Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

29. 08. 2015. 12:10   >>  13:00

RIJETKA VRSTA

Životinja koje su vidjele samo dvije osobe

Biolog Piter Vard sa Univerziteta „Vašington“ nedavno je kod obala Papua Nove Gvineje uspio da namami, a potom i fotografiše izuzetno rijetku vrstu indijske lađice, čije je naučno ime "Allonautilus scrobiculatus".

Fotografija koju je Vard objavio je pravi dragulj, jer je ta životinjica, koja živi na dubinama od 500 do 1.300 metara, dosad snimljena u svega tri navrata, navode mediji u svijetu.

Prvi ju je snimio upravo Vard 1984. a poslije njega je to uradila samo još jedna osoba.

"Allonautilus scrobiculatus" je glavnožac iz roda nautilusa koji se nije mnogo promijenio od vremena mezozoika.

Danas joj zbog ilegalnog izlova ribe oko Papua Nove Gvineje prijeti istrebljenje.

Zato Vard tvrdi da bi to mogla biti najrjeđa životinja na svijetu i najavljuje nove naučne ekspediciji koje bi trabale da odrede zonu prostiranja indijske lađice - nautilusa iz južnog Pacifika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније