RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/rss.html Izveden probni let rakete koja će ljude voditi u svemir http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/209507/izveden-probni-let-rakete-koja-ce-ljude-voditi-u-svemir.html Raketa "Novi pastir" poletjela je iz zapadnog Teksasa u SAD, a nakon što se kapsula odvojila od glavnog tijela rakete, dostigla je visinu od 119 kilometara, prenosi AP. ]]>

Putnik je bila lutka "Manekin Skajvoker" nazvana po čuvenom liku iz "Ratova zvijezda" Anakinu Skajvokeru.

Let je trajao 11 minuta i kapsula je bezbjedno sletjela na zemlju. To je bio deveti probni let rakete kompanije "Blu oridžin", navodi AP.

Kompanija bi tek trebalo da najavi kada će početi letovi u svemir i koliko će koštati.

Bezosu je trenutno konkurencija Ričard Brenson, vlasnik kompanije "Virdžin galaktik", koja bi, prema najavama, trebalo da ove godine pošalje prve turiste u svemir. Za Brensonove letove prijavilo se oko 500 ljudi, a karta košta oko 250.000 dolara.

Bezos je trenutno "težak" oko 150 milijardi dolara, kako navodi Blumberg, dodajući da je njegovo bogatstvo premašuje bogatstvo osnivača "Majkrosofta" Bil Gejtsa za 55 milijardi dolara.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 22:39:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/209507/izveden-probni-let-rakete-koja-ce-ljude-voditi-u-svemir.html
Potvrđena autentičnost ostataka Nikolaja II http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/209190/potvrdjena-autenticnost-ostataka-nikolaja-ii.html Nova analiza DNK izvršena na ostacima posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice potvrdila je njihovu autentičnost, rekli su danas ruski istražitelji. ]]>

Rezultati tog testa bi mogli da navedu Rusku pravoslavnu crkvu da prizna ostatke kao autentične i dozvoli njihovu vjersku sahranu.

Više dosadašnjih analiza je potvrdilo da kosti zaista pripadaju posljednjim Romanovima, međutim crkva, kojom dominiraju konzervativci, nikada ih nije priznala.

Novi testovi, izvršeni na zahtjev crkve, "pokazali su da je riječ o ostacima nekadašnjeg cara Nikolaja Drugog, njegove porodice, i slugu", saopštio je Istražni komitet, institucija zadužena za rješavanje glavnih kriminalnih slučajeva u Rusiji.

Kako je navedeno, bilo je potrebno ekshumirati ostatke cara Aleksandra Trećeg, pretposljednjeg ruskog cara, da bi se dokazalo da se radi o "ocu i sinu".

Portparol crkve Vladimir Legojda rekao je da je sveštenstvo "s pažnjom" ispitalo rezultate i pozdravio je "transparentnu atmosferu" istrage koju su sprovele ruske vlasti, započete 2015. i koja još traje.

Nikolaja Drugog, njegovu ženu Aleksandru, ćerke Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju i sina Alekseja streljali su boljševici u Jekaterinburgu u noći između 16. i 17. jula 1918. Sa njima je streljano i četvoro slugu koji su odbili da napuste carsku porodicu.

Carska porodica je kanonizovana 2000. godine, a 16 godina kasnije za sveca je proglašen i njihov ljekar Jevgenij Botkin, koji je streljan sa njima.

Otkrivene 1979, kosti Nikolaja Drugog, carice Aleksandre i troje njihove djece sahranjene su u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu 1998, uz ceremoniju koju je tadašnji ruski patrijarh ignorisao. Sa njima su sahranjene i streljane sluge.

Ostaci za koje se vjeruje da pripadaju preostaloj djeci posljednjeg cara, princu Alekseju i princezi Mariji, otkriveni su 2007. ali još uvijek nijesu sahranjeni, zbog nedostatka dogovora države i crkve.

Ruski patrijar Kiril bi večeras trebalo da predvodi litiju u znak sjećanja na Nikolaja Drugog i njegovu porodicu na mjestu njihovog ubistva, kod manastira podignutog u njihovu čast na mjestu nekadašnjeg doma trgovca Ipatijeva, u čijem podrumu je carska porodica streljana.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 21:48:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/209190/potvrdjena-autenticnost-ostataka-nikolaja-ii.html
Otkrili najstariju boju na svijetu http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208804/otkrili-najstariju-boju-na-svijetu.html Istraživači su otkrili pigmente, koje je proizvela prastara mikroskopska cijanobakterija, nakon što su izvadili komade 1,1 milijardi godina starog morskog crnog škriljca duboko ispod pijeska Sahare u Mauritaniji, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu PNAS. ]]>

Naučnici su saopštili da su pigmenti "najstarija biološka boja" i da su više od pola milijarde godina stariji od prethodnih sličnih otkrića.

"Svjetloružičasti pigmenti su molekularni ostaci hlorofila koje su proizveli fotosintetski organizmi nastanjeni u prastarom okeanu, koji je odavno nestao", izjavila je naučnica sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) Nur Gueneli, koja je otkrila molekul tokom svog istraživanja u okviru doktorskih studija.

Istraživači su razbili u prah stijene stare milijardu godina i iz njih izvukli i analizirali molekule prastarih organizama. Ostaci su u rasponu od krvavocrvene do jarkoljubičaste u svom koncentrisanom obliku, a svjetloružičaste kad su razređeni, saopštili su naučnici.

"Precizne analize prastarih pigmenata potvrđuju da je sićušna cijanobakterija dominirala osnovom prehrambenog lanca u okeanima prije milijardu godina, što pomaže u objašnjenju zašto u to doba životinje nijesu postojale", rekla je Gueneli.

Stijene je prije desetak godina na univerzitete poslala naftna kompanija koja je tražila naftu u saharskoj pustinji.

"Svaka stvar ima boju, a boje nas vraćaju u početak vremena. Ispravniji termin kojim bi se opisalo otkriće bio bi da je to najstarija organska biološka boja", rekao je njemački naučnik sa ANU Johen Broks, viši istraživač koji sarađuje na toj studiji.

To znači da su naučnici pronašli molekul sa biološkim pigmentom star više od milijardu godina, koji je sačuvan do danas. Broks smatra da je to isto kao kada bismo, poslije 100 miliona godina pronašli ostatke kože dinosaurusa sa još netaknutom bojom životinje.

"Činjenica da takav pigment može da preživi toliko dugo vremena izaziva u nama radoznalost i čuđenje", zaključuje on.

]]>
Sat, 14 Jul 2018 16:11:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208804/otkrili-najstariju-boju-na-svijetu.html
Apple prestaje da proizvodi iPhone X i iPhone SE? http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208783/apple-prestaje-da-proizvodi-iphone-x-i-iphone-se.html Kompanija, koja se bavi istraživanjem i analizom u sferi IT industrije i interneta, BlueFin Research navodi da Apple namjerava da stopira proizvodnju svog prošlogodišnjeg modela iPhone X kao i, već pomalo zastarjelog, iPhonea SE. ]]>

Razlog za to krije se u Appleovoj odluci da se u potpunosti posveti proizvodnji tri nova ovogodišnja iPhone modela, koji će zvanično biti predstavljani na jesen. 

Apple, do kraja ove godine, planira da na tržište plasira oko 91 milion novih iPhonea, dok bi 2019. trebalo da bude isporučeno oko 92 miliona primjeraka, tri nova modela, iPhonea. 

Apple te brojeve zasniva na zaključku da su korisnici prethodnih iPhone modela ove godine, konačno, spremni na prelazak na novije uređaje, što protekle godine nije bio slučaj. 

Po izlasku na tržište, očekuje se da će tokom sljedeća četiri kvartala biti isporučeno, redom, 20, 60, 45 i 40 miliona komada tri nova modela iPhonea. 

Prema dostupnim predviđanjima, najviše bi trebalo da se prodaje najveći model iPhonea sa 6,5-inčnim OLED ekranom i osnovni model sa LCD ekranom od 6,1 inča.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 08:21:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208783/apple-prestaje-da-proizvodi-iphone-x-i-iphone-se.html
Tesla će godišnje proizvoditi 500.000 automobila http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208680/tesla-ce-godisnje-proizvoditi-500000-automobila.html Američki proizvođač električnih vozila potpisao je sa vlastima Šangaja sporazum o izgradnji fabrike kapaciteta pola miliona automobila godišnje. ]]>

Fabrika koja će imati zvaničan naziv "Gigafactory 3", nalaziće se u Lingangu, u blizini šangajske zone slobodne trgovine. 

Teslin pogon biće prvo postrojenje takve vrste u Kini koje će u potpunosti biti u stranom vlasništvu i vjerovatno najveća strana investicija u šangajskom proizvodnom sektoru. 

Memorandum o razumijevanju koji su potpisale dvije strane predviđa da će se u okviru nove "gigafabrike" odvijati sve djelatnosti, od razvojno-istraživačkih, do proizvodnih i prodajnih, piše South China Morning Post. 

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne tokom prvih mjeseci 2019.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je prvi čovjek Tesle, Ilon Mask, koji je u prošlosti kritikovao politiku kineskih vlasti kojom je bilo propisano da strani proizvođači automobila – ukoliko žele da izrađuju vozila u Kini - moraju najprije da osnuju zajedničko preduzeće sa domaćim partnerima sa vlasničkim udjelom 50:50, a zatim mogu da grade fabriku. 

Kina je u međvremenu najavila da planira da 2022. ukine ovaj propis za kompanije koje izrađuju automobile sa alternativnim pogonskim sistemima, poput električnih, što će omogućiti Tesli da samostalno izrađuje svoje modele u toj zemlji. 

]]>
Wed, 11 Jul 2018 09:13:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208680/tesla-ce-godisnje-proizvoditi-500000-automobila.html
Pronađena nova, zastrašujuća, vrsta ose http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208589/pronadjena-nova-zastrasujuca-vrsta-ose.html Nova vrsta ose, koja ima ogromnu žaoku iz koje istiskuje otrov, pronađena je u prašumama Amazonije, piše Dejli mejl. ]]>

Nova vrsta osa, nazvana "clistopyga crassicaudata" je parazitska vrsta, koja ne samo da ima dugu žaoku nego i vrlo široku u poređenju s drugim osama”, piše u članku objavljenom u Zootaxa magazinu. 

Njihov jak otrov je u stanju da paralizuje žrtvu, prije nego što osa izlegne jaje unutar tijela.

Međunarodni tim naučnika kaže da se ta neobična vrsta ose može naći između Anda i na podneblju prašuma Amazonije.

"Već duže vrijeme proučavam tropske parazitske osice i nikada nijesam vidio nešto ovome nalik", istakao je profesor Ilari E. Seksjervi sa Univerziteta Turku.

Otrovom parališu, pa polažu jaja u žrtvu

Parazitske ose ležu jaja unutar paukova i dugačkim žaokama istiksuju otrov u tijelo izabrane žrtve, koji paralizuje žrtvu. Larva koju položi jede pauka i sva dostupna paukova jajašca. Sve ženske ose imaju žaoku za lučenje otrova. Organ kojim stavljaju jaja unutar domaćina funkcioniše i kao žaoka, dugačak i pogodan za dosezanje životinja koje, na primer, žive unutar stabala.

“Ne znamo sigurno koju vrstu pauka ove vrste više vole”, kaže profesor Seksjervi. “Divovska žaoka izgleda kao sofisticirano oružje, i mi tek još nagađamo njegovu svrhu.”

 

]]>
Tue, 10 Jul 2018 23:45:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208589/pronadjena-nova-zastrasujuca-vrsta-ose.html
Sojuz prvi put leti s kamerama http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208585/sojuz-prvi-put-leti-s-kamerama.html Ruski kosmički brod za snabdijevanje sjutra će, prvi put, ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici krenuti sa instaliranim kamerama, saopštila je ruska državna kosmička korporacija "Roskosmos". ]]>

Kamere će snimati let nosača rakete "Sojuz-2.1" koja će poletjeti iz kosmičke luke Bajkonur kako bi teretni kosmički brod "Progres MS-09" lansirala do ispostave u orbiti, navodi "Roskosmos", prenosi Tas s.

"Sistemi video-kontrole instalirani su na kosmičkom brodu radi kontrole leta rakete", objašnjava ruska kosmička agencija.

U budućnosti, "Roskosmos" namjerava da video-snimke sa video-kamera na kosmičkim brodovima integriše u većinu kompanija za lansiranje kosmičkih brodova kako bi popularizovala istraživanje svemira.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 10:29:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208585/sojuz-prvi-put-leti-s-kamerama.html
I Nissan krio podatke o emisiji gasova i potrošnji http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208505/i-nissan-krio-podatke-o-emisiji-gasova-i-potrosnji.html Poznati proizvođač automobila Nissan je priznao da su izmjereni podaci koji se odnose na nova vozila u Japanu mijenjani. ]]>

Kako je saopšteno, promijenjeni su rezultati testa emisije izduvnih gasova i potrošnje goriva. Nissan je zbog toga izrazio žaljenje, ali navodi da su stvarni podaci i dalje u okvirima dozvoljenih normi i da bezbjednost automobila nije narušena. 

Portparol kompanije je potvrdio da je istraga o ovom slučaju u toku. Nissan je još u septembru 2017. priznao da su fabričke testove novih vozila vršili zaposleni koji nijesu bili ovlašćeni za taj posao. 

Tada je izbio skandal zbog koga je preko milion vozila japanskog proizvođača moralo da bude podvrgnuto ponovnom ispitivanju. 

Podsjećamo, u junu je prvi čovjek japanskog proizvođača automobila Subaru podnio ostavku zbog sličnog skandala u vezi sa lažnim podacima o emisiji gasova i potorišnji goriva vozila ove marke. 

Subaru je utvrdio da se netačni podaci odnose na preko 1.800 automobila te marke, što je koštalo položaja direktora Jasujukija Jošinagu.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 23:52:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208505/i-nissan-krio-podatke-o-emisiji-gasova-i-potrosnji.html
Godišnjica izrade nuklearnog oružja http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208462/godisnjica-izrade-nuklearnog-oruzja-.html Nekada tajna pustinjska baza Los Alamos u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko obilježava 75 godina od kada je naučnik Robert Openhajmer pozvao istaknute stručnjake u to mjesto radi izrade prvog nuklearnog oružja u svijetu. ]]>

Godišnjica se obilježava u jeku priprema nacionalne biblioteke "Los Alamos" za promjenu rukovodstva, prenijela je agencija AP.

Iz Los Alamosa je saopšteno da je laboratorija proslavila godišnjicu u julu različitim manifestacijama.

Direktor te laboratorije Teri Volas rekao je da su SAD vođene inicijalnim planom povezivanja talentovane radne snage za rješavanje nekih od najtežih problema u svijetu.

Tokom 1940-ih naučnici koji su radili u tada tajnoj pustinjskoj bazi Los Alamos, razvili su atomsku bombu u okviru Projekta "Menheten" pred kraj Drugog svjetskog rata.

Taj tajni program je obezbijedio obogaćeni uranijum za atomsku bombu. U projekat su bile uključene i laboratorije iz Ouk Ridža u državi Tenesi i Hanforda u Vašingtonu.

Dvije atomske bombe bačene su na japanske gradove Hirošima i Nagasaki, čime je okončan Drugi svjetski rat. Više od 210.000 ljudi je poginulo u dva japanska grada, a milioni su godinama umirali od radijacione i drugih bolesti izazvanih atomskim zračenjem.

]]>
Sun, 8 Jul 2018 23:45:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208462/godisnjica-izrade-nuklearnog-oruzja-.html
Turistički letovi u svemir http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208257/turisticki-letovi-u-svemir.html Kompanija "Blue Origin" će od sljedeće godine svojim raketama slati turiste u svemir. ]]>

U putničku kapsulu veličine 15 metara kubnih može stati šest svemirskih turista, a let će trajati desetak minuta.

Cijena karata za sada nije poznata.

Rakete će dostizati visinu od oko 100 kilometara i slijetaće vertikalno na zemlju.

Probni letovi sa putnicima trebalo bi uskoro da budu izvedeni sa lansirne rampe u Zapadnom Teksasu.

Oni će tokom leta biti u bestežinskom stanju.

Kapsula će se na zemlju spuštati pomoću padobrana.

Sličnu svemirsku atrakciju zainteresovanima je ponudio i Ričard Branson još prije deset godina, preko svoje kompanije “Virgin Galactic”.

On je tada prodao čak 700 karata po cijeni od 250 000 dolara.

Turisti do danas nisu poletjeli, ali bi se to moglo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci.

]]>
Fri, 6 Jul 2018 23:48:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208257/turisticki-letovi-u-svemir.html
Dron udario u nuklearnu elektranu http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208039/dron-udario-u-nuklearnu-elektranu.html Međunarodna organizacija Grinpis (Greenpeace) saopštila je da su njeni aktivisti zakucali bespilotnu letjelicu u francusku nuklearnu elektranu, kako bi ukazali na slabe mjere bezbjednosti u tom objektu. ]]>

Dron, ofarban tako da podsjeća na malog supermena, udario je u kulu nuklearne elektrane, udaljene oko 30 kilometara od Liona, vidi se na snimku koji je Grinpis danas objavio.

Ta grupa aktivista za zaštitu životne sredine navela je da dron nije mogao da nanese štetu i da je njihov čin pokazao slabu nuklearnu bezbjednost u Francuskoj, zavisnoj od nuklearne energije koju koristi za oko 75 odsto svojih energetskih potreba.

Grinpis je i ranije imao slične akcije, a 19 njegovih aktivista prošle nedjelje je osuđeno na uslovne kazne zatvora, zbog upada u jednu nuklearnu elektranu novembra prošle godine.

]]>
Tue, 3 Jul 2018 22:28:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/208039/dron-udario-u-nuklearnu-elektranu.html
Facebook dijelio podatke korisnika s IT kompanijama http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207890/facebook-dijelio-podatke-korisnika-s-it-kompanijama.html Nije tajna da je Facebook dijelio korisničke podatke sa proizvođačima uređaja i softvera kao dio svojih partnerstava sa njima. Međutim, sada je obim tih sporazuma postao nešto jasniji. ]]>

Facebook je odgovorio na zahtjev "House Energy & Commerce" komiteta da dostavi podatke sa odgovorima na 747 stranica, u kojima se detaljno objašnjava sporazum o razmjeni podataka društvene mreže sa drugim kompanijama.

Kako je istaknuto, Facebook je dijelio korisničke informacije sa 52 firme, uključujući kineske kompanije kao što su Alibaba, Huawei, Lenovo i Oppo - a za neke od njih smo već znali.

Facebook je za sada već okončano partnerstvo sa 38 ovih kompanija, a za još sedam njih partnerstvo ističe u julu 2018. i sa još jednom u oktobru.

Tri partnerstva će se nastaviti, kako je istakao Facebook. Apple ima ugovor koji se nastavlja nakon oktobra, Amazon takođe ima sporazum, dok je kompaniji Tobii potrebno ovo partnerstvo za eye-tracking aplikaciju koja Facebook omogućava dostupnim ALS pacijentima.

Takođe, tu su još uvijek aktuelne alijanse sa kompanijama Alibaba, Mozilla i Opera da se omoguće Facebook obavještenja u browserima, mada ovo neće uključivati pristup podacima prijatelja.

Facebook je takođe priznao da je developerima eksternih aplikacija dao više od šest mjeseci dodatnog vremena da obustave svoje prakse prikupljanja podataka, nakon implementacije strožijih kontrola dijeljenja u 2014. godini, uključujući Hinge i Spotify.

Iako navedena partnerstva nijesu bila neopravdana u svojim namjerama, postoji zabrinutost da je Facebook koristio semantiku za dijeljenje podataka izvan FCT dekreta o odobrenju, koji zahtijeva da sajt dobije dozvolu prije prikupljanja većeg broja podataka nego što to dozvoljavaju podešavanja privatnosti korisnika.

Tvrdilo se da su vendori u ovim partnerstvima bili dobavljači, a ne treće strane, a Facebook u svom novom odgovoru tvrdi da nije kršio odredbu.

Dokument dolazi otprilike dvije nedjelje nakon što je Facebook Kongresu isporučio 452 stranice sa odgovorima na pitanja na koja Mark Zuckerberg nije odmah odgovorio tokom svog nedavnog svjedočenja. Međutim, i dalje nije objašnjeno sve.

Facebook nije objasnio zbog čega nije provjeravao aplikacije kao što je "thisismidigital life" iz Cambridge Analytica skandala, kao i da li je razmišljao ili ne o implementiranju naknade umjesto prikazivanja oglasa. Nova serija odgovora može biti korisna, ali ipak neće zadovoljiti sve koji zahtijevaju da znaju kakve su bile Facebookove prakse u procesu prikupljanja podataka.

]]>
Mon, 2 Jul 2018 09:13:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207890/facebook-dijelio-podatke-korisnika-s-it-kompanijama.html
Osmogodišnjak upisao fakultet http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207829/osmogodisnjak-upisao-fakultet.html Dječak iz Belgije koji je sa osam godina završio srednju školu uskoro će krenuti na fakultet. ]]>  

Za samo 18 mjeseci Loran Simon, čiji je otac Belgijanac a majka Holanđanka, završio je šestogodišnje školovanje i diplomu je uzeo sa ostalim 18-godišnjacima.

Njegovi roditelji tvrde da je koeficijent inteligencije dječaka 145, prenosi Bi-Bi-Si.

Loran je za belgijski radio RTBF rekao da mu je omiljeni predmet matematika, jer je, kako je objasnio, opširna – ima statistiku, geometriju, algebru.

Dva mjeseca poslije završene srednje škole, Loran kreće na fakultet. Otac kaže da je Loran imao problema kada je bio mlađi da se igra sa ostalom djecom i da ga nijesu posebno interesovale igračke.

Loran je rekao da je ranije želio da bude hirurg ili astronaut, ali sada razmišlja da se bavi kompjuterima.

„Ako sjutra odluči da bude stolar, to nam neće biti problem, sve dok je on srećan“, istakao je Loranov otac.

 

]]>
Sun, 1 Jul 2018 10:21:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207829/osmogodisnjak-upisao-fakultet.html
Previše vremena trošimo na savršene fotografije http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207764/previse-vremena-trosimo-na-savrsene-fotografije.html Društvene mreže pružaju velike mogućnosti, ali i nose rizike, posebno za mlade ljude, kazala je specijalistkinja za društvene medije, Danica Čelebić. ]]>

Dan društvenih medija obilježava se danas. Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da je Instagram najštetnija društvena mreža za mentalno zdravlje mladih, dok Jutjub ima najpozitivniji uticaj.

"To je interesantno istraživanje. Dosta zavisi od korisnika i načina kako će upotrebljavati društvene mreže. Na Instagramu svi teže da im fotografije, pa i oni budu perfektni, što je faktički nemoguće. Puno vremena se troši na savršene fotografije. Ljudi ne bi trebalo da to rade", kazala je Čelebić.

Prema njenim riječima, svako bira način na koji želi da koristi društvene medije.

"Postoje dobre i loše strane. Ljudi bi trebalo da obrate pažnju šta sve objavljuju na društvenim mrežama, jer to može imati uticaj i prilikom zapošljavanja. Da li će se objaviti neki selfi iz provoda ili ljutiti tvit, sve to utiče na formiranje onlajn identiteta osobe, do kojeg je lako doći. Sve je danas dostupno", pojašnjava Čelebić.

