Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

25. 04. 2013. 14:55 >> 14:55

"MISLIONICA"

Prva Lego škola na svijetu

Otvaranje škole je ideja vlasnika kompanije "Lego", Kjelda Kirka Kristiansena, koji se nada da će škola pomoći gradiću u seoskoj oblasti Jutlanda da postane dječija prijestonica zemlje.

 

Internacionalna škola u Bilundu kombinovaće internacionalni i danski školski sistem, a "Lego" će naglasiti kreativnost i igru. Centrirana oko "učenja baziranog na pitanjima", osnovna ideja je da se djeca motivišu da smišljaju sopstvena pitanja.

"U drugim školama uče vas da položite ispite, dok vas u Skandinaviji uče da mislite", kaže jedan od roditelja iz Bilunda.

Glavna nada škole je u kombinovanju ovog slobodnog i lakog pristupa učenju sa Lego istraživanjima dječijeg razvoja i internacionalnim školskim sistemom. Učenici će tako imati alat da istovremeno "misle" i "rade".

Direktor škole je britanski fizičar Ričard Metjus, koji je upravljao školama širom svijeta. 

"Ostavljanje vremena za kreativnost i igru i dovođenje u stanje toka je središte Legove filozofije, a eksperimentisaćemo i sa drugim idejama. Ipak, imamo i odgovornost, dječije obrazovanje je na prvom mjestu, a nekad su stare metode najbolje“, kaže Metjus. 

Škola u Bilundu je samo jedan od dugog niza projekata koje porodica "Lego" sponzoriše za ovaj gradić od šest hiljada stanovnika. Gradić je tako dobio drugi najveći aerodrom u Danskoj, a radi se i na izgradnji crkve, javnih infrastruktura, biblioteke i pozorišta. 

Škola će biti otvorena od avgustu za djecu od tri do sedam godina, dok će se učenici do 16 godina pridružiti do 2015. Vlada će plaćati dvije trećine školarine, a roditelji ostatak (oko 400 eura mjesečno).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније