RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html U prašumi pronađeno neobično stvorenje http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221388/u-prasumi-pronadjeno-neobicno-stvorenje.html Malo stvorenje iz amazonske šume je dokaz koliko priroda može da bude fascinantna i začuđujuća. ]]>

Poznato po nazivu "Metagryne bicolumnata", čudno stvorenje koje podsjeća na hibrid psa i pauka snimio je Andreas Kej 2017. godine, piše američki Njuzvik.

Međutim, ono je prvi put naučno opisano 1959. godine od strane njemačkog zoologa Karla Fridriha Rovera.

Zumirane fotografije prikazuju životinju koja izgleda opasno ovako uvećano, međutim ona je toliko mala da može da stane na nokat vašeg palca.

Stvorenje bizarnog izgleda, posjeduje veliku glavu koja podseća na glavu crnog psa, sa velikim ušima. Ipak, riječ je o odbrambenom mehanizmu, te svojim izgledom može da prevari predatore da je veći nego što jeste.

Osim toga, stvorenje takođe posjeduje dvije ispupčene male žute mrlje, koje su pogodno postavljene kako bi izgledale kao oči na licu. Međutim, prave oči se nalaze mnogo niže na tijelu.

Iako bizarno stvorenje ima osam nogu, baš kao pauk, ono zapravo pripada redovima životinja poznatih kao kosci – zglavkari koje podsjećaju na paukove, a prepoznatljivi su po veoma dugim i tankim nogama - u prirodi ima više od 6.650 poznatih vrsta širom svijeta.

Oni nemaju žlijezde, pa samim tim nemaju otrov. Neki imaju defanzivni sekret koji bi mogao da bude otrovan za male životinje.

Ova vrsta kosca postoji oko 400 miliona godina i živjela je čak i prije dinosaurusa.

]]>
Sun, 18 Nov 2018 10:28:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221388/u-prasumi-pronadjeno-neobicno-stvorenje.html
Auto piloti pomoć, nikako zamjena za vozača http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221245/auto-piloti-pomoc-nikako-zamjena-za-vozaca.html Testiranje Sjevernoameričkog udruženja auto-klubova (AAA) pokazuje da elektronski sistemi za pomoć vozaču pri upravljanje automobilom na putu, ne zadržavaju uvijek vozila u saobraćajnoj traci i ne registruju uvijek na vrijeme prepreke kako bi izbjegli sudar. ]]>

Zato AAA upozorava vozače da i ne pomišljaju da zbog tih sistema njihova vozila mogu upravljati sama sobom, automatski, te i kada su ti uređaji uključeni, moraju stalno biti spremni da preuzmu upravljanje.

Iz AAA takođe, kažu da to što proizvođači automobila upotrebljavaju riječ "pilot" u nazivu tih sistema, može navesti vozače da povjeruju da njihova vozila mogu upravljati sama sobom.

"Ti sistemi su napravljeni kao pomoć pri vožnji, oni nisu autonomni, uprkos svoj propagandi", rekao je Greg Branon, direktor AAA za praćenje projektovanja automobila.

"Očigledno je da riječ 'pilot' u nazivu može podrazumijevati vožnju bez pomoći vozača, ali to nije tačno na sadašnjem nivou razvoja tih sistema".

Ove nedjelje objavljeni rezultati testova AAA, odnose se i na nekoliko široko prenijetih vijesti o udesima vozila "Tesla" sa sistemom koji ta kompanija naziva "Autopilot".

I američki Državni odbor za bezbjednost u saobraćaju (NTSB) istražuje neke od tih udesa, uključujući pogibiju u martu, kada je Tesla "Model X" udario u ogradu auto-puta kod mjesta Mauntin vju, u Kaliforniji.

Testovi AAA su drugi koji pokazuju da ti sistemi ne mogu da riješe svaku situaciju u saobraćaju, uključujući i neke koje su relativno česte. U avgustu je Institut osiguravajućih kompanija za bezbjednost na putu objavio rezultate testova koji su pokazali slične probleme tih sistema, kao i studija AAA.

Udruženje auto-klubova AAA je testiralo sisteme četiri vozila koja su imala podesivi uređaj za održavanje brzine - "tempomat", zatim sistem za pomoć vozilu da prati saobraćajnu traku, krećući se između isprekidanih linija, i sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde. Testirana su dva modela za 2018. godinu - Mercedes "S klase" i Nisan "Rog", Tesla "Model S" iz 2017. i Volvo "XC40" za 2019. godinu.

Tesla svoj sistem naziva "Autopilot", Volvo svoj "Pilot Asist" ("pomoć"), dok je Nisan svoj nazvao "ProPilot Assist" ("profesionalna pilot pomoć").

Proizvođači u načelu kažu da vozačima govore da njihovi automobili nisu u potpunosti u stanju da sami upravljaju sobom, i da uvijek treba da paze i budu spremni da intervenišu.

AAA kaže da su testirana vozila skretala iz saobraćajnih traka i išla preko iscrtanih linija na kolovozu, da su imala problema i sa umjerenim saobraćajem, kao i s krivinama i prometnim raskrsnicama. Tri od četiri testirana sistema nijesu uspjela da izbjegnu sudar, kada je vozilo ispred njih promijenilo traku i kada je simulirano da se zaustavilo vozilo ispred.

Pošto ti sistemi to nisu uspjeli sami, morali su vozači da urade nešto za izbjegavanje udesa, rekao je Branon.

Samo je sistem Tesle u potpunosti zakočio vozilo u svih pet testova kočenja, dok je vozilima drugih proizvođača bila potrebna pomoć vozača za blagovremeno zaustavljanje, navodi se u izvještaju AAA.

U priručnicima za vlasnike vozila piše da je "ograničenje" tih sistema to što kada se ide za nekim vozilom i ono promijeni traku, sistem ne registruje da se ispred, na putu, nalazi drugo, zaustavljeno vozilo, rekao je Branon.

On je rekao da su istraživači očekivali da će sistem registrovati to zaustavljeno vozilo i reagovati na vrijeme.

Proizvođači u načelu govore da su njihovi sistemi projektovani tako da pomognu vozaču i da kupcima jasno govore da vozila koja te sisteme imaju, ipak ne mogu da upravljaju sama sobom.

Nisan je naveo da to što naziv njegovog sistema sadrži riječ "pomoć", pokazuje da je projektovan da pomogne vozaču.

Mercedes-Benz je uvijek naglašavao da je ta tehnologija projektovana da pomogne vozaču, a ne da ohrabruje kupce da ignorišu svoju odgovornost kao vozači, napisao je taj proizvođač u saopštenju.

Tesla kaže da podsjeća vozače da uvijek drže ruke na volanu.

"Tesla je oduvijek jasno govorio da 'Autopilot' ne čini automobil imunim na nesreće", navela je ta kompanija u jednom ranijem saopštenju.

Volvo, međutim, nije do četvrtka odgovorio na pitanje o nazivu svog sistema "Pilot Asist".

Branon je rekao da ti sistemi, uprkos nedostacima, imaju "veliki potencijal" da spasavaju živote i predupređuju udese.

"Sve na šta dobar vozač može da se osloni, poboljšaće bezbjednost i sistema, i vozača", rekao je on.

]]>
Sun, 18 Nov 2018 08:07:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221245/auto-piloti-pomoc-nikako-zamjena-za-vozaca.html
Usvojena nova definicija kilograma http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221260/usvojena-nova-definicija-kilograma.html Predstavnici 60 država usvojili su danas, na zasijedanju Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM) u Versaju, nove definicije za kilogram, amper, kelvin i mol. ]]>

Kako je saopšteno iz Zavoda za metrologiju, redefinisani Međunarodni sistem jedinica (SI) od danas se zasniva na osnovnim prirodnim konstantama.

„Kilogram je redefinisan na osnovu Plankove konstante (h), amper na osnovu elementarnog naelektrisanja (e), kelvin na osnovu Bolcmanove konstante (k) i mol na osnovu Avogadrove konstante (NA)“, kaže se u saopštenju.

Predlog Rezolucije o Reviziji Međunarodnog sistema jedinica (SI) predstavio je direktor Međunarodnog biroa za tegove i mjere Martin Milton koji je istakao, koji je kazao da je SI redefinicija važan trenutak za naučni progres.

„Koristeći osnovne prirodne konstante kao osnovu za važan koncept, kao što je masa, znači da imamo stabilnu osnovu za unaprijeđenje nauke i razvoj tehnologije“, rekao je Milton

Za uvođenje novih definicija glasalo je 60 predstavnika država.

Crna Gora punopravni je član Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) od januara, čime je stekla pravo glasa o svim predloženim rezolucijama na zasijedanju Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM), a na tom skupu predstavljao je pomoćnik direktora Zavoda za metrologiju Goran Vukoslavović.

Kako su naveli iz Zavoda, tačna i precizna mjerenja od danas se više neće oslanjati na upotrebu i upoređivanje sa fizičkim objektima.

„Kilogram je posljednjih 130 godina bio definisan tako da je jednak masi Internacionalnog prototipa kilograma (IPK), odnosno jednak je masi cilindričnog artefakta napravljenog od platine i iridijuma koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mjere (BIPM)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su stabilnost i nepromjenjivost kilograma mogli biti potvrđeni samo poređenjem sa identičnim kopijama, što je bio zahtjevan proces koji je dovodio do nepouzdanih podataka.

Nove definicije, kako je saopšteno, obezbjeđuju stabilnost i nepromjenjivost Međunarodnog sistema jedinica (SI) čime će biti omogućen razvoj novih, prije svega, kvantnih tehnologija.

„Smatra se da će nove SI definicije imati veliki uticaj na nova naučna dostignuća, razvoj tehnologije, međunarodne trgovine, kao i veći uticaj na bezbjedno funkcionisanje zdravstvenog sistema i očuvanje životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su tri preostale SI jedinice, sekunda, metar i kandela, već definisane na osnovu prirodnih konstanti.

„Nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) stupiće na snagu 20. maja, kada se obilježava Svjetski dan metrologije“, dodaje se u saopštenju.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 21:42:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221260/usvojena-nova-definicija-kilograma.html
Testiraju mogućnost upravljanja TV-om pomoću misli http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221188/testiraju-mogucnost-upravljanja-tv-om-pomocu-misli.html Ideja kontrolisanja predmeta koristeći naš um, izgleda kao scena iz sci-fi filma ili priče, međutim to zapravo nije toliko nedostižno. ]]>

U prošlosti smo vidjeli kako koristeći naš mozak, možemo da kontrolišemo uređaje poput invalidskih kolica, zbog čega korišćenje mozga za kontrolisanje TV-a ne izgleda tako nemoguće. Zapravo, tokom Samsung Developer konferencije, kompanija je otkrila da rade na softveru koji bi potencijalno omogućio korisnicima da kontrolišu svoje televizore koristeći svoj mozak.

Prema Samsungu, rad na takvom projektu počeo je prije tri mjeseca u partnerstvu sa "Center of Neuroprosthetics of the Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne" (EPFL) u Švajcarskoj, s idejom da omoguće onima sa određenim ograničenim sposobnostima da kontrolišu svoje uređaje.

Prema riječima Ričarda Čavarijaga, senior naučnika u EPFL-u koji takođe radi na projektu, u pitanju je tehnologija koja je složenija i inteligentnija, ali ne treba zaboraviti da se ona stvara kako bi se povezivala sa ljudima.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:53:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/221188/testiraju-mogucnost-upravljanja-tv-om-pomocu-misli.html
Kilogram se zauvijek mijenja http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220932/kilogram-se-zauvijek-mijenja.html Kilogram će kao mjera ove nedjelje biti izmijenjen jer će naučnici promijeniti način na koji definišu masu jednog kilograma. ]]>

Ipak, vage u kupatilima će i dalje pokazivati isto, a i kilo voća će težiti koliko i prije.

Do sada je masu definisao "djed svih kilograma": metalni cilindar veličine loptice za golf, zaključan u trezoru u Francuskoj. Već više od jednog vijeka bio je jedini pravi kilogram na kojem su zasnovani svi ostali.

Ali više neće biti tako. Očekuje de sa na sastanku u petak u Versaju, kod Pariza, vlade odobre planove da umjesto toga koriste naučnu formulaciju za definisanje tačne mase jednog kilograma. Očekuje se da će ta promjena imati praktične posljedice u industriji i nauci, kada su nužna ultra-precizna mjerenja mase.

U istoriju će otići takozvano "Veliko K" - kilogram koji je glavni još do 1889. godine.

Izrađen od legure otporne na koroziju: 90 odsto platine i 10 odsto iridijuma, međunarodni prototip kilograma je rijetko viđao svjetlost dana. Ipak, njegova uloga je bila presudna kao osnove za opšteprihvaćen sistem mjerenja mase, od čega zavisi i sva međunarodna trgovina.

Tri ključa koja se čuvaju na odvojenim mjestima, potrebna su da se otključa trezor u kojem su "Veliko K" i njegovih šest zvaničnih kopija, zajedno nazvani "nasljednik i rezervni delovi", pod staklenim zvonima u Međunarodnom birou za tegove i mjere, u Sevru, na zapadnom obodu Pariza.

Osnivača je 1875. godine bilo 17 država, a Biro je poznat po francuskoj skraćenici BIPM, kao čuvar sedam glavnih jedinica koje čovječanstvo koristi da izmjeri svoj svijet: metar za dužinu, kilogram za masu, sekunda za vrijeme, amper za električnu struju, kelvin za temperaturu, mol za količinu materije i luks za intenzitet svjetlosti.

Od tih sedam jedinica, kilogram je posljednji zasnovan na fizičkom, postojećem predmetu, "Velikom K". Metar, na primjer, nekada je bila štangla od metra, ali je sada definisan kao udaljenost koju svjetlost pređe u vakuumu za 1/299,792,458. dio sekunde.

"Ovo je trenutak slavlja jer će posljednji standard preostao iz 1875. godine biti konačno zamijenjen novim, inovacijom", rekao je Martin Milton, direktor BIPM za AP. "Sve ostalo je reciklirano i zamijenjeno i poboljšano. Ovo je posljednje poboljšanje rješenja koje datira još od prvobitne koncepcije iz 1875. godine. Dakle, time se onome što je učinjeno 1875. godine, odaje priznanje da je trajalo toliko dugo".

Samo izuzetno rijetko, i izuzetno pažljivo, modeli kilograma BIPM se nježno vade da bi se drugi modeli kilograma, poslati u Sevr iz cijelog svijeta, uporedili s njima, da bi se obezbijedilo da su i dalje ispravno kalibrisani, s razlikom u masi od jedne ili dvije čestice prašine.

Kilogram je zvaničlno postao opšta mjera u svijetu u 20. vijeku i ta mjera je "potvrda sposobnosti ljudi da sarađuju", kaže Milton. "To je zapravo sjajno djelo mira, jer je to jedna od oblasti u kojoj se sve države svijeta slažu sa apsolutno istim ciljem".

Metalni prototip kilograma biće zamijenjen definicijom, zasnovanoj na "Plankovoj konstanti", što je dio jedne od najslavnijih jednačina u fizici, ali ju je takođe đavolski teško objasniti.

Dovoljno je reći da bi ta novina trebalo da vremenom poštedi države potrebe da povremeno pošalju svoje kilograme nazad u Sevr za kalibraciju poređenjem s "Velikim K". Naučnici bi tako trebalo da ubuduće mogu da precizno izračunaju tačan kilogram, bez potrebe da fizički porede jedan komad dragocjenog metala s drugim.

Milton kaže da će promjena imati primjene u računarstvu, proizvodnji, farmaciji, proučavanju klimatskih promjena i drugim naukama gdje je potrebno precizno mjerenje.

"Sistem će biti suštinski tačan zasnivajući se zakonima nauke i zakonima prirode", rekao je on. "Nećemo morati da zavisimo od pretpostavke da se jedan određeni predmet nikada ne mijenja".

]]>
Tue, 13 Nov 2018 23:34:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220932/kilogram-se-zauvijek-mijenja.html
Ispod leda impresivno otkriće http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220859/ispod-leda-impresivno-otkrice.html Evropska svemirska agencija (ESA) pronašla je ostatke izgubljenih kontinenata koji su bili sakriveni ispod Antarktika milionima godina. ]]>

Sateliski snimci pokazuju kako su se kretale drevne kopnene mase koje su zakopane više od kilometra i po, piše Dejli mejl.

Naučnici kažu da su snimci dali novi pogled i saznanja o Antarktiku, kontinentu koji je najmanje istražen do sada. Oni su koristili podatke satelita GOCE koji je lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje i da precizno izmjeri Zemlju.

Inače, taj satelit nije u upotrebi već pet godina, od kako je ostao bez goriva i pao kroz atmosferu. Međutim, njegovi podaci su veoma značajni, te su korišćeni za nova naučna otkrića.

Njegovi instrumenti su pratili kretanje tektonskih ploča ispod Antarktika, te su istraživači na osnovu podataka shvatili njihovo kretanje u proteklih 200 miliona godina i došli do saznanja kako se zapravo formirao ledeni kontinent.

"Gravitacijski snimci donose pravu revoluciju u našu mogućnost da proučavamo najmanje poznati kontinent naše planete", rekao je Fausto Ferakioli za Evropsku svemirsku agenciju,

"Na istočnom dijelu kontinenta možemo da vidimo geološke karakteristike koje pokazuju sličnosti i razlike kore ispod Antarktika i drugih kontinenata s kojima je bila spojena do prije 160 miliona godina", dodaje Fausto.

Inače kako bi stvorili 3D kartu Zemljine litosfere, naučnici su upotrijebili mjerenja GOCE-a sa eizmološkim podacima.

Osim što su ta mjerenja veoma zanimljiva istorijski, ona su ujedno važna da razumijemo kako Antarktik utiče na ponašanje ledenih ploča, ali i koliko će brzo da reaguje na otapanje leda.

 

]]>
Tue, 13 Nov 2018 11:24:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220859/ispod-leda-impresivno-otkrice.html
Na tržištu premijum telefon na preklop http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220677/na-trzistu-premijum-telefon-na-preklop.html Samsung je zvanično predstavio svoj novi premijum telefon na preklop, model pod oznakom W2019. Iako ima staromodni koncept, stručnjaci ističu da je daleko od toga. ]]>

Uređaj je opremljen sa dva AMOLED ekrana, pa ga je moguće koristiti i bez otvaranja.

I pored, uslovno rečeno, staromodnog koncepta, koji podrazumijeva fizičku tastaturu i tastere za navigaciju, Samsung W2019 je daleko od staromodnog i odlikuje ga prilično moderan hardver.

Dva Super AMOLED displeja dijagonale 4,2 inča, imaju rezoluciju 1920 x 1080 piksela, i odnos stranica 16:9.

Na poleđini uređaja nalaze se dvije kamere, jedna od 12MP i druga telefoto kamera sa 2x optičkim zumom. Prednja kamera ima senzor od 8MP.

Baterija je kapaciteta 3070mAh, a puni se preko USB-C konektora. Telefon koristi operativni sistem Android 8.1 Oreo i Samsungov korisnički interfejs.

Uređaj korisniku omogućava korišćenje Samsungovog virtuelnog asistent - Bixby-ja, kome je dodijeljen poseban taster sa strane. Senzor otiska prsta takođe se nalazi sa strane okvira.

Samsung W2019 je napravljen od premijum materijala - aluminijuma i stakla, i proizvodi se u srebrnoj i zlatnoj varijanti.

Na žalost ljubitelja ovakvih telefona širom svijeta, uređaj će biti dostupan isključivo kupcima na kineskom tržištu.

 

]]>
Sun, 11 Nov 2018 23:29:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220677/na-trzistu-premijum-telefon-na-preklop.html
Uskoro komunikacija s vanzemaljcima? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220424/uskoro-komunikacija-s-vanzemaljcima.html Istraživači Masačusetskog instituta za tehnologiju osmislili su neobičan metod kojim bismo vanzemaljskim civilizacijama mogli da otkrijemo naše prisustvo, ali i da im pošaljemo određene poruke. ]]>  

Laser jačine dva megavata emitovan kroz teleskop veličine 30 metara mogao bi jasno da se vidi sa zvezde Proksima Kentauri, koja je udaljena četiri svjetlosne godine od zemlje, a mogla bi da bude primijećena na udaljenosti od 20.000 svjetlosnih godina.

Tim naučnika, koji je predvodio Džejms Klark sa Masačusetskog instituta za tehnologiju, navodi da bi bilo moguće koristiti lasersku tehnologiju za pravljenje "kosmičkog svetionika", koji bi mogao da privuče pažnju vanzemaljaca, čak na udaljenosti od 20.000 svjetlosnih godina.

Nova otkrića, objavljena u časopisu Astrofizički žurnal (The Astrophysical Journal), pokazuju da kombinacija snažnih lasera od dva megavata, koji bi bili emitovani kroz masivni teleskop veličine 30 do 45 metara i upereni ka svemiru, mogli da budu "mamac".

Sa ovom tehnikom, infracrvena radijacija bi bila dovoljno jaka da je inteligentna vrsta vanzemaljaca razlikuje od sunca.

"Jednom kada stupimo u kontant sa vanzemaljcima, mogli bismo da koristimo laserski zrak za prenošenje kratkih poruka", kažu istraživači.

"Ako bismo uspješno počeli da komuniciramo mogli bismo Morzeovom azbukom da šaljemo poruke, a one bi tamo stigle za nekoliko godina", kaže autor studije Džejms Klark.

Ipak, ovakva vrsta komuniciranja bi mogla da bude uspješna samo ako bi neko u svemiru mogao da protumači znake.

Tim naučnika je otkrio da bi sistem mogao da se kreira pomoću postojeće tehnologije i instrumenata koji bi uskoro mogli da se razviju.

"Ovo bi bio izazovan projekat, ali ne i nemoguć", ističe Klark.

Iako sam projekat nailazi na dobre reakcije kod ljudi, ovakva laserska tehnologija bi mogla da bude pogubna po njihovo zdravlje, ali i da primijeti normalan rad satelita u svemiru.

]]>
Sat, 10 Nov 2018 23:45:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220424/uskoro-komunikacija-s-vanzemaljcima.html
Roboti umjesto voditelja dnevnika http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220596/roboti-umjesto-voditelja-dnevnika.html Kineska državna novinska agencija Sinhua (Xinhua) predstavila je digitalnog voditelja vijesti. ]]>

Nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali je sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije. Čini se da je Sinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju djelova njegovih usta i lica i na taj način pretvorila živog voditelja u virtuelnu lutku.

Kombinovanjem virtuelnog voditelja sa sintetizovanim glasom, Sinhua može da programira voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korišćenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova), piše The Verge.

Kako javlja Sinhua i "South China Morning Post", dva "voditelja" - jedan koji vijesti "čita" na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u saradnji sa kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google) i naročito su fokusirani na razvoj glasovne pretrage.

Sinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitovanje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava efikasnost. Naravno, ima i svoja ograničenja.

Na video-snimku se jasno vidi da "voditelj" raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima prilično elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtuelne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.

]]>
Sat, 10 Nov 2018 17:42:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220596/roboti-umjesto-voditelja-dnevnika.html
Huawei već sprema noviji 5G procesor http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220541/huawei-vec-sprema-noviji-5g-procesor.html Huawei je u septembru predstavio svoj Kirin 980 čipset sa naprednim AI funkcijama i 1.4 Gbps brzinama preuzimanja, koji se našao u novim modelima Mate 20 serije i vjerovatno će se pojaviti u sljedećoj generaciji premijum modela P serije. ]]>  

Iako je SoC još "svjež", kineska kompanija već radi na njegovom nasljedniku. Ako je suditi prema industrijskim izvorima, pripreme za Kirin 990 su već počele.

Izveštaji iz Kine sugerišu da će TSMC proizvoditi čipset u 7nm procesu.

Industrijski insajderi tvrde da je Huaweijeva podružnica HiSilicon investirala oko 200 miliona kineskih juana (oko 28 miliona dolara) u istraživanje i razvoj čipseta sljedeće generacije.

Kirin 980 je prvi Huaweijev čipset kreiran u 7nm procesu i prvi sa Cortex-A76 jezgrima. Kirin 990 će imati sličnu arhitekturu, uključujući broj tranzistora i potrošnju, ali će predstaviti Balong 5.000 modem, sertifikovan za 5G brzine.

Proizvodnja Kirin 990 čipseta će početi tokom prvog tromesečja 2019. godine, kada se može očekivati i više detalja o čipsetu.

]]>
Sat, 10 Nov 2018 15:00:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220541/huawei-vec-sprema-noviji-5g-procesor.html
Na Borneu pronađen najstariji ljudski crtež http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220412/na-borneu-pronadjen-najstariji-ljudski-crtez.html Australijski i indonežanski naučnici nedavno su na zidu zabačene pećine na indonežanskom ostrvu Borneu otkrili najstariji crtež životinje, crveno-narandžastu siluetu nalik biku, objavio je časopis "Nature" (Nejčr). ]]>

Po njihovoj procjeni crtež je star najmanje 40.000 godina i nešto stariji od sličnih slika ranije otkrivenih u evropskim pećinama, za koje su stručnjaci vjerovali da su prve takve tvorevine u ljudskoj istoriji.

No, datiranje novootkrivenog crteža neobične životinje koja podsjeća na bika, zajedno s drugim crtežima pronađenim u Jugoistočnoj Aziji, upućuje na to da je prvo figurativno slikarstvo, jedna od najznačajnijih inovacija u čovjekovu kulturološkom razvoju, postojalo u isto vrijeme i u Evropi i u Aziji, prenosi Index.hr.

Kako su naučnici ustanovili nastanak crteža?

"Ljudi su najprije počeli s figurativnim slikama velikih životinja, a potom su prešli na crteže ljudi", objasnio je koautor studije, Maksim Obert, arheolog i geohemičar s australijskog Univerziteta Grifit.

Vapnenačke pećine smještene u udaljenome planinskom dijelu istočnog Kalimantana na Borneu, još od 1990. godine poznate su po praistorijskim crtežima i slikama na zidovima. Ali, tek su nedavno naučnici uspjeli ustanoviti otkada datiraju.

Naučnici su radove na zidovima grupisali u tri faze: crveno-narandžaste crteže životinja (uglavnom divlje stoke), potom otiske dlanova, raniju fazu otisaka šaka i po zidovima izrezbarenih motiva, te treću fazu - ljudske figure, čamce i geometrijske crteže u crnom pigmentu.

Vrijeme nastanka crteža naučnici su ustanovili zahvaljujući primjercima od karbonata kalcijuma prikupljenim u toj teško pristupačnoj pećini, kazao je Obert.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 22:54:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220412/na-borneu-pronadjen-najstariji-ljudski-crtez.html
Meteorološki satelit uspješno postavljen u orbitu http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220236/meteoroloski-satelit-uspjesno-postavljen-u-orbitu.html Raketa Sojuz koja je sinoć poletjela iz Gvajane uspješno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tijela Eumetstat, saopštila je danas komercijalna kompanija koja lansira te satelite. ]]>

Sojuz je poletio sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u srijedu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predviđeno nešto više od sat poslije polijetanja.

Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primijenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arijanespas (Arianespace).

Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija. Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unaprijed.

Kompanija Arijanespas saopštila je da se lansiranje ovog trećeg i posljednjeg satelita programa "Eumetstat polar sistem" (EPS) doprinosi zajedno s Eumetstatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klime na svjetskom nivou.

Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arijanespas u Gvajani, i drugo s raketom Sojuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari.

Raketa Sojuz je imala jedno neuspjelo lansiranje 11. oktobra iz poligona u Bajkonuru. Let Sojuza ka Međunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta poslije polijetanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letjelilcie.

Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka, poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog "deformacije" jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 08:35:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220236/meteoroloski-satelit-uspjesno-postavljen-u-orbitu.html
Naučnici otkrili jednu od najstarijih zvijezda u svemiru? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220331/naucnici-otkrili-jednu-od-najstarijih-zvijezda-u-svemiru.html Astronomi su pronašli zvijezdu za koju vjeruju da je jedna od najstarijih u svemiru. Procjenjuju da je stara 13,5 milijardi godina i da je formirana gotovo u potpunosti od materijala koji su nastali Velikim praskom. ]]>

Godine starosti zvezde sugerišu, naveli su naučnici, i da bi naše Sunce moglo da bude najmanje tri milijarde godina starije nego što se to do sada mislilo, navodi se u istraživanju Univerziteta Džon Hopkins u Merilendu. 

Sastav novootkrivenog tijela ukazuje na to da može da postoji samo jedna generacija koja je nastala iz Velikog praska u kosmičkom porodičnom stablu. 

"Ova zvjezdica je možda jedna za 10 miliona", rekao je Kevin Šlaufman, docent za fiziku i astronomiju i vodeći autor istraživanja, navodi Independent. 

"To nam govori nešto veoma važno kada su u pitanju prve generacije zvijezda", dodao je on. 

Prve zvijezde su formirane nakon što je univerzum nastao Velikim praskom prije 13,8 milijardi godina, a nastale su u potpunosti od vodonika, helijuma i malih količina litijuma. Te zvijezde su zatim proizvele elemente teže od helijuma u njihovim jezgrima i eksplodirale su kao supernove. 

Sljedeća generacija zvijezda nastala je od oblaka materijala obloženih tim metalima, koje je je i "ubacila" u svoj sastav. Sadržaj metala se povećavao kako je nastavljao ciklus rađanja i smrti zvijezda. 

Novootkrivena zvijezda - po imenu 2MASS J18082002-5104378 B - ima izuzetno nizak sadržaj metala, što ukazuje da je formirana relativno brzo poslije Velikog praska. 

Istraživači Džon Hopkinga su rekli da zvijezda sadrži manje metala nego bilo koja druga koja je do sada otkrivena.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 08:10:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220331/naucnici-otkrili-jednu-od-najstarijih-zvijezda-u-svemiru.html
Nova premijum Nokia ima čak pet kamera http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220224/nova-premijum-nokia-ima-cak-pet-kamera.html Nokia, odnosno kompanija HMD Global, tokom prvih mjeseci naredne godine trebalo bi da predstavi novi premijum telefon. Očekuje se da će to biti Nokia 9 PureView. ]]>

Zahvaljujući sajtu PhoneArena u prilici da vidimo kako Nokia 9 PureView izgleda na kvalitetnim renderima, kao i u videu u kome se može vidjeti prikaz uređaja iz svih uglova.

Renderi su bazirani na CAD skicama pa možda i nijesu 100 odsto precizni, ali bez obzira na to daju dobar uvid u ono što Nokia sprema.

Primetno je da će Nokia 9 PureView imati pet kamera na poleđini, i da neće imati "notch" u vrhu ekrana.

Sa 2:1 QHD ekranom dijagonale 5,9 inča, Nokia 9 izgleda kao da u dovoljnoj mjeri prati trendove. Uređaj će imati oštar prikaz, a da pri tom ne mora da se takmiči sa drugim proizvođačima u veličini displeja.

Spoljne dimenzije telefona iznose 155 x 75 x 7,9 milimetara, što ga čini dužim i debljim od 5,5-inčnog Nokia 8 Sirocco.

Više fotografija nove Nokije 9 PureView možete naći na sajtu PhoneArena.

]]>
Wed, 7 Nov 2018 09:21:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220224/nova-premijum-nokia-ima-cak-pet-kamera.html
Ozonski omotač se oporavlja http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220100/ozonski-omotac-se-oporavlja-.html Ujedinjene nacije su saopštile da je se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima uređaja. ]]>

Ozonski omotač je počeo da se tanji kasnih 70-tih godina prošlog vijeka, a naučnici su upozorili da je to posljedica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju ovaj Zemljin zaštitni atmosferski pojas.

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine sjeverne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Anktartika nestati oko 2060, i da će se ozonski omotač nas južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog vijeka, procjena je naučnika koja je objavljena danas na konferenciji u prijestonici Ekvadora Kitou.

"To je stvarno dobra vijest" izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje u Nasinom Godar centru za svemirske letove. "Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe substanci koje ugrožavaju ozonski omotač bićemo svjedoci izuzetno velikih efekata", dodao je on.

"Međutim ja ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobjedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci", zaključio je Njumen.

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka koji izazivaju rak kože, uništavaju ljetinu i proizvode druge probleme. Povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih horofluoro karbonati koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača. Godine 1987. zemlje širom svijeta su dogovorile protokol Montreal koje je predvidio zamjenu ovih štetnih hemikalija.

Ozonski omotač započinje na 10 kilometara od Zemlje i debeo je oko 40 kilometara.

]]>
Tue, 6 Nov 2018 23:38:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220100/ozonski-omotac-se-oporavlja-.html
"Warcraft 3" izlazi u novom ruhu http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220055/warcraft-3-izlazi-u-novom-ruhu.html Kreatori čuvene video igre "Warcraft" iz kompanije Blizard najavili su da će treći dio tog kultnog serijala strategija u realnom vremenu biti objavljen ponovo dogodine, u poboljšanom izdanju pod nazivom "Warcraft 3: Reforged". ]]>

Iz Blizarda su objasnili da će koristiti isti "engine" kao i u originalu, ali će jedinice i teren izgledati neuporedivo bolje. Poručili su i da će igrači u kampanji naći i nove sadržaje, dok je fanove posebno obradovao najavni film, koji je takođe ponovo odrađen.

Nažalost, objavljivanje "prekovane" verzije vjerovatno znači da nastavak serijala nećemo vidjeti još neko vrijeme.

Takođe, problem je i relativno visoka cijena za staru igru sa, u suštini, kozmetičkim poboljšanjima, koja će koštati oko 30 dolara.

 

]]>
Mon, 5 Nov 2018 18:33:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220055/warcraft-3-izlazi-u-novom-ruhu.html
Naučnici misle da je vanzemaljski objekat http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220010/naucnici-misle-da-je-vanzemaljski-objekat.html Prvi poznati međuzvjezdani objekat koji putuje kroz naš solarni sistem mogao bi da bude gigantsko vanzemaljsko solarno jedro, poslato da traži znake života, pokazala je nova studija astronoma iz Harvard Smitsonian centra za astrofiziku (CfA). ]]>

Misteriozni asteroid "Oumuamua" analizirali su astronomi iz CfA, pošto je otkriveno da se neočekivano ubrzao.

NASA je potvrdila da su ove godine zapažanja sa njihovog svemirskog teleskopa "Hubble", potvrdila da je objekat imao "neočekivano povećanje brzine i pomeranja putanje kroz prolaz kroz unutrašnji solarni sistem".

Naučnici su zaključili da je asteroid "možda električna lampa vještačkog porijekla" koja koristi sunčevo zračenje.

Studija je pokazala da ako se uzme u obzir vještačko porijeklo, onda postoji mogućnost da je "Oumuamua" električna lampa, koja pluta u međuzvjezdanom prostoru kao rezultat napredne tehnološke opreme.

"Oumuamua bi mogao da bude aktivna komponenta vanzemaljske tehnologije koja je došla da istražuje naš Solarni sistem, na isti način na koji se nadamo da istražujemo Alpha Centauri koristeći Starshot i slične tehnologije", rekao je sa druge strane profesor Abraham Loeb, koji je sproveo studiju sa Šmuelom Bialijem.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 10:36:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/220010/naucnici-misle-da-je-vanzemaljski-objekat.html
Ovako izgleda Muskov brzi tranzitni tunel http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/219888/ovako-izgleda-muskov-brzi-tranzitni-tunel.html Američki milijarder i preduzetnik Elon Musk objavio je video koji pokazuje kako će izgledati brzi tranzitni tunel koji kompanija "Boring Company" kopa ispod Los Anđelesa. ]]>

Prvi brzi tunel za prevoz putnika biće otvoren 10. decembra, a putnici će putovati brzinom od 250 kilometara na sat.

Tunel dug 3,2 kilometra povezuje parking Muskove kompanije SpaceX i 120. ulicu u Los Anđelesu. Riječ je o pilot projektu inovativnog sistema prevoza budućnosti pod nazivom "Loop", piše Klix.ba.

Podzemni tunel moći će prevoziti i lične automobil koje će liftom spustiti do tunela, a zatim automatski prenijeti na platformu po željenoj destinaciji.

Musk je prošle godine rekao kako se nada da će povezati Njujork i Vašington podzemnim "hyperloopom" za šta je dobio odobrenje administracije američkog predsjednika Donalda Trampa.

]]>
Sat, 3 Nov 2018 21:36:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/219888/ovako-izgleda-muskov-brzi-tranzitni-tunel.html
Na aukciji i predmeti iz svemirskih istraživanja http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/219811/na-aukciji-i-predmeti-iz-svemirskih-istrazivanja.html Neka od najvećih imena iz istorije avijacije biće "spojena duhom" u Dalasu na aukciji predmeta povezanih sa svemirskim istraživanjima ]]>

Predmeti koji su pripadali Nilu Armstrongu biće ponuđeni na aukciji kompanije Heritidž okšns (Heritage Auctions). Među njima su djelovi krila i propelera Rajtovog "Letača" iz 1903, koje je Armstrong ponio sa sobom na Mjesec 1969. 

Armstrong je prvi čovjek koji je šetao Mjesecom, a čuvena letjelica braće Rajt je bila prva letjelica teža od vazduha. 

Zlatna letačka kaciga koju je preminuli astronaut Džon Glen nosio kada je postavio rekord u brzini na transkontinentalnom letu 1957, biće prodata na aukciji u petak. 

Zlatna kaciga je data Glenovom prijatelju i saradniku Skotu Karpenteru, čija djeca su je ponudila na prodaju.

]]>
Sat, 3 Nov 2018 08:30:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/219811/na-aukciji-i-predmeti-iz-svemirskih-istrazivanja.html
Superkompjuter imitira ljudski mozak http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/219723/superkompjuter-imitira-ljudski-mozak.html Nakon 12 godina i uloženih 15 miliona funti, veliki kompjuter koji je dizajniran da imitira ljudski mozak, konačno je spreman za pokretanje. ]]>

Kompjuter "SpiNNaker", koju je napravljen na Univerzitetu u Mančesteru, sastoji se od milion procesora sposobnih za 200 biliona akcija u sekundi - što znači da može da napravi više bioloških neurona u stvarnom vremenu nego bilo koja druga mašina ikada do sada napravljena.

Za razliku od tradicionalnih računara, on ne komunicira slanjem velikih količina informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže. Umjesto toga, oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga tako što istovremeno šalje male količine informacija različitim destinacijama.

"U suštini smo napravili mašinu koja više funkcioniše kao mozak nego tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo", rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, navodi Independent.

"Krajnji cilj projekta je oduvijek bio milion jezgara u jednom računaru za primjenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu, i sada smo to postigli, što je fantastično", dodao je.

Ova mašina je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, i ona će bez presedana, piše Independent, pružiti uvid u to kako funkcioniše ljudski mozak.

Pomoću ove mašine biće moguće istražiti različite oblasti mozga, pogotovo ona koja je pogođena Parkinsonovom bolešću.

"Neuronaučnici sada mogu da koriste SpiNNaker da pomognu u otkrivanju nekih tajni - kako funkcioniše ljudski mozak i kako emituje veliki broj simulacija", rekao je profesor Farber.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 23:50:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/219723/superkompjuter-imitira-ljudski-mozak.html