bi u Didimuna udarila u oktobru 2022. Nakon toga, Esina letjelica "Hera" biće poslata put Didimosa i Didimuna kako bi se utvrdilo kakve promjene su nastale nakon testiranja i da li je izbacivanje iz orbite, to jest pomjeranje uspjelo.

NASA je planove za misiju DART otkrila 2018. godine, dok su u Esi najavili samo formiranje tima za propratni istraživački rad.

Čak i manji asteroidi koji s vremena na vrijeme udare u Zemlju mogu da nanesu ozbiljnu štetu gradovima.

U razmaku od samo nekoliko sati, jutros su pored naše planete proletjela dva asteroida, saopštila je NASA, prenosi Tanjug.

Prvi asteroid nazvan 2019 BK4, proletio je oko 2.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je drugi asteroid 2013 RV9, proletio oko 7.30, prenosi britanski Ekspres.

U trenutku prolaska, asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala NASA, bio je udaljen od nas 6.842.740 km, što je relativno blizu u svemirskim relacijama.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 11:36:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229906/pokusaj-da-se-preusmjeri-putanja-asteroida.html
Pomjera se Zemljin sjeverni magnetni pol http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229885/pomjera-se-zemljin-sjeverni-magnetni-pol.html Sjeverni magnetni pol Zemlje se pomjera brzo prema Rusiji zbog čega bi moglo biti problema s mapama na smartfonima i navigacijskim sistemima, piše CNN. ]]>

Sjeverni magnetni pol se koristi za kompase, a za razliku od geografskog sjevernog pola koji je fiksan, sjeverni magnetni pol se vremenom pomjera, odnosno kreće se od kanadskog Arktika prema Rusiji od 1831. godine.

No, njegovo ubrzano pomjeranje prema Sibiru u proteklim godinama brzinom od 55 km godišnje je prisililo naučnike da ažuriraju Svjetski magnetni model koji koriste civilni navigacijski sistemi, Organizacija sjevernoatlanskog sporazuma te britanska i američka vojska godinu dana ranije nego je predviđeno.

"Zbog neplaniranih varijacija u regionu Arktika naučnici su pripremili novi model koji preciznije predstavlja promjenu magnetnog polja od 2015. godine do danas", saopštio je Američki nacionalni centar za okeane i atmosferu.

Model se obično ažurira svakih pet godina, ali je sada to moralo biti učinjeno ranije zbog sigurne navigacije za vojne svrhe, komercijalne aviokompanije, operacije potrage i spašavanja i slično.

Iako je vojska primarni korisnik modela, on se koristi i za Googleove i Appleove civilne sisteme mapiranja.

Promjene sjevernog magnetnog pola su rezultat procesa duboko u unutrašnjosti planete. Zemljino magnetno polje se stvara u njenom tečnom jezgru koji čine tečno željezo i nikal.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 09:10:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229885/pomjera-se-zemljin-sjeverni-magnetni-pol.html
Vajber predstavio novi izgled uz dodatne opcije http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229818/vajber-predstavio-novi-izgled-uz-dodatne-opcije.html Kompanija Vajber (Viber) predstavila je novu verziju s izmijenjenim izgledom, koja će, kako tvrde, biti bolja, brža i pouzdanija za razmjenu poruka. ]]>

Iz kompanije, koja je u decembru proslavila osmi rođendan, kazali su da su korisnici Vajbera učinili bitnim dijelom svakodnevnog života razmjenjujući milijarde poruka i minuta razgovora, prenosi Klix.ba.

"Hvala, zaista smo ponizni i poštovani. Uzbuđeni smo zbog puštanja novog Vajbera 10", saopštili su iz kompanije.

Iz Vajbera su naveli da su tokom prošle godine uložili mnogo napora u poboljšanje kvaliteta.

"Slanje poruka postaje dva puta brže nego ranije, dok je unaprijeđen i kvalitet audio i videopoziva", dodali su iz Vajbera.

Mobilna aplikacija, umjesto prepoznatljive ljubičaste boje, sada je dosta svjetlija, a dizajn je mnogo jednostavniji.

Na početnom meniju sada su samo opcije za poruke, pozive i postavke.

Nova verzija Vajber donosi i grupne videopozive do pet korisnika.

Ipak, na početku postoji mogućnost da će neki korisnici imati samo opciju grupnih audio-poziva.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 23:51:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229818/vajber-predstavio-novi-izgled-uz-dodatne-opcije.html
Mliječni put ipak nije ravan? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229782/mlijecni-put-ipak-nije-ravan.html Mnogo godina naučnici su vjerovali da je naša galaksija Mliječni put relativno ravna i stabilna, ali novo šokantno otkriće pokazalo je da se ona savija i krivi ka svojim krajevima. ]]>

Po prvi put su naučnici tačno mapirali našu galaksiju kako bi vidjeli njen pravi oblik, prenosi Independent.

Druge galaksije smo, dodaje Independent, detaljno izmjerili, a izmjeriti našu je bio ogroman izazov. Astronomi objašnjavaju da je to kao da pokušavate da odredite oblik sopstvene države dok stojite u svom dvorištu.

"Uglavnom smo spiralne galaksije doživljavali kao ravne, poput Andromede, koju možemo da vidimo kroz teleskop", rekao je professor Ričard de Grijs, kooautor studije i astronom.

U ovom istraživanju analizirano je 1339 zvijezda kako bi otkrili pravi oblik galaksije i uočili da se zvjezdani disk savija prema gore kako se približavamo njegovim krajevima.

Nekom dalekom posmatraču naša galaksija bi izgledala kao disk zvijezda koje orbitiraju oko gustog središta. Ali na krajevima je uticaj gravitacije slabiji i taj disk sličniji je slovu "S". Novo istraživanje pokazuje da je za iskrivljeni oblik galaksije zaslužna i snažna rotacijska sila masivnog unutrašnjeg diska.

Inače, astronomi su i ranije uočili galaksije sličnog oblika sa zakrivljenim krajevima, ali do sada nijesmo znali da Mliječni put pripada njima.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 11:34:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229782/mlijecni-put-ipak-nije-ravan.html
Samsung pravi pametnu majicu za detektovanje bolesti http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229569/samsung-pravi-pametnu-majicu-za-detektovanje-bolesti.html Samsung razvija novu pametnu majicu sa ugrađenim senzorima koji mogu da dijagnostifikuju bolesti putem pametnog telefona. Tehnologija koristi senzore koji mogu da naprave opsežna očitavanja funkcije pluća, detektujući zvuke iz organa i pružajući dijagnoze i savjete. ]]>

Korejski gigant tvrdi da se respiratorne bolesti mogu dijagnostifikovati, te da se mogu mjeriti učestalost i snaga daha.

Takođe može se izvesti niz različitih dijagnoza uključujući upalu pluća i bronhitis, ali i da se prepoznaju hronične bolesti pluća, kao što su astma i HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća). 

Prema odobrenom patentu koji je kompanija prethodno podnijela Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, tehnologija uzima u obzir vašu medicinsku istoriiju zajedno sa vašim indeksom tjelesne mase. 

Da biste dobili ispravnu dijagnozu, uzete su u obzir starost, pol, težina i visina korisnika, kao i njihova medicinska istorija. Senzori se povezuju sa pametnim telefonom, tako da korisnik može da pročita dijagnozu, kao što su "simptomi upale pluća" ili "respiratorna infekcija" na ekranu.

Na osnovu rezultata, daju se savjeti koji se razlikuju od preventivnih do hitnih. 

Kompanija je prošle godine već predstavila svoje pametno odijelo i pametno odijelo za klizanje s kojim su holandski sportisti mogli da treniraju za Zimske olimpijske igre 2018. godine. Prošlog mjeseca su izašli sa Samsung pametnim cipelama, što sportistima daje povratnu informaciju u realnom vremenu o tome kako su odradili trening.

Senzori se takođe mogu integrisati u druge vrste odjeće. Nije poznato kada će se na tržištu naći široka javnost, iako kompanija kaže da su mogućnosti "beskrajne". 

"Razmotrite, na primjer, profesionalnog fudbalera koji se nalazi na sportskom terenu, gdje se funkcija pluća može pratiti u realnom vremenu", rekao je portparol kompanije i dodao: 

"Ali i za bolesnu bebu ili dijete ovo tehnološko rješenje može da ponudi odgovor. Ako možete lako da zabilježite detaljno skeniranje kod kuće, to je, naravno, velika pobjeda. Očigledno je da pametna majica mora da bude odgovarajuće veličine za ovu grupu korisnika." 

Međutim, kao što znamo, nijesu svi patenti koji su odobreni postali stvarnost, jer velike kompanije redovno podnose zahtjeve za patente za svoje ideje, tako da nam preostaje da čekamo.

]]>
Sun, 3 Feb 2019 11:38:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229569/samsung-pravi-pametnu-majicu-za-detektovanje-bolesti.html
Alfa iz 1962. prodata pola miliona! http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229554/alfa-iz-1962-prodata-pola-miliona.html Rijedak primjerak modela Alfa Romeo Giulietta SZ iz 1962. koji je u novembru izvučen iz jednog podruma u Torinu, prodat je na aukciji za čak 567 hiljada eura. ]]>

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Alfa Romeo Giulia & 105-series, vozilo je u podrumu stajalo 35 godina, a zbog kvara lifta moralo je da bude izvučeno pomoću specijalne dizalice.

Automobil je inače pripadao jednom automehaničaru koji je u međuvremenu preminuo, a kako nije ostavio testament, vlasti su naložile da Giulietta SZ bude prodata na aukciji.

Nadmetanje je održano 31. januara, a ova rijetka Alfa dostigla je cijenu od čak 567 hiljada eura.

Automobil pronađen u podrumu u Torinu bio je u originalnom stanju i nikada nije restauriran, što je, uz veoma očuvanu spoljašnjost i enterijer, doprinijelo da na aukciji dostigne tako visoku cijenu.

Giulietta SZ iz 1962. nastala je na skraćenoj šasiji modela Giulietta Spider, dok je karoserija ručno izrađena od aluminijuma.

Dodatne mjere uštede na težini uključivale su prozore od akrilnog stakla i ogoljeni enterijer, pa je automobil bio težak svega 785 kg.

U kombinaciji sa čevorocilindarskim 1.3 litarskim benzincem od 100 "konja", Alfa Giulietta SZ mogla je da dostigne u to vrijeme zavidnih 200 km/h.

Giulietta SZ učestvovala je na mnogim trkama, kao što su 24 časa Le Mana i Targa Florio, a takmičila se i na Nirburgringu.

]]>
Sat, 2 Feb 2019 23:36:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229554/alfa-iz-1962-prodata-pola-miliona.html
U Egiptu pronađeno 40 mumija u drevnim grobnicama http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229523/u-egiptu-pronadjeno-40-mumija-u-drevnim-grobnicama.html Egipatske vlasti saopštile su danas da su otkrile nekoliko drevnih pogrebnih odaja, grobnica, u pustinjskoj oblasti Minja južno od Kaira, gdje se nalazilo 40 mumija. ]]>

Vlasti su navele da su ulazi u odaje bili uklesani u stijene i da su grobnice pripadale porodici srednje klase koja je vjerovatno živjela za vrijeme Ptolomeja, na početku rimske ili vizantijske ere.

Mumije su u dobro stanju a među njima ima desetak djece.

Neke od mumija su bile ukrašene drevnim znacima, vrste pisma koje su koristili mještani u to doba.

U tim grobnicama se nalaze predmeti od keramike i papirusi.

Arheolozi su nedavno otkrili te grobnice što će vjerovatno podstaći turizam u Egiptu.

]]>
Sat, 2 Feb 2019 22:52:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229523/u-egiptu-pronadjeno-40-mumija-u-drevnim-grobnicama.html
Habl snimio kako jedna galaksija proždire drugu http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229297/habl-snimio-kako-jedna-galaksija-prozdire-drugu.html Na fotografijama koje je snimio teleskop Habl, a objavila NASA, vidi se nevjerojatan događaj - kako skupina galaksija pod nazivom Koma, proždire jednu spiralnu galaksiju, koja pritom ispušta svoje gasovite posmrtne ostatke u svemir. ]]>

Dugi, tanak mlaz prašine i gasa, proteže se iz središta galaksije poput rastopljene karamele i putuje dalje u svemir.

U jednom trenutku, spiralna galaksija D100 izgubiće sav svoj gas i postati mrtva relikvija, lišena materijala za stvaranje novih zvijezda, koja će sjajiti samo slabim sjajem starih, crvenih zvijezda, piše NASA.

Crvena i mrtva galaksija

"Ova galaksija zapravo je ekstremni primjer sve češćih zbivanja u masovnim skupinama galaksija, unutar kojih vrlo često jedna zdrava, spiralna galaksija, puna mladih zvijezda, postaje crvena i mrtva galaksija“, rekao je astrofizičar Univerzita Jejl Viliam Kramer, koji je i šef tima koji proučava podatke sa teleskopa Habl.

"Spiralni kraci polako nestaju, a galaksija ostaje bez gasa, puna samo starih zvijezda. Ovaj fenomen, poznat je naučnicima već decenijama, ali je Habl najbolje snimio galaksije koje prolaze kroz taj proces“, dodao je.

Prerana smrt galaksije

Tokom procesa prerane smrti galaksije, poznatog pod nazivom "ram pressure stripping", ona zbog uticaja gravitacije pada prema gustom središtu masivne skupine galaksija, koji se sastoji od hiljada galaksija, a koje se roje unutar nje kao košnica puna pčela.Prilikom poniranja u centar skupine galaksija, galaksija prolazi kroz međugalaktički materijal, poput čamca koji plovi kroz vodu.

Materijal potiskuje gas i prašinu iz galaksije, a kada ona izgubi sav gas, potreban za stvaranje novih zvijezda, to znači njezinu preranu smrt.

Galaksija D100 ušla je u ovaj proces prije nekih 300 miliona godina.

Mnoge galaksije, koje se nalaze unutar masivne skupine Coma, prolaze kroz ovaj proces gubitka gasa. Ali je spiralna galaksija D100 jedinstvena je u tom smislu na nekoliko različitih načina.

Rep je dva puta duži od obima naše galaksije

Njen dugi, tanki rep je njena najneobičnija osobina. Rep, koji je mješavina prašine i vodonika u gasnom stanju, proteže se gotovo 200.000 svjetlosnih godina. Podsjetimo, naša galaksija- Mliječni put, obima je oko 100.000 svjetlosnih godina, što znači da je rep umiruće galaksije dva puta duži od nje.

Ali, prema svemirskim razmjerama, on je jako uzak, liči na olovku i širok je "samo" 7000 svjetlosnih godina.

"Rep je nevjerojatno dobro definisan, ravan i gladak i ima jasne ivice", rekao je astrofizičar Džefri Keni sa Univerziteta Jejl.

"To nas je iznenadilo, jer većina galaksija koje prolaze kroz ovaj proces naprave pravi nered. Takođe, kompjuterske simulacije nisu do sada prikazale ovako definisani rep“, dodao je on.

"Precian rub repa ukazuje na to da su magnetska polja odigrala veliku ulogu pri njegovoj formaciji“, objasnio je Keni.

Središte u kojem se još uvijek rađaju zvijezde

Podaci s teleskopa Habl pokazuju da je proces gubljenja gasa započeo na periferiji galaksije i da se kreće prema njenom centru, u kom još uvijek ima mnogo gasa.

"Ovo područje je jedino mjesto u galaksiji gdje ima gasa i gdje se još uvijek rađaju zvijezde", rekao je Kramer. "Ali se sada iz tog središta potiskuje gas koji formira dugački rep“.

Još jedna priča

Ovoj zanimljivoj priči o umirućoj galaksiji dodaćemo još jednu – priču o galaksiji D99 koja se na fotografiji nalazi lijevo, ispod D100.

Galaksija D99 započela je život kao spiralna galaksija, mase slične onoj koju ima D100. Prošla je kroz isti proces umiranja i sada je mrtvi ostatak galaksije. Sav njen gas izguran je iz nje prije više od 500 miliouna godina. Njena spiralna struktura uglavnom je izblijedila, a ona se sastoji samo od starih, crvenih zvijezda.

"D100 će za nekoliko stotina miliona godina izgledati kao D99 ", rekao je Keni.

Galaktičko jato Koma, udaljeno je od Zemlje oko 330 miliona svjetlosnih godina.

 

]]>
Thu, 31 Jan 2019 15:44:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229297/habl-snimio-kako-jedna-galaksija-prozdire-drugu.html
Visoke cijene iPhone-a krive za pad prodaje http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229233/visoke-cijene-iphone-a-krive-za-pad-prodaje.html Prvi čovjek Aplea Tim Kuk prvi put je priznao da su visoke cijene djelimično odgovorne za pad prodaje IPhone-a. ]]>

Prilikom predstavljanja poslovnih rezultata u utorak, Kuk je kauzao da nagli rast cijena iPhonea u posljenjih nekoliko godina ima veze sa “tromim” Appleovim ciframa.

Apple je u prošlom fiskalnom kvartalu ostvario promet od 84,3 milijarde dolara (73,7 milijardi eura), što predstavlja pad od pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Što je još gore, gledajući samo prodaju iPhonea, prihodi su se smanjili za čak 15 posto. U rezultat su uključene i važne brojke o prodaji ostvarenoj za vrijeme Božića.

Kao rezultat toga, Kuk je najavio da će Apple smanjiti cijene za svoj iPhone u pojedinim zemljama.

Međutim, Kuk grešku vidi manje u svojoj strategiji a više u negativnim valutnim efektima, koji su pokrenuti trenutnom snagom dolara. Kao primjer, on se poziva na tursku liru, koja je u protekloj godini ostvarila pad od 33 posto. Ovo je, naravno, veoma loše za prodaju iPhone uređaja u takvim zemljama.
Početkom januara, Apple je počeo da apsorbuje valutne efekte u nekim zemljama kako bi osigurao da cijene ostanu najmanje stabilne u odnosu na prethodnu godinu.

Za sada, međutim, Kuk nije želio da otkrije u kojim regionima bi to trebalo da ima bilo kakav efekat, prenose agencije.

]]>
Thu, 31 Jan 2019 09:00:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/229233/visoke-cijene-iphone-a-krive-za-pad-prodaje.html