Takođe, kako dodaje, veliki problem predstavlja i onlajn maltretiranje kod mladih  (bullying).

"U svijetu je oko 70 odsto mladih na internetu i često je teško pronači granicu onlajn maltretiranja".

Ona je dodala da za mlade osobe nije dobro da komuniciraju sa nepoznatim osobama na internetu.

"Tu bi trebalo i roditelji da se uključe i edukuju, da bi znali kako da usmjere djecu".

Čelebić kaže da imamo veliki broj društvenih mreža, zbog različitih osobina ljudi.

]]>
Sat, 30 Jun 2018 09:05:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207764/previse-vremena-trosimo-na-savrsene-fotografije.html
Student izmislio "airbag" za telefon http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207676/student-izmislio-airbag-za-telefon.html Student njemačkog univerziteta Elen, Filip Frenzel, izumio je "airbag" za telefone - mehanizam koji uz posebne senzore detektuje kada telefon pada, da bi zatim aktivirao opruge koje ga čuvaju od udara. ]]>

]]>
Sat, 30 Jun 2018 08:18:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207676/student-izmislio-airbag-za-telefon.html
Apple i Samsung okončali sedmogodišnji spor http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207582/apple-i-samsung-okoncali-sedmogodisnji-spor.html Američki Apple i južnokorejski Samsung nagodbom su okončali sedmogodišnju bitku vezanu za dizajn pametnih telefona, koja je na kraju stigla do Vrhovnog suda SAD. ]]>


Ljuti rivali su poslali u srijedu obavještenje sudiji američkog Okružnog suda Lusi Koh o tome da su postigli nagodbu. Uslovi nagodbe nijesu otkriveni, prenosi agencija AP.

Dva svjetska tehnološka giganta došla su do rješenja spora mjesec dana nakon što je porota zaključila da Samsung duguje Appleu 539 miliona dolara zbog kopiranja izvjesnih inovacija na Ajfonu i njihove primjene na određenim Samsungovim konkurentnim proizvodima.

Presuda je donijeta nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država objavio 2016. godine odluku o tome da dio ranije odštete dodijeljene Appleu treba da bude preispitan.

Apple je tražio više od milijardu dolara na posljednjem suđenju, dok je Samsung tvrdio da treba da plati samo 28 miliona dolara.

]]>
Thu, 28 Jun 2018 23:49:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207582/apple-i-samsung-okoncali-sedmogodisnji-spor.html
Folksvagen otvorio fabriku u Ruandi http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207523/folksvagen-otvorio-fabriku-u-ruandi.html Njemački proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) otvorio je prvu fabriku automobila u Ruandi što je važan korak za tu istočnoafričku zemlju koja pokušava da smanji uvoz polovnih automobila iz Azije. ]]>

Predsjednik Ruande Pol Kagame rekao je da Afrika ne bi trebalo da bude otpad za polovne stvari.

"Afrika i Ruanda zaslužuju bolje i to je jedan način da pokažemo da možemo da priuštimo to", rekao je Kagame.

Prošle godine 300.000 automobila je registrovano je u Ruandi u kojoj živi 12 miliona ljudi, pokazuju zvanični podaci. Većinom su to polovna vozila iz Japana.

Direktor Folksvagena za Južnu Afriku Tomas Šafer rekao je da su relativna bezbjednost i ekonomska stabilnost Ruade podstakli tu kompaniju da počne da radi u toj državi.

On je rekao da bi u prvoj fazi Folksvagen u Ruandi trebalo da zaposli oko 1.000 ljudi.

]]>
Wed, 27 Jun 2018 23:48:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/207523/folksvagen-otvorio-fabriku-u-ruandi.html
Nova pravila EU glavobolja internet gigantima http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/206939/nova-pravila-eu-glavobolja-internet-gigantima.html Evropa predlaže da se ukloni ključna pravna zaštita koju uživaju Google, Facebook i drugi internet giganti. ]]>

Kada korisnici uploaduju sadržaj na društvene mreže, video sajtove i druge digitalne platforme, kompanije koje upravljaju ovim servisima nijesu odgovorne za provjeru da li ubačeni materijal krši autorska prava.

Nova pravila Evropske unije, postavljena za glasanje u srijedu, mogla bi izmijeniti ovaj dugogodišnji pristup, tako što će veb servise primorati da aktivno sprečavaju objavu sadržaja zaštićenog autorskim pravima na svojim sajtovima i aplikacijama. Uredba bi izdavačima takođe omogućila nova zakonska prava u okviru traženja nadoknade za djelove članaka koje Google i drugi agregatori vijesti objavljuju na mreži. 

Glasanje koje predstoji je dio šire akcije protiv tehnoloških kompanija. Kako svijet postaje sve podložniji uticaju internet giganata poput Google-a i Facebooka, regulatori i kreatori polisa počinju da dovode u pitanje prethodne pristupe kompanija iz ovog sektora. 

Ishod glasanja u srijedu će pomoći u određivanju pozicije EU parlamenta, pred završne pregovore o prilagođavanju pravila prije nego što ona postanu zakon. Ovome je prethodilo žestoko lobiranje, koje je tehnološke gigante i internet aktiviste stavljalo protiv izdavača, autora i umjetnika. 

Vlasnici autorskih prava za muziku, fotografije i druge sadržaje kažu da su potrebna pravila kako bi se pregovaralo o pravičnoj kompenzaciji za njihov rad od veb kompanija kao što su Google i Facebook, za koji tvrde da indirektno profitiraju iz prikazivanja sadržaja vlasnika autorskih prava. 

"Ove platforme monopolizuju tržište kako bi se pristupalo kulturnim sadržajima na internetu", istakla je Veronique Desbrosses, generalni direktor za GESAC - evropsko udruženje autorskih grupa. "Tehnološki giganti ne plaćaju kreatorima pošteno," dodala je ona. 

Trenutna pravila EU štite platforme od zakonske odgovornosti za ono što se pojavljuje na njihovim veb lokacijama sve dok ih neko ne obavijesti o tome, poput situacija kada korisnici zastupaju terorističku propagandu. Nakon ovoga se od kompanija zahtijeva da odstrane ilegalni sadržaj.

Kada su autorska prava u pitanju, servisi kao što je Google-ov YouTube već koriste tehnologiju koja skenira i identifikuje zaštićeni sadržaj koji se uploaduje na servis. Vlasnici autorskih prava potom mogu zahtijevati ili da se sadržaj ukloni ili mogu odlučiti da zarađuju novac tako što će postaviti oglase i dijeliti prihod sa korisnikom koji je okačio sadržaj. 

Google-ov sistem, poznat kao Content ID, pomogao je kompaniji da vlasnicima autorskih prava plati oko dvije milijarde eura posljednjih godina, izjavio je u utorak Marco Pancini, direktor javne politike EU u Google-u. 

Prema novim pravilima, Google i Facebook bi mogli biti u obavezi da spriječe da se određeni radovi autora uopšte pojavljuju na njihovim veb lokacijama, ukoliko vlasnici prava to zahtijevaju. Ovo će stvoriti pravne glavobolje za kompanije i vjerovatno će zahtijevati od njih da dobiju i licence za materijal koji se objavljuje.

Internet aktivisti su zabrinuti zbog toga što bi nova pravila mogla ograničiti pravo na slobodu izražavanja na internetu. 

]]>
Thu, 21 Jun 2018 08:44:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/206939/nova-pravila-eu-glavobolja-internet-gigantima.html
Tesla otpušta 3 hiljade radnika http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/206282/tesla-otpusta-3-hiljade-radnika.html Proizvođač električnih automobila Tesla otpustiće više od tri hiljade zaposlenih u pokušaju da kompanija smanji troškove i postane profitabilna, piše Reuters. ]]>

Prema e-mailu koji je izvršni direktor te kompanije i milijarder Elon Musk poslao radnicima u utorak, da bi firma napokon počela ostvarivati dobit, moraće da otpusti devet odsto od preko 37 hiljada radika.

Kompanija godišnju dobit nije ostvarila u zadnjih 15 godina, prenosi SEEbiz.

"Pokreće nas misija da ubrzamo svjetski prelaz na održivu i čistu energiju, ali to nikad nećemo uspjeti ako ne dokažemo da prvo možemo ostvariti održivi profit", napisao je Musk u e-mailu svojim zaposlenima, a poslije na Twitteru objavio da je odluka da otpusti nekoliko hiljada radnika bila teška, ali neophodna.

Prema pisanju Reutersa, Muskova kompanija već neko vrijeme pokušava da dostigne magični broj u serijskoj proizvodnji svog Modela 3 od pet hiljada automobila sedmično, a prema zadnjoj izjavi Muska to bi trebalo i da ostvare krajem juna.

Ipak, na te produkcione napore troše ogromne količine novca. Slobodni novčani tok, ključni pokazatelj finansijskog zdravlja kompanije, proširio se s negativnih 277 miliona USD u zadnjim mjesecima prošle godine na milijardu UD u prvom kvartalu.

]]>
Wed, 13 Jun 2018 23:49:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/206282/tesla-otpusta-3-hiljade-radnika.html
Stižu revolucionarne promjene svjetala automobila http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/206088/stizu-revolucionarne-promjene-svjetala-automobila.html Farovi vozila koji "iscrtavaju" prelaz preko ulice da bi pomogli pješaku da je pređe, pozdravljanje vozača uzajamnim prikazivanjem imena svjetlima ili osvjetljavanje prepreke na kolovozu da bi se neko drugi upozorio, neke su od revolucionarnih promjena zahvaljujući kojima će farovi automobila uskoro postati mnogo više od sredstva da se samo osvijetli put. ]]>

"Krećemo od čisto tehničkog osvjetljenja, i idemo ka realnim scenarijima", sa oduševljenjem priča Kristof Lelinj, direktor istraživanja i razvoja sistema vidljivosti francuskog dobavljača auto-djelova Valeo.

U mraku tunela za testiranje svog istraživačkog centra u Bobinjiju, kod Pariza, taj proizvođač opreme, koji tvrdi da je vodeći u svijetu po osvjetljenju, isprobava svoje buduće proizvode.

Zaustavljen automobil, opremljen sofisticiranim LED svjetlima, projektuje na asfaltu animirani "pješački prelaz" ispred osobe koju je sistem uoči na ivici kolovoza. Ta svjetlosna animacija toj osobi znači da je primijećena i da joj vozilo daje prednost.

Obično pješak koji čeka da pređe nastoji da vidi oči vozača da bi se uvjerio da ga je primijetio. Ali, sa očekivanim dolaskom autonomnih vozila, mora se izmisliti nešto drugo. "Moramo da nađemo način komunikacije pješaka i automobila jer neće biti vozača", kaže Lalinj.

Uz pomoć kamere, automobil koji je testirao Valeo, može na asfaltu projektovati sve vrste informacija, kao što su linije i druge oznake na kolovozu i strelice za pokazivanje smjera u kojem će vozilo skrenuti. Takođe može jarko osvijetliti neko zaustavljeno vozilo kako bi upozorio vozača da ga uoči.

Te nove funkcije će doći posle 2020. godine zahvaljujući razvoju LED tehnologije koji obuhvata samo jedno malo kućište kao čvorište izuzetno moćnog osvjetljenja čije se mnogobrojne komponente kontrolišu pojedinačno da bi se dobio isti efekat kao što je slika na ekranu kompjutera.

Prve verzije koje omogućavaju šire osvjetljavanje puta u smjeru skretanja, već su na tržištu.

Ali Ektor Frati, osnivač sajta za praćenje te tehnologije drivingvisionnews.com, kaže da velika revolucija osvćetljenja dolazi od pojave sistema protiv zasljepljivanja, kojom su već opremljeni vrhunski modeli s prednjom kamerom.

Ona omogućava trajno korišćenje dugih svjetala farova, bez zasljepljivanja vozača vozila koja stižu iz suprotnog smjera. Kamera detektuje vozilo koje ide u suprotnom smjeru, te kompjuter gasi samo onoliki dio opsega farova s dugim svjetlima koliko je potrebno da vozilo koje dolazi u susret ne bude uopšte osvijetljeno.

"Vlasti bi trebalo da nametne takvu vrstu osvjetljenja na svim vozilima, to je fantastično sredstvo bezbjednosti", rekao je Frati koji kaže da bi se tako moglo izbjeći 60 odsto udesa koji se dešavaju noću.

Čak i bez ove tehnologije, LED svjetla koja već ima polovina novih vozila, troše četiri do pet puta manje struje od konvencionalnih halogenih svijetala, što je naročito važno za povećanje autonomije električnih vozila.

Buduće generacije osvjetljenja prikazavaće slova, oznake ili logoe na zadnjim panelima, da bi na primjer jedan vozač pozdravio drugog prikazivanjem svog imena, ili da bi signalizirao da otvara vrata, ili da obavijesti vozilo iza da se približava pješačkom prelazu ili da namjerava da se zaustavi i da traži parking.

Ti novi postupci će zahtijevati opšte međunarodne standarde. "Veliki izazov je da se svi usaglase", kaže Frati, koji dodaje da su diskusije o tome već u toku.

S pojavom autonomnih funkcija vožnje, unutrašnje osvjetljavanje vozila će imati novi značaj za vozače oslobođene vožnje, te će moći da se bave raznim drugim poslovima dok su u vozilu.

Već sada, svjetla su od ključnog značaja za dizajn automobila, kao "suštinska oznaka marke" zbog čega su proizvođači spremni da tome posvete sve više novca, kaže Lelinj. Sofisticirana LED svjetla mogu koštati deset puta više od konvencionalnih, halogenih.

Na tom rastućem tržištu, Valeo se suočava s tri glavna konkurenta: japanska grupa "Koito" i njemačke virme "Automotiv lajting" i "Hella". Svjetski prihodi od rasvjete će sa 28 milijardi eura 2016. godine porasti na 50 milijardi 2025. godini, što je "skoro dupliranje za manje od deset godina. U automobilu nema mnogo sistema koji tako naglo napreduju", kaže Frati.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 22:55:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/206088/stizu-revolucionarne-promjene-svjetala-automobila.html