Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

03. 09. 2015. 19:21 >> 19:11

STUDIJA JEJLA

Oko tri biliona stabala na Zemlji

Postoji oko tri biliona, tj. tri hiljade milijardi stabala na Zemlji, odnosno oko 422 na svakog stanovnika planete, saopštili su istraživači sa američkog Univerziteta Jejl.

To je osam puta više u odnosu na ranije procjene.

Autor studije, Tomas Krovter, iznenađen je podatkom da se radi o bilionima.

Istraživački tim, koji su činili stručnjaci iz 15 zemalja, koristio je kombinaciju starog i novog metoda: prebrojavanje i tehnologiju superkompjutera. Tvrde da se radi o najobimnijem popisu stabala ikada.

"Najveća gustina drveća je u šumama u subartičkim regionima Rusije, Skandinavije i Sjeverne Amerike. Površine pod šumama, ipak, mnogo su veće  u tropskim krajevima - oko 43 odsto ukupnog broja drveća na planeti", navodi se u studiji.

No, nije sve tako “zeleno”. Zabilježen je pad broja stabala od 46 odsto od kada su ljudi počeli da "čiste" zemljište i sade poljoprivredne kulture.

"Pprepolovili smo broj stabala na planeti i videli taj uticaj na klimu i ljudsko zdravlje", rekao je Krovter.

Studija je objavljena u časopisu "Nature”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније