RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html Šta donosi konačna verzija iOS-a 12 http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215553/sta-donosi-konacna-verzija-ios-a-12.html Prema svim procjenama američka kompanija Apple, nakon brojnih kritika na račun sistema iOS 11, ozbiljno je odlučila da poboljša postojeće karakteristike na uređajima. ]]>

Konačna verzija iOS-a 12 postala je dostupna svima 17. septembra, donoseći mnoge nove funkcije, obećavajući bolje performanse i druge popravke.

Novi iOS 12 uprkos tome što izgleda skoro identično sistemu iOS 11 donosi neke od ključnih dodataka koji između ostalog čine mnogo bržim rad starijih Appleovih uređaja.

Jedna od novina je i to što FaceTime omogućava korisnicima da razgovaraju sa 32 osobe odjednom. FaceTime u iOS-u 12 integrisan je u iMessage, a ova opcija radi na iPhoneu, iPadu i Macu. Kako prenose mediji, grupni FaceTime nije izašao sa konačnom verzijom iOS-a 12, ali će biti dostupan u drugom dijelu jeseni.

Novim sistemom znatno je unaprijeđena aplikacija Maps na način da su dodati detalji poput zelenila i znamenitosti.

To unapređenje dostupno je samo korisnicima koji borave u zalivu San Franciska s tim što će uskoro biti dostupna i u sjevernoj Kaliforniji, zatim u SAD-u i napokon u Evropi.

Poboljšan je i sistem upravljanja šiframa, jer će uređaji upozoravati korisnike ukoliko koriste jednu te istu šifru za različite stvari te će umjesto toga nuditi stvaranje nove i jače šifre i predlagati čuvanje u KeyChain. Jedna od novina je i brže prebacivanje aplikacija.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 23:13:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215553/sta-donosi-konacna-verzija-ios-a-12.html
Instagram testira opciju "reshare" http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215450/instagram-testira-opciju-reshare.html Društvena mreža Instagram testira opciju "reshare", koja će korisnicima omogućiti da podijele postove s drugih profila. ]]>

Zvaničnici kompanije su se dugo opirali uvođenju opcije "reshare" zbog straha da bi to moglo ugroziti personalnu prirodu aplikacije, međutim, takođe bi mogla unijeti novi život u glavni fid.

Ako opcija postane dostupna svima, onda bi to predstavljalo rizik koji se odnosi na lažne vijesti, na uticaj kampanja i drugih negativnih posljedica s kojima se bori Fejsbuk od američkih izbora 2016. 

Opcija "reshare" se pojavljuje u donjem desnom uglu svakog posta u feedu, a "reshareovani" post se pojavljuje u fidu ispod korisničkog imena i fotografije korisnika koji ga je podijelio. U trenutnoj formi se postovi mogu "reshareovati" barem dvaput, a to znači da će trag korisnika koji su ga ranije podijelili biti vidljiv iznad posta.

Moguće je da će Instagram ograničiti "reshare" opciju na poslovne korisnike, čime bi se rizik od dezinformisanja i ostalog neželjenog sadržaja znatno smanjio. Instagram je i ranije uvodio novitete, uključujući programiranje postova i višestruki upload, a te opcije su prvo bile dostupne poslovnim korisnicima.

Instagram je nešto ranije omogućio dijeljenje storija drugih korisnika, ukoliko su na njima označeni korisnici koji ih žele ponovo podijeliti.

Postoje i dodatne aplikacije koje omogućavaju "reshare" fotografija i videa na Instagramu.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 15:57:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215450/instagram-testira-opciju-reshare.html
Korisnicima Tvitera bile otkrivene poruke godinu dana http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215440/korisnicima-tvitera-bile-otkrivene-poruke-godinu-dana.html Tviter je saopštio da su, zbog softverske greške, privatne poruke malog broja korisnika te društvene mreže bile otkrivene više od godinu dana. ]]>

Softverska greška, koja je u međuvremenu popravljena, uključivala je direktne poruke između korisnika i biznisa koji nude svoje usluge putem Tvitera.

Korisnici koji su pogođeni tim problemom su dobili poruku nakon logovanja na vlastiti nalog.

"Problem postoji od maja 2017." rekli su iz Tvitera. Takođe su naglasili da su problem riješili čim su ga primjetili – 10. septembra. Nijesu rekli koliko je tačno korisnika pogođeno, ali u izjavi stoji da ih je oko jedan odsto.

Mreža ima 335 miliona mjesečnih aktivnih korisnika.

Tviter je rekao da nisu sve privatne poruke otkrivene, nego samo one između korisnika i kompanija.

"Ne možemo sa sigurnošću potvrditi da se informacije iz privatnih poruka nijesu slale, tako da govorimo ljudima za ovu grešku u sistemu. Ako ste oštećenii, konktaktirat ćemo vas danas. Žao nam je što se ovo dogodilo", saopštili su.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 10:42:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215440/korisnicima-tvitera-bile-otkrivene-poruke-godinu-dana.html
Ferari će lansirati 15 novih modela do 2022. http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215181/ferari-ce-lansirati-15-novih-modela-do-2022.html Italijanski proizvođač sportskih vozila je u sklopu petogodišnje strategije pod novim rukovodstvom najavio da će lansirati 15 novih modela do 2022. godine. ]]>

Firma će predstaviti i svoj prvi terenac Purosangue na kraju petogodišnjeg perioda. 

Izvršni direktor Luis Kamiljeri je rekao da je plan "ambiciozan", ali "izvodljiv" i da počiva na detaljnim proračunima, piše BBC news. 

Kamiljeri je na čelo Ferarija došao u julu, nakon smrti Serđa Marćionea. Firma očekuje da će do 2012. ostariti osnovnu dobit od oko 2 milijarde eura. 

Naglasak je na razvoju novih vozila i hibridnih motora, koji će na kraju petogodišnjeg perioda obuhvatati oko 60 odsto ponude. 

Direktor marketinga Enriko Galijera je rekao da će novi modeli biti "znatno skuplji" od dosadašnjih.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 08:43:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215181/ferari-ce-lansirati-15-novih-modela-do-2022.html
Atlantida konačno pronađena? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215055/atlantida-konacno-pronadjena.html Legenda kaže da je more potopilo ostrvo Atlantidu u jednom danu i noći - i od tada ono je zauvijek ostalo izgubljeno unutar Zemlje. Ipak, sada se pojavila još jedna u nizu teorija koja, navodno, otkriva pravu lokaciju izgubljenog grada. ]]>

Izgubljeni grad Atlantida godinama unazad predstavlja jednu od najvećih misterija. Nakon brojnih tvrdnji o mitskom ostrvu, sada teoretičari zavjere tvrde da su pronašli tačnu lokaciju navodeći da je ona bila sve vrijeme pred nama, piše britanski Miror.

Predanje o Atlantidi potiče od grčkog filozofa Platona, čije knjige datiraju otprilike oko 360. prije nove ere. Prema pričama, koje su danas postale legenda, ostrvo Atlantida potonulo je u more u jednom danu i noći, izgubljeno je zauvijek, pošto su bogovi kaznili ljude zbog njihove oholosti.

Teoretičari zavjere su dugo tražili lokaciju mitskog grada, sa pretpostavkama da je možda riječ o ostrvima Santoriniju, Siciliji, Malti, Kritu ili Kipru.

Međutim, na kanalu Brajt insajt (Bright Insight) na Jutjubu pojavila se nova teorija prema kojoj jedno mjesto u afričkoj pustinji Sahari ima veliku sličnost sa poznatim detaljima o Atlantidi koji su pisani hiljadama godinama unazad.

Rišat struktura, poznata kao Oko Sahare, nalazi se u gradu Ouadane u zapadnoj Mauritaniji.

Smatrano je da je bizaran, kružni oblik nastao nakon udara asteroida, ali ne postoje pouzdani dokazi koji bi dokazali da je to istina.

Ipak, naučnici su smatrali da struktura mora biti prirodna pojava. Ali to nije nužno onako kako se čini, ako se vjeruje u teoriju Brajt insajta (Bright Insight).

Platon je u svojim tekstovima naveo da je Atlantida uništena 11600 godina prije nove ere, što odgovara vremenu teorije "mlađi drijas" koja sugeriše da je udar komete izazvao ledeno doba.

Ali slučajnosti se ne završavaju ovdje.

Prema Brajt insajtu, struktura Rišat ima spoljni prečnik kruga od 23,5 km. U Platonovim zapisima, Atlantida je imala 127 stadijuma, što bi danas iznosilo 23,49 km.

Platon je takođe opisao Atlantidu u svojim tekstovima sljedećim riječima: "Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dvije zemlje i tri vode.“

Opis je veoma sličan sa izgledom Rišat strukture, kada se gleda sa satelita.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 08:15:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/215055/atlantida-konacno-pronadjena.html
Izbjegli sisteme za kontrolu izduvnih gasova? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214969/izbjegli-sisteme-za-kontrolu-izduvnih-gasova.html Evropska komisija ispituje da li su proizvođači automobila Be-Em-Ve (BMW), Dajmler (Daimler) i Folksvagen (Volkswagen) bili u dosluhu da ograniče razvoj i uvođenje novih sistema za kontrolu izduvnih gasova. ]]>

Komisija je navela da je dobila informacije da su se predstavnici pomenutih automobilskih industrija i njegove kompanije Audi i Porše, sastajali i razgovarali o čistim tehnologijama za ograničenje izduvnih gasova.

Istraga će se fokusirati na to da li su autoproizvođači dogovorili da se međusobno ne takmiče u razvijanju i uvođenju tehnologija za ograničenje zagađenja iz putničkih automobila na benzin i dizel.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager je rekla da bi dosluh, ako se dokaže da je postojao, mogao uskratiti kupcima priliku da kupe automobile koji manje zagađaju, iako je tehnologija bila dostupna proizvođačima.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 23:47:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214969/izbjegli-sisteme-za-kontrolu-izduvnih-gasova.html
Samovozeći automobili mogu postati oružje http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214875/samovozeci-automobili-mogu-postati-oruzje.html Kao da (ne)bezbjednost na putevima već nije dovoljno veliki problem, sada u saobraćaju imamo još jednu "prijetnju" – samovozeće automobile. ]]>

Iako još nijesu postali dio svakodnevice, posebno ne u našim krajevima, ovaj segment auto-industrije naglo napreduje i sve je zastupljeniji u svijetu.

Proteklih mjeseci se desilo nekoliko nesreća u kojima su učestvovala vozila sa autonomnom tehnologijom, bilo je i fatalnih ishoda, pa jedna od ključni stvari na kojima se radi u vezi s ovim je bezbjednost.

Direktor tehnološke kompanije "Blekberi" Džon Čen, upozorava na dodatnu opasnost u vezi sa automomnim vozilima – s obzirom da zavise od tehnologije, moguće ih je "hakovati" što ih može učiniti oružjem u rukama nesavjesnih kriminalaca.

Iako i sam "Blekberi" radi na razvoju sopstvene tehnologije autonomne vožnje u saradnji sa kineskim internet gigantom "Baiduom", ali i dalje upozorava na rizike koje ta tehnologija nosi sa sobom.

Čen ističe da ova vozila imaju više linija kompjuterskog koda, nego standardni borbeni avion, što hakerima omogućava ogroman prostor za "provaljivanje" i zloupotrebu.

"Automobil lako može biti zaražen virusima i potpuno pretvoren u oružje. Ako haker može da ga preuzme, možete zamisliti šta sve mogu s njim. Mogu da napravim automobil 90 odsto siguran od virusa, ali čim dospije na put i u upotrebu, ti uslovi moraju da se redovno provjeravaju", rekao je Čen.

"Blekberi" ne očekuje komercijalnu upotrebu autonomnih vozila još najmanje pet godina, uprkos ogromnim ulaganjima i razvoju teholoških divova i automobilskih proizvođača.

Čen ističe da postoji još mnogo izazova prije nego što samovozeći automobili postanu masovna pojava na putevima.

"Samoupravljanje i dalje značajno zavisi od ljudske greške i kontrole bezbednosti. Moraju da se uspostave pravila i tehnološki sigurnosni uslovi prije nego što se dozvoli izlazak tih vozila na put", kaže direktor "Blekberija".

Samovozeća tehnologija predstavlja i veliki izazov za osiguravajuće kompanije i zakonodavce, koji moraju da odluče ko će se smatrati odgovornim u slučaju nesreća.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 23:06:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214875/samovozeci-automobili-mogu-postati-oruzje.html
U Njemačkoj krenuo prvi voz na vodonikov pogon http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214948/u-njemackoj-krenuo-prvi-voz-na-vodonikov-pogon.html U Njemačkoj je u promet pušten prvi svjetski voz na vodonikov pogon, čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprotstavlja dizelskim vozovima koji zagađuju vazduh. ]]>

Dva plava voza koje je proizveo francuski "Alstom", krenula su sto kilometara dugom trasom između gradova Cukhavena, Bremerhavena, Bremervoepdea и Bruktehudea u sjevernoj Njemačkoj.

"Prvi svjetski voz na vodonik ulazi u komercijalnu djelatnost i spreman je za proizvodnju", rekao je Henri Poupart-Lafarge, izvršni direktor "Alstoma" na svečanosti u Bremervoerdu, stanici na kojoj će se voz puniti vodonikom.

"Alstom", proizvođač francuskih TGV-ova, kaže da planira da isporuči još 14 vozova Donjoj Saskoj do 2021, ali i drugim njemačkim državama koje pokažu interes.

Vozovi na vodonik opremljeni su ćelijama koje kombinacijom vodonika i kiseonika proizvode struju s vodenom parom kao jedinim nusproduktom.

Višak energije skladišti se u litijumskim baterijama u vozu.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 22:00:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214948/u-njemackoj-krenuo-prvi-voz-na-vodonikov-pogon.html
YouTube uvodi nove alate http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214942/youtube-uvodi-nove-alate.html Korisnici najvećeg svjetskog internet videoservisa uskoro će, pomoću nove opcije, biti u mogućnosti da ograniče vrijeme gledanja. Novi alati, jednostavni za korišćenje, bi trebalo da postanu globalno dostupni do kraja nedjelje. ]]>

Alati se sastoje od kolekcije statističkih podataka o tome koliko ste vremena proveli gledajući video snimke na YouTubeu, uključujući YouTube Music i YouTube TV, nekoliko dodatnih opcija pomoću kojih možete da odredite koja obavještenja ćete da primate od Googleovog videoservisa i koliko često, kao i mogućnost postavljanja ograničenja gledanja.

Statistički podaci podijeljeni su na gledanje tokom današnjeg i jučerašnjeg dana i protekle nedjelje, a sadrže i nedjeljni prosjek. Zasnivaju se na onome što se može naći u vašoj istoriji pregleda. A ako je obrišete ili ne uključite, podaci neće biti precizni.

Nije, međutim, jasno da li se računaju videozapisi pregledani dok nijeste bili povezani na internet. A ako imate više kanala na YouTubeu pod istim korisničkim Google nalogom, biće vam dostupni podaci samo za gledanje koje ste objavili dok ste bili ulogovani u svoj glavni korisnički nalog.

Da biste došli do statističkih podataka na mobilnom telefonu, dovoljno je da otvorite YouTube i potom kliknete na svoj profil u gornjem desnom uglu kako biste otvorili meni sa postavkama. U meniju pronađite opciju Time watched.

Kada je riječ o desktop računarima, izgleda da u Googleu još uvijek nijesu nadogradili veb interfejs za YouTube da bi podržavao novu funkciju.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 09:06:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214942/youtube-uvodi-nove-alate.html
Mercedes Evropi predstavio "GT 4DoorCoupe" http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214858/mercedes-evropi-predstavio-gt-4doorcoupe.html Mercedes-AMG je za kupce u Evropi pripremio osnovnu verziju nedavno predstavljenog modela "GT 4Door Coupe", koji pokreće 6-cilindarski redni benzinski motor. ]]>

Nakon ranijeg predstavljanja verzija GT 53, GT 63 i GT 63 S, Mercedes-AMG je ponudu modela "GT 4Door Coupe" proširio cjenovno najpovoljnijom verzijom, koja se krije iza oznake GT 43, a skoro 14.000 eura je jeftinija od narednog modela GT 53, te za njega u Njemačkoj treba izdvojiti 95.259 eura, a cijena za jednako opremljen GT 53 iznosi 109.182 eura.

Postavljen na tamnim retro dizajniranim jednodjelnim felgama GT 43 pokreće trolitarski redni 6-cilindarski turbobenzinski motor, kao i verziju GT 53, ali je njegov potencijal s 435 konjskih snaga i 520 Nm najvećeg obrtnog momenta prigušen na 367 KS pri 5.500 obr/min i 500 Nm već od 1.800 obr/min.

Hibridni sistem i u ovom slučaju osigurava dodatnih dvadesetak konjskih snaga i 250 Nm obrtnog momenta.

Prenos snage na obje osovine obavlja se posredstvom 9-stepenog automatskog mjenjača, a nezadovoljnih ne bi trebalo biti, jer i osnovni "GT 4Door-Coupe" od 0 do 100 km/h stiže za 4,9 sekundi i prestaje s ubrzanjem kada dostigne 270 km/h.

 

]]>
Mon, 17 Sep 2018 23:11:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214858/mercedes-evropi-predstavio-gt-4doorcoupe.html
Ova radna mjesta biće rezervisana za robote http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214823/ova-radna-mjesta-bice-rezervisana-za-robote.html Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). ]]>

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijelog svijeta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj procjeni "mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 odsto", pokazuje WEF-ov izvještaj "Budućnost radnih mjesta 2018", objavljen u ponedjeljak.

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju "nove uloge", što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promjenama" u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promjene mašina i algoritama, računarskih procesa usmjerenih na rješavanje problema, "mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zamijeniti 75 miliona potencijalno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.

Autori izvještaja predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebalo da poraste potražnja za poslovima koji zahtijevaju "ljudske vještine", poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja", pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savjetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene "značajnim promjenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 09:39:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214823/ova-radna-mjesta-bice-rezervisana-za-robote.html
Arheolozi u Egiptu pronašli statuu sfinge http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214776/arheolozi-u-egiptu-pronasli-statuu-sfinge-.html Arheolozi u Egiptu pronašli su statuu sfinge kod hrama u Kom Ombu, saopštili su danas egipatski zvaničnici. ]]>

Sfinga je pronađena tokom radova na zaštiti hrama od podzemnih voda. Hram se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od Asuana.

Generalni sekretar egipatskog ministarstva za antikvitete Mustafa Vaziri rekao je da se vjeruje da je statua od pješčara sa tjelom lava i ljudskom glavom iz perioda Ptolemejskog kraljevstva.

Tokom radova u hramu Kom Ombo arheolozi su ranije ove godine pronašli bistu rimskog cara Marka Aurelija.

Egipatski zvaničnici se nadaju da će ovakva otkrića doprinijeti turizmu u Egiptu koji je ugrožen političkim previranjima poslije pobune 2011. godine.

]]>
Sun, 16 Sep 2018 17:51:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214776/arheolozi-u-egiptu-pronasli-statuu-sfinge-.html
Lansiran laser za proučavanje leda http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214718/lansiran-laser-za-proucavanje-leda.html Američka svemirska agencija (Nasa) lansirala je savremeni laser u orbitu namijenjen proučavanju leda i njegovog topljenja na Zemlji. ]]>

Satelit ICE Sat-2, težak pola tone, lansiran je s vojne baze u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Laser će istraživati slojeve polarnog leda i njegove promjene, navela je Nasa i dodala da misija košta više od jedne milijarde dolara.

Prethodna misija ICE Sat 1, koja je počela 2003. završena je 2009. i od tada Nasa nema u Zemljinoj orbiti satelit za proučavanje leda koji se topi usljed klimatskih promjena.

Nova misija će imati za cilj da prouči koliko će topljenje polarnog leda uticati na povećanje nivoa okeana na planeti.

]]>
Sat, 15 Sep 2018 21:28:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214718/lansiran-laser-za-proucavanje-leda.html
XS Max je najveći iPhone ikad http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214416/xs-max-je-najveci-iphone-ikad.html Iphone XS, iPhone XS Max i iPhone XR, novi su Appleovi iPhonei za 2018. ]]>

Biće u prodaji od 21. septembra, a najjeftiniji je XR po početnoj cijeni od 749 dolara. XS od 999 dolara, a XS Max od 1.099 je najveći iphone ikad.

IPhone XS Max je najveći telefon do sad, ima ogroman ekran od 6,5 inča. To je daleko veći od iPhone 8 Plus (5,5 inča).

Nakon Apple Watcha predstavljen je najnapredniji iPhone koji je ikada napravljen, iPhone XS. Dizajn je identičan iPhoneu X, osim što je dodata i zlatna boja. Sada je zaštićen od vode i prašine po standardu IP68.

iPhone XS radi na novom sistemskom čipu A12 Bionic, prvom na tržištu koji radi na 7-nanometarskom procesu i ima 6,9 milijardi tranzistora. Trebao bi donijeti do 50 odsto manji utrošak energije, uz jače performanse. 

iPhonea XS ima dvostruku 12-megapikselnu kameru, jednu širokouglu i jednu telefoto. Obje imaju optičku stabilizaciju. 

iPhone XS koštat će 999 dolara, koliko je koštao i iPhone X nakon što je predstavljen. Baterija bi trebala trajati do sat i po duže nego kod iPhonea X.

Osim standardnog, dolazi i veći iPhone XS Max, također s OLED ekranom, ali s dijagonalom od 6,5 inča. Rezolucija ovog zaslona je 2688 X 1242 piksela, što daje gustoću prikaza od 458 piksela po inču. Oba zaslona imaju kontrast od 1.000.000 nasprema 1.

iPhone XS i XS Max uz pomoć eSIM tehnologije imaju svojevrsni Dual SIM, nazvan "Dual SIM Dual Standby”, što znači da je napokon moguće imati dva broja na jednom iPhoneu.

iPhone XR je takođe predstavljen. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir te dolazi u šest boja - crni, bijeli, plavi, žuti, crveni, koralni. Zaštićen je od vode po standardu IP67 i ima LCD ekran koji Apple zove Liquid Retina. Nema 3D Touch, nego "Haptic touch", ima Face ID s istim sistemom kao u iPhoneu XS.

Prije telefona predstavljen je Apple Watch Series 4 u novom Appleovom sjedištu u Kupertinu. Apple Watch, je najprodavaniji sat na svijetu, a novom serijom mu je potpunosti promijenjen izgled, opremili su ga novim, 30 odsto većim ekranom do rubova koji su sada zaobljeni. Sat je tanji od prethodnika, ima novu početnu stranicu i znatno glasniji zvučnik. 

Biće dostupan od 21. septembra po cijeni od 399 dolara sa GPS-om i 499 sa mobilnim internetom.

"Svaki četvrti čovjek u svijetu u prosjeku ima jedan IOS uređaj", rečeno je na početku predstavljanja.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 21:55:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214416/xs-max-je-najveci-iphone-ikad.html
"El Ninjo" moguć ove zime http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214193/el-ninjo-moguc-ove-zime.html Ima 70 odsto šanse da će se vremenska pojava El Ninjo ponoviti prije kraja ove godine, ocjenjuje danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO). ]]>

Posljednji put se ta pojava osjetila na planeti 2015-2016 i uticala je na vremenske prilike širom svijeta, prenosi BBC.

Naučnici navode da ne očekuju da će ovog puta EL Ninjo biti tako intenzivan kao 2015-2016.

Prema (SMO), klimatske promjene utiču na tradicionalnu dinamiku ovih vremenskih pojava.

El Ninjo se obično razvija svakih pet do šest godina, a vjeruje se da su klimatske promjene uticale da, kako se očekuje, ovog puta razmak bude kraći.

El Ninjo je prirodna pojava koja uključuje promjene temperatura površine vode u Pacifiku, što utiče na vrijeme širom svijeta.

El Ninjo 2015-2016 bio je jedan od najjačih ikad zabilježen i uticao je na globalne temperature, tako da je 2016. bila rekordno topla godina.

Pored toplote ta pojava je takođe dovela do suše u Africi, zbog čega se proizvodnja hrane smanjila u mnogim zemljama na tom kontinentu. U Južnoj Americi bilo je poplava u Brazilu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Ova godina je počela sa pojavom suprotnom od El Ninja, takozvnom fazom La Ninja. Voda na Pacifiku tada je bila hladnija nego što je uobičajeno.

To je sada ublaženo i prema modelima Svjetske meteorološke organizacije postoji 70 odsto šanse da se El Ninjo razvije prije kraja ove godine, ali se očekuje da će manje uticati na vremenske promjene nego prije dvije godine.

"SMO ne očekuje da će ovaj El Ninjo biti tako moćan kao 2015-2016, ali će i dalje imati znatan uticaj", rekao je generalni sekretar te svjetske organizacije Peteri Talas.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 23:20:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214193/el-ninjo-moguc-ove-zime.html
Jeftiniji Ajfon će se zvati Ajfon XC? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214152/jeftiniji-ajfon-ce-se-zvati-ajfon-xc.html Ove nedjelje će biti održana (Epl) Apple konferencija, na kojoj se očekuje da budu predstavljena tri nova modela Ajfona. ]]>

Tokom događaja bi trebalo da budu predstavljena tri nova Ajfona: ažurirani Ajfon X, koji bi trebalo da nosi naziv Ajfon XS, veća verzija Ajfona (Ajfon XS Plus), kao i jeftiniji LCD model koji bi se mogao zvati Ajfon XC.

Ovo potvrđuje i slajd koji se nedavno pojavio, a stiže iz prezentacije jednog od kineskkih provajdera. Slajd takođe lista i cijene pomenutih telefona, a sugeriše da će Ajfon XC koštati 699 dolara, Ajfon XS će koštati 900 dolara, dok će se XS Plus model prodavati za 1000 dolara.

Još jedna fotografija koja je procurila sugeriše boje za dolazeći Ajfon XC. Ben Geskin je objavio seriju fotografija prototipova, koji prikazuju XC model u crvenoj, beloj i plavoj varijanti.

Kao i uvijek, moguće je da su ovi izvještaji netačni ili izmišljeni, a sve detalje ćemo zvanično saznati 12. septembra tokom Epl konferencije.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 19:34:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/214152/jeftiniji-ajfon-ce-se-zvati-ajfon-xc.html
Google slavi 20 godina, regulatori kažu da je previše moćan http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213944/google-slavi-20-godina-regulatori-kazu-da-je-previse-mocan.html Program za pretragu Google, 20 godina pošto su Leri Pejdž i Sergej Brin smislili da organizuju podatke s interneta, prerastao je u dominantnu silu u pametnim telefonima, videu na internetu, elektronskoj pošti, mapama i mnogo čemu drugom. Taj izvanredan uspjeh sada je naveo regulatore i zakonodavce širom svijeta da pitaju da li je kompanija postala previše moćna pošto njene sveprisutne usluge usisavaju osjetljive informacije o milijardama ljudi koji koriste te proizvode. ]]>

Njegov program za pretragu je postao glavni ulaz za internet, a digitalnim oglašavanjem je na putu da stvori 110 milijardi dolara prihoda ove godine. Veći dio tog prihoda ide preko njegovog operativnog sistema Android koji se nalazi u 80 odsto pametnih telefona u svijetu.

Google ima takođe glavni sajt za video snimke YouTube, najpopularniji brauzer Chrome, glavni imejl servis Gmail i mape koje koristi većina ljudi.

Nije loše za kompaniju koja je počela prije 20 godina s početnom investicijom od 100.000 dolara. Google i njene sestrinske kompanije u okviru Alphabet Inc. sada vrijede 800 milijardi dolara.

Google je više puta ponovio da se njegovi uglavnom besplatni proizvodi koriste toliko mnogo zato što ih ljudi vole.

Zbog njegovog uspjeha često se prave poređenja s Majkrosoftom.

U godini kada je Google nastao, 1998, američki regulatori su toliko brinuli zbog Majkrosoftove moći preko njegovog operativnog sistema Windows da su počeli da razmatraju prinudnu podjelu.

Mada je Majkrosoft ostao cio, višegodišnja bitka s vladom SAD i drugi sporovi s evropskim regulatorima omeli su tu kompaniju, što je pomoglo uspon Google-a i Apple-a.

]]>
Sat, 8 Sep 2018 09:50:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213944/google-slavi-20-godina-regulatori-kazu-da-je-previse-mocan.html
EU odobrila Eplu da kupi Šazam http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213812/eu-odobrila-eplu-da-kupi-sazam.html Evropska komisija odobrila je tehnološkoj kompaniji Epl (Apple) da kupi aplikaciju za prepoznavanje pjesama Šazam (Shazam) pošto je višemjesečnom istragom utvrđeno da time neće biti ugrožena konkurencija na striming tržištu. ]]>

Istragom je utvrđeno da Epl mjuzik i Šazam nude komplementarne usluge i da međusobno nijesu konkurencija.

Komisija je navela da spajanjem Epla i Šazama ne bi bili ugroženi drugi provajederi usluga za striming muzike.

Epl, koji ima drugi najveći servis za striming muzike u Evropi poslije Spotifaja (Spotify), prošle godine je najavio da namjerava da kupi Šazam. Spekuliše se da je Epl ponudio 400 miliona dolara.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 20:53:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213812/eu-odobrila-eplu-da-kupi-sazam.html
Gugl zna gdje ste i ako isključite tu opciju http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213745/gugl-zna-gdje-ste-i-ako-iskljucite-tu-opciju.html Da bi spriječili Gugl da to radi korisnici moraju da isključe opcije koje su uvijek uključene i koje ne pominju da pamte vaše lokacije ]]>

Gugl pamti mjesta na kojima su korisnici bili, čak i ako su oni isključili tu opciju, pokazuje izvještaj agencije AP. Ovaj problem bi mogao značajno da utiče na dvije milijarde android i epl uređaja koji za pretragu interneta koriste Gugl. 

Istraživanje, koje su verifikovali istraživači Univerziteta Prinston, izazvalo je dosta bure kod senatora i kongresmena u SAD. 

Gugl je u odgovoru naveo da kompanija korisnicima daje detaljne informacije o opcijama koje imaju i kako ih isključiti. 

Istraživanje je pokazalo da Gugl čuva podatke o mjestima na kojima ste bili, čak i ako ste isključili tu opciju. 

Na primjer:

  • Gugl napravi skrinšot vaše lokacije kada otvorite Gugl mape (Google maps)
  • Automatsko ažuriranje vremenskog stanja na androidu takođe prikazuje gdje se korisnik nalazi
  • Pretrage koje nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju tačnu geografsku širinu i dužinu mjesta na kojem je korisnik
]]>
Thu, 6 Sep 2018 09:11:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213745/gugl-zna-gdje-ste-i-ako-iskljucite-tu-opciju.html
"Apple" ća besplatno menjati "Iphone 8" http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213643/apple-ca-besplatno-menjati-iphone-8.html Kako je saopšteno iz kompanije "Apple" kod malog procenta telefona "Iphone 8" koji su se u prodaji našli u prvih šest mjeseci nakon izlaska na tržište, registrovani su fabrički kvarovi koji mogu da dovedu do restartovanja, zamrzavanja ili nemogućnosti uključenja. ]]>

Problem je uočen samo na ''Iphone 8'' modelima (ne i na "Iphone 8 plus"), a vlasnici ovih telefona koji su ih kupili u pomenutom periodu mogu da provjere na sajtu "Apple" da li se njihovi uređaji nalaze u ovoj grupi.

Kompanija je otvorila i poseban servis za zamjenu (Logic Board Replacement Program).

Ukoliko je to slučaj, "Apple" će zamjeniti telefon besplatno. Pri tome potrebno je obratiti pažnju, da ako na telefonu postoje neka fizička oštećenja (na primjer slomljeni ekran), ona moraju da budu popravljena (po regularnom cjenovniku), prije nego što se izvrši zamjena telefona.

Akcija će trajati dok ne isteknu tri godine od početka prodaje ''Iphone 8'', a korisnicima kojima se zamjene telefoni neće se produžavati garancija.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 23:10:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/213643/apple-ca-besplatno-menjati-iphone-8.